directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Gobierno contra les cordes, prepara un 155 "tou" per evitar més suports europeus a la causa catalana

Europa no enten que s'apliqui la mesura sense que Puigdemont fes efectiva Declaració d'Independència

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ANÀLISI | Joan Solé @JoanSole_ .- El Gobierno no està preparat per aplicar l'article 155 de la Constitució, no només per la poca concreció del redactat per fer efectiu el control de l'administració autonòmica, sinó també perquè la batalla del relat institucional, ara fora de les fronteres de l'Estat, té un clar guanyador: la Generalitat.
El president espanyol, Mariano Rajoy, en una compareixença a La Moncloa
El president espanyol, Mariano Rajoy, en una compareixença a La Moncloa
© Roger Pi de Cabanyes

Comparteix
   

Malgrat els intents dels mitjans unionistes per legitimar la intervenció de l'executiu de Rajoy, la situació és molt més complex del que es podia preveure. El suport del PSOE, i la insistència de C's, no han servit perquè el Gobierno hagi pogut justificar a Europa la detenció de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i la imminent activació de l'article 155.
 
La carta de Puigdemont, assegurant que serà el Parlament qui aprovi la Declaració d'Independència, per tant, no era un anunci oficial, ha trencat el relat unionista que argumenta la intervenció d'acord amb l'aprovació de la declaració. Un atzucac argumental que ara s'agafa a la firma dels 72 diputats independentistes del text del 10 d'octubre per legitimar una acció de control de la Generalitat que és molt difícil de comprar.
 
L'Estat ha perdut el control de la situació, ni tan sols Pedro Sánchez en la seva gira europea està aconseguint els suports esperats. El Gobierno ja no pot fer marxa enrere, després de mesos d'anar posant llenya a la foguera del nacionalisme, es veu obligat a mantenir aquesta tendència però amb el coneixement que està avalant que el Parlament de Catalunya aprovi la Declaració d'Independència. Només té una alternativa, i aquesta és la d'aplicar un 155 "tou". Un nou concepte que cada vegada ressona més. El moviment consistiria a fer que Carles Puigdemont no perdés el seu càrrec de president, però ho faria sense funcions. Amb el control de la presidència, però sense regalar la imatge de destitució, el pas següent seria el del control de la Conselleria d'Interior, el cos dels Mossos d'Esquadra i l'àrea d'Economia, en mans de Junqueras. Després d'aquesta primera intervenció, l'increment del control s'aniria estenent a totes les competències del Govern.
 
Els escollits per controlar la Generalitat
 
Roberto Bermúdez de Castro, Secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Marlo Garcés, Secretari d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Agustín Conde, Secretari d'Estat de Defensa, J. Enrique Fernández de Moya, Secretari d'Estat d'Hisenda, Arturo Romaní, Subsecretari de Defensa i Marcial Marín, Secretari d'Estat d'Educació.
 
"Si fem eleccions, els independentistes es poden multiplicar per quatre"
 
L'objectiu principal per intervenir la Generalitat és el d'evitar qualsevol declaració oficial d'independència. Ara bé, arribats a aquest punt, només una hora després de l'anunci de Méndez de Vigo, portaveu del Gobierno, fonts dels populars discrepaven del full de ruta quasi oficial que preveu la convocatòria d'eleccions. Sense anar més lluny, el líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, al programa 'Las Mañanas de Cuatro' considerava que anar a eleccions no era una solució: "no hi haurà equilibri de forces, si fem eleccions tindrem el problema multiplicat per quatre".
 
Greu manca de suports europeus a la gestió de l'Estat
 
Ho explicàvem dimarts, el Govern ha guanyat la batalla europea i juga amb els terminis, és només qüestió de temps que aixequi la suspensió de la DI: "Els terminis són per reforçar l'executiu català i la Declaració d'Independència, són volàtils segons l'oferta de diàleg. Si ho proposen, acceptem. Si apliquen el 155 no s'esperarà més". La Unió Europea ha fet el paper que li tocava fer, donar suport a l'ordre establer i la Constitució. No fer-ho obriria un precedent per als moviments independentistes europeus molt perillós. Aquest posicionament, però, no impedeix que en les relacions bilaterals que la Generalitat ha mantingut amb interlocutors de països d'estacats de la Unió hagin mostrat el seu suport -en alguns moments inesperat- a la causa catalana.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
19 d'octubre de 2017, 22.06 h




#1 #6 = bejota = l'exemple més clar de que tots els PPancastellanistes són una colla de TARATS MENTALS, IMPRESENTABLEMENT IGNORANTS , QUE FARIEN PPENA SI NO ENS FESSIN RIURE pels freqüents RIDÍCULS GROTESCOS que ens ofereixen quan exhibeixen la seva increïble estuPPidesa !! !! !! !!


bejota = el cretí més obtús , mediocre, avorrit i analfabet d'aquest diari. Primerament va usar el nick bejota, després va canviar Lluís, però seguia escrivint aquells "Nota Bene" tan surreals.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
BEJOTA fletxa bcn
19 d'octubre de 2017, 19.10 h

Cada 19 minutos una empresa mueve su sede de Cataluña desde el 2-O

Un total de 917 empresas han trasladado su sede a otras regiones de España, según los datos del Colegio de Registradores Mercantiles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
JCV fletxa Sta. Cristina d'Aro
19 d'octubre de 2017, 17.52 h

#1 I vosaltres què perdreu reiet? De moment la prima de risc se'enfila i si marxem sense acordar res, qui pagarà el deute multimilionari del teu estimat però escabrós, desgraciat i analfabet país? Apa, digues-m'ho. Ah! i qui pagarà les festes del teu rei, i els 100.000€ anuals que cobra una de les infantes que només té deu anys? Escolta'm retirat a un convent i calla!! fantasma!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
JCV fletxa Sta. Cristina d'Aro
19 d'octubre de 2017, 17.49 h

No serà aquest desgraciat un........ callo perquè m'esvero només de veure-li el nas. O sigui que tot és qüestió de tàctica. No vols arribar a allò de l'1-O, única i exclusivament perquè nosaltres no tinguem suport de tercers. així vols dir que alguns ja t'han tocat crostó, oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
19 d'octubre de 2017, 15.11 h

183: 1751.Voltaire defineix Catalunya. http://www.histocat.com/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART02412

"Catalunya, en resum, pot prescindir de l'univers sencer, i els seus veïns no poden prescindir d'ella". 


"La Catalogne, enfin, peut se passer de l'univers entier, et ses voisins ne peuvent se passer d'elle". - Voltaire 

Jusqu'à plus!
Va te faire foutre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
19 d'octubre de 2017, 15.00 h



Ell es el únic tou, que sempre ha de tindre TINENTS, SOTSTINENTS i CAPITANS GENERALS que el emparin.

Pobre.....està totalment utilitzat.........


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
BEJOTA fletxa bcn
19 d'octubre de 2017, 14.52 h

Ludger Fretzen: 'Volkswagen-Audi abandonaría Cataluña en caso de secesión'. La filial de Volkswagen-Audi en España comercializa, además, los vehículos Skoda. En 2011 vendieron 127.315 vehículos y es el grupo automovilístico que más vende en España. N.BAL PASSAT ,CATALUNYA PERDÉ UN TERÇ DEL TERRITORI. ARA, PERDERÁ LES EMPRESES COM AL QUEBEC.

N.B. ÉS LA BANCA ,XIMPLES,I, LA BANCA SEMPRE GUANYA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.