directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 10:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

És anticonstitucional la presó preventiva dels consellers?

El Síndic de Greuges alerta que podria vulnerar el principi de proporcionalitat de les penes

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha qualificat de ''desproporcionades'' les mesures cautelars imposades als consellers destituïts per l' Estat i ha alertat que podrien ser anticonsitutcionals en no complir els articles 25.2 i 9.3 de la constitució que obliguen a garantir un principi de proporcionalitat de les penes. 
Primer pla del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en la compareixença el 3 de novembre de 2017
Primer pla del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en la compareixença el 3 de novembre de 2017
© Elisenda Rosanas

Comparteix
   

Per Ribó, la qualificació penal de ''rebel·lió'' que ha proposat el fiscal i s'ha acceptat a les instàncies judicials li sembla ''completament desproporcionada''.
 
Tanmateix, creu que l'aplicació d'aquestes mesures cautelars als consellers destituïts són una mostra de la ''desproporció de la justícia'' i al·lega que la Constitució Espanyola obliga a garantir un principi de proporcionalitat de les penes, i per tant ''no sembla que s'estigui respectant en aquest cas'', ha sentenciat.
 
El Síndic també considera agreujant que en l'auto judicial es considerin ''intimidatòries'' les manifestacions dels 11 de setembre dels darrers anys. I ha considerat que pot suposar una greu ''transgressió'' de l'article 21 de la Constitució que garanteix el dret de manifestació.

Vulneració dels drets internacionals

Ribó també argumenta que, malgrat mantenir el respecte per la independència del poder judicial, creu que les interlocutòries del Tribunal Suprem i de l'Audiència Nacional podrien suposar afectació de drets fonamentals reconeguts en els tractats internacionals i a la CE.

L'aplicació del 155, anticonstitucional
 
Tanmateix, el Síndic ha denunciat que l'aplicació de l'article del 155 podria ser anticonstitucional en vulnerar el dret fonamental a la participació política de tota la ciutadania de Catalunya, a més de no haver fixat un límit temporal de l'excepcionalitat de manera explícita per les mesures adoptades pel gobierno.

Ribó ha explicitat que els ciutadans que considerin lesionat el seu dret de participació, en haver destituït el Govern, poden interposar un recurs a la jurisdicció ordinària per denunciar aquesta vulneració.

En marxa la Xarxa de Drets Humans de Catalunya
 
També ha explicat que la setmana vinent es posarà en marxa la Xarxa de Drets Humans de Catalunya, un encàrrec del consell executiu al Síndic per poder posar en marxa una estructura similar a les que impulsa Nacions Unides arreu del món.

Tot i que a priori, la primera tasca podria ser el primer pla nacional de drets humans de Catalunya, Rafael Ribó ha afirmat que en primer lloc hauran d'abordar la problemàtica actual en vulneració de drets humans.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Tallaferro fletxa Centelles
4 de novembre de 2017, 10.48 h

EL SÍNDIC DE GREUGES DE CATALUNYA, NO PODRIA FER MÉS ACCIONS I DENÚNCIES A TOTS NIVELLS PER DENUNCIAR LA SITUACIÓ DE CATALUNYA A MÉS DE TANT XERRAR.

QUE XERRI, PERÒ QUEW FACI, QUE FACI, QUE FACI, QUE SI VOL POT, POT, POT¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Emili fletxa Terrassa
4 de novembre de 2017, 07.38 h

Diu el titular:És anticonstitucional la presó preventiva dels consellers?
El Síndic de Greuges alerta que podria vulnerar el principi de proporcionalitat de les penes.
Encara que ho fos. . . QUÈ? Són les seves lleis i les segueixen a la seva manera, no diuen que les lleis s'han de seguir,.... ho fan ells? i què?, no podem fer-hi res, per que la "Justícia es para todos" però ja veiem com l'apliquen.... "a su aire", i no hi ha fiscal general ni jutges que diguin ni piu.Tots,....."si, bowa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Dolçaina Munt fletxa Catalunya
3 de novembre de 2017, 19.42 h

Tota la força del món amb vosaltres


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.