directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Santi Vila demana a l'Audiència Nacional arxivar la causa perquè va intentar evitar la DUI per tots els mitjans possibles

L'exconseller diu que només va participar en l'aprovació del decret de convocatòria de l'1-O i no va instigar cap mobilització ni va fer cap despesa per a la independència

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

L'exconseller de Cultura i Economia Santi Vila ha demanat a l'Audiència Nacional espanyola que arxivi la causa per rebel·lió, sedició i malversació oberta contra ell i la resta del Govern. En el seu recurs, Vila diu que va intentar evitar la DUI "per tots els mitjans possibles" fins el dia abans, quan va dimitir. També recorda que, com que no era diputat, només va participar en l'aprovació del decret per part del Govern de la convocatòria de l'1-O, i que no va instigar cap mobilització popular ni va fer cap despesa pública per a estructures d'estat o el referèndum.
L'exconseller Santi Vila, acompanyat de la seva advocada, sortint de la presó de Estremera
L'exconseller Santi Vila, acompanyat de la seva advocada, sortint de la presó de Estremera
© Roger Pi de Cabanyes

Comparteix
   


Etiquetes
Segons Vila, el "simple dictat de lleis o resolucions no pot equiparar-se de cap manera amb la realització d'un alçament públic i violent" com requereix el delicte de rebel·lió, així com tampoc les "mobilitzacions de protesta pacífica" que "només pretenien expressar opinions polítiques". De fet, recorda les declaracions de l'exdiputat Diego López Garrido, ponent d'aquest delicte en el Codi Penal del 1995, on deia que no hi havia els elements requerits per imputar als investigats aquest delicte.
 
L'escrit també assegura que els 'escraches' davant d'hotels de la policia espanyola o la Guàrdia Civil no es poden qualificar de violents, ja que ningú va ser agredit. I si fos així, tampoc se'n podria responsabilitzar a Vila o la resta del Govern perquè no van impulsar aquestes concentracions. Per això, contradiu la versió de la fiscalia i la magistrada instructora que assegura que totes les mobilitzacions formaven part d'un pla orquestrat per aconseguir la independència de Catalunya.

Allunyat del referèndum
 
També recorda que Vila, com a conseller de Cultura primer i d'Empresa des del juliol, estava molt allunyat de les àrees vinculades a l'organització del referèndum o les anomenades estructures d'estat.
 
De fet, en la querella de la fiscalia només apareix el nom de Vila per explicar que va dimitir. L'advocat recorda que no era diputat i que la seva intervenció "es va limitar a una única actuació rellevant: l'aprovació de la convocatòria del referèndum al Consell Executiu del 6 de setembre". Però tot i així, recorda que la convocatòria d'un referèndum il·legal no és delicte des del 2005, i encara menys participar-hi.
 
De fet, diu que totes les actuacions de Vila després de l'1-O, "com és de coneixement general", van intentar "just el contrari" de la declaració d'independència. "És públic i notori que, per tots els mitjans possibles al seu abast, va intentar mediar entre els dos governs i va intentar convèncer el president de la Generalitat perquè no es votés el 27 d'octubre al Parlament", assegura l'escrit de defensa. Per això, i com que va dimitir el dia abans de la votació, demana l'arxivament per aquest delicte.

Desvincular-se de la sedició
 
Respecte la sedició, utilitza els mateixos arguments que en el de rebel·lió. Sobre l'últim delicte, el de malversació de fons públics, diu Vila que no tenia cap competència sobre la promoció exterior, segons la querella, ni sobre el patrimoni suposadament malversat, que continua sota control del govern espanyol.
 
D'altra banda, sobre la fiança de 6,2 milions reclamada per la fiscalia i imposada per la magistrada a tot el Govern, l'advocat diu que no està justificada en la interlocutòria de la magistrada Lamela. De fet, en la querella de la fiscalia, la xifra surt d'una partida pressupostària anul·lada pel Tribunal Constitucional, que es dóna per fet que es va acabar gastant. El lletrat de Vila diu que el pressupost no assegura que s'hagi gastat, i menys per part de Vila que no en tenia el control.

Crítiques a la magistrada
 
En un altre recurs de la defensa, es demana anul·lar l'ordre de presó sota fiança de 50.000 euros, que Vila va pagar l'endemà, i les mesures cautelars imposades després de ser excarcerat, com la prohibició de sortir de l'estat, entrega de passaport i compareixença quinzenal al jutjat. Sobre el possible risc de fuga, l'advocat recorda que un bitllet d'avió costa molt pocs diners, i que això faria que qualsevol persona pogués sortir del país fàcilment, i també recrimina a la magistrada que no aporti cap prova del fet que Vila tingui suficients recursos per sobreviure a l'estranger. Respecte el risc de destrucció de proves, el lletrat recorda que Vila ja no és conseller, perquè va dimitir i perquè el govern espanyol ha intervingut la Generalitat.
 
Vila també protesta pel fet que la magistrada no va fer cas a la fiscalia sobre la possibilitat de deixar en llibertat l'exconseller mentre aconseguia els 50.000 euros. L'advocat recorda que la magistrada instructora no podia empitjorar les condicions demanades pel fiscal, cosa que sí va fer. Recorda també que la querella i la citació judicial li van ser notificades un dia festiu, amb menys de 24 hores d'antelació, i que la fiança li van reclamar quan els bancs ja estaven tancats. També reclama que es justifiqui la xifra de 50.000 euros




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
pepet fletxa El Vendrell
10 de novembre de 2017, 16.27 h

Santi Vila : JUDES


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
JORDI fletxa GRANOLLERS
10 de novembre de 2017, 11.30 h

Quan fotran fora de la política al Santi Vila?, quan Convergència ja no tingui cap diputat electe com li ha passat al Duran amb la seva UNIO?, que es busqui feina ja a la CEOE que allà paguen als nostres traïdors.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
teresa fletxa sant cugat
10 de novembre de 2017, 09.48 h

I aquest personatge continua sent del PDCAT. Ars se li afegeix la Ramona Barrufet que ha venut als altres menbres de la mesa i tampoc passará res dins del PDCAT. Aquestos son els companys de viatge que reclamen una llista única?, au, va!! Quan tinguin una linea ideològica clara i sense ambigüitats, en parlem


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
fora botiflers fletxa Catalunya
9 de novembre de 2017, 15.01 h

Hi ha casos evidents de mala gestió política i de lideratge a la generalitat, que vol assolir la independència i està al govern amb vots del plebiscit, és imprescindible eliminar les rates que seguen l'herba sota dels peus de la república catalana, els mercaders que venen el país, la gent que al llarg de la seva carrera política sempre a tirat la pedra i amagat la mà, començant per enganyar a les bases del seu partit. Molts d'ells independentistes de cor i anima, traïts per gent com ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUERIDO NA ZI-ONANISTA "zapustarrastroso" JUAN RUIZ SOLANAS aka como SUPERCAT de Figueras-Gerona: Tus palabras resuenan en mis oídos como un zumbido de moscas. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente dentro de TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
9 de novembre de 2017, 14.14 h

Amnistía Internacional considera que el Govern cesado y los presidentes de ANC y Òmnium no son "presos de conciencia"
La organización destaca que todos ellos están acusados de actuaciones tipificadas como delito

http://www.elperiodico.com/es/politica/20171109/amnistia-internacional-considera-politicos-presos-no-son-presos-conciencia-6412157


españa debera otro favor a amnistia internacional parece JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA


El Parlamento flamenco ha rechazado por amplia mayoría este ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
9 de novembre de 2017, 14.08 h




Mentres podia xuclar de la mamella de Conseller, amb un bon sou, amb el proces.
Ara quan arriba l'hora de la veritat, li gira la cara al President, al govern i al Pais.
Aviam si hi ha sort i el foten a la preso.
Si no l'expulsen, els del Pdecat perderan molts vots.
Que s'en vagi amb la Iceta i la Collboni al PSC, alla recullen traidors i botiflers.



Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.