directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 10:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Víctor Alexandre defensa la llengua catalana com "un bon element integrador"

En un llibre on conversa amb 20 catalans nascuts a l'estranger

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

L'escriptor Víctor Alexandre torna a publicar un llibre sobre la identitat catalana, amb què defensa que la llengua és un 'bon element integrador', perquè quan els immigrants parlen català són vistos diferents, tal com expliquen alguns personatges que entrevista a 'Nosaltres els catalans', persones que tot i haver nascut en un altre país, 'estimen i defensen Catalunya'. Procedents dels cinc continents, els catalans d'aquest llibre estan totalment integrats a Catalunya, alguns d'ells coneguts, com l'escriptor Matthew Tree o la guanyadora del Premi Ramon LLull, Najat El Hachmi, i d'altres anònimes com Mbaye Gaye o Raimundo Viejo.
victor alexandre
Comparteix
   

Totes són persones molt diferents, procedeixen de diferents països, cultures o religions i es dediquen a professions que poc tenen a veure, però coincideixen en què són persones que 'van per la vida sumant', segons assegura l'autor. Aquesta voluntat de sumar, que vindria a traduir-se en les ganes d'integrar-se en un país, les ha fet coincidir en el darrer títol de Víctor Alexandre, que s'ha presentat aquest dimecres a la seu d'Òmnium Cultural.

Tocar el tema de la immigració era 'necessari', apunta l'escriptor, perquè figura entre les tres principals preocupacions dels ciutadans. I aquest llibre toca el tema des de la vessant més 'positiva', segons agraïa durant la presentació una de les persones que en forma part, el senegalès Mbaye Gaye, que relata com la policia el va agredir per mantenir-se ferm parlant en català en una comissaria.

Tot recordant que tothom ha estat immigrant en algun moment de la història, i especialment els catalans, situats en un punt fronterer, Víctor Alexandre considera que les limitacions de les persones no són geogràfiques, sinó 'mentals'. Això és el que intenta plasmar en aquest llibre, que els immigrants no són cap amenaça, sinó nova gent catalana, i que 'aquella Catalunya ja no serà més', però 'això no és cap drama'.

Les pàgines d'aquest llibre transpiren drets i deures, el dret a viure en qualsevol part del planeta i el deure de respectar la llengua i la cultura de la societat d'acollida. Sense voluntat de fer una fitxa de la gent, totes les persones que hi apareixen, per explicar la seva història, parlar del seu país i de la seva integració, compleixen els requisits de ser persones que han après el català i defensen i estimen Catalunya.

Un perfil que al seu parer no té l'actual president de la Generalitat, José Montilla, perquè va afirmar que 'els drets històrics de Catalunya no existeixen', una afirmació que, segons l'autor, no compartiria cap de les persones que surt al llibre. Sobre la presidència catalana, afegeix que no veu cap problema en què una persona nascuda al Congo o al Senegal arribi a liderar la Generalitat.

A la presentació hi han assistit algunes de les persones que desgrana Víctor Alexandre, com Matthew Tree, que no ha volgut perdre l'oportunitat de dir que 'aquest llibre apunta cap a una possible solució' de la xacra més gran d'Europa, el racisme. Un 'isme' ple d'odi i prejudicis que també és molt present a Catalunya, segons percep l'escriptor d'origen anglès.

Salah Jamal, que és d'origen palestí, lamenta que després de 40 anys vivint a Catalunya encara el fiquin dins del col·lectiu dels immigrants. 'Però si sóc més català que Tarradellas', almenys pels anys viscuts en territori català, bromejava durant la presentació del llibre. I també retreia a Víctor Alexandre que li hagués preguntat si tenia la intenció de quedar-se sempre a Catalunya, una pregunta que no hauria fet a un ciutadà autòcton.

A més d'aquests retrets fets de bones maneres, que el mateix Salah Jamal reconeix que estan en la ment de tots, aquest 'degà' dels immigrants, tal com ell es bateja, admet que la llengua és una 'eina més' per integrar-se però demana a la gent que no es posi 'paranoica' amb els que no parlen català, perquè no és la única via d'integració.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Shaudin Melgar-Foraster fletxa Toronto, Canada
6 d'abril de 2008, 01.41 h

Molt positiu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
david valls fletxa Barcelona
4 d'abril de 2008, 11.27 h

És català tot aquell que viu i treballa a Catalunya, que parla català, que se sent català i que defensi a Catalunya. Es digui Puig, Fernández, Tanaka o Mohamed.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.