directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Consell de Garanties dictamina: El 155 no pot cessar el Govern ni modificar les competències

El document conclou que les mesures de l’Estat “no poden comportar una modificació del model de distribució de competències” ni una “reforma de l’autonomia”

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- El Consell de Garanties Estatutàries no avala les mesures que el govern espanyol ha anunciat que vol aplicar a Catalunya a través de l’article 155 de la Constitució espanyola. El seu dictamen, emès a petició del Govern, conclou que l’executiu espanyol no pot cessar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els consellers, ni modificar les competències de Catalunya. A més, el document conclou que les mesures de l’Estat “no poden comportar una modificació del model de distribució de competències” ni una “reforma de l’autonomia”. Aquesta part del dictamen ha estat adoptada per set vots a favor i només un dels vots en contra.
El dictament del Consell de Garanties
El dictament del Consell de Garanties

Comparteix
   


Documents relacionats
El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha emès aquest dijous un dictamen sobre les mesures que l’Estat vol aplicar a l’empara de l’article 155 de la Constitució, que havia estat demanat pel Govern com a mesura prèvia per presentar un conflicte de competències davant el TC. A les seves conclusions, queda ben clar que l’ens consultiu no avala les mesures del 155 anunciades per l’executiu de Mariano Rajoy. 
 
Segons el document, l’aplicació de l’article s’hauria “de caracteritzar per un contingut i una previsió d’aplicació gradual, han de tenir una concreta vigència temporal o provisional, han de ser mesures proporcionades, han de ser limitades a les estrictament necessàries i estar acotades als àmbits directament concernits i imprescindibles”. Així mateix, concreta que les decisions derivades “no poden tenir finalitat sancionadora”. En aquest sentit, el CGE creu que “no respectarien aquesta configuració el cessament del president i del Govern de la Generalitat, la limitació de les funcions essencials del Parlament, ni tampoc l’adopció de mesures generals d’intervenció de l’Administració de la Generalitat”. 
 
D’altra banda, el dictamen conclou que les decisions adoptades a l’empara del 155 “no poden comportar una modificació del model de distribució de competències entre l’Estat i la Generalitat”, donat que “està configurat exclusivament pel bloc de la constitucionalitat i per ser reformat requereix el compliment dels procediments rígids previstos en la Constitució i l’Estatut”. “Si les mesures afecten o alteren temporalment el normal funcionament del sistema institucional, aquestes no poden comportar una reforma o modificació de l’autonomia”, avisa l’informe. 
 
El dictamen avisa també que les mesures han de ser “el menys lesives possible per a l’autonomia política” i que “l’evident conflicte d’interessos que deriva de la concurrència o intervenció en determinades funcions d’autoritats de l’Estat, no pot alterar la capacitat de la Generalitat de recórrer tant contra les normes amb rang de llei com contra les disposicions inferiors estatals que es consideri que vulneren les competències previstes a l’Estatut”. Per tant, considera que s’han de preservar “en tot cas les garanties d’assegurament de l’autogovern, com són la possibilitat d’interposar recursos d’inconstitucionalitat i conflictes de competència”. 
 
Per últim, les conclusions del CGE també asseguren que, quan l’acord del Consell de Ministres estigui en vigor definitivament “pot ser impugnat davant de la justícia constitucional”.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
26 d'octubre de 2017, 21.14 h



I ho respectaran els IRREVERENTS i DICTADORS...?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.