directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 22:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Forcadell insta a convertir en una "qüestió de país" la lluita contra la violència masclista

La plaça de Sant Jaume de Barcelona ha acollit l'acte central del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN/M.B.|  "Com a societat hem d'aconseguir acabar amb la xacra de la violència masclista. Hem de treballar perquè aquesta lluita sigui una qüestió de país". Són paraules de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a l'acte central del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones aquest dissabte a la plaça de Sant Jaume. "Hem de poder dir d'una vegada que les dones tenim els mateixos drets i podem anar tranquil·lament pels carrers. Vull que això sigui una realitat", ha sentenciat. 



 
Acte a Barcelona pel Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
Acte a Barcelona pel Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
© Jordi Bataller

Comparteix
   


Etiquetes
Un desig que també hacompartit la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, que ha recordat que la violència masclista "la pot patir qualsevol dona al llarg de la seva vida". Balada ha volgut fer especial incidència a l'entorn familiar. "Qualsevol víctima té un entorn que pot trencar el silenci, donar suport i ajudar a denunciar-ho", ha assenyalat la presidenta de l'ICD, que ha posat sobre la taula també altre tipus de violència masclista com els abusos sexuals o l'assetjament sexual a la feina o al transport públic. "La societat està avançant en la presa de consciència. Hem fet passos endavant amb la visibilització, en normativa i també en legislació", s'ha felicitat Balada. La presidenta de l'Institut Català de les Dones ha lamentat, amb tot, que "les arrels del masclisme i el patriarcat tenen un fort component cultural que és difícil d'erradicar". 

La periodista Mònica Planas ha estat l'encarregada de llegir un manifest unitari -escrit per ella mateixa- on ha fet una crida a la societat per trencar el silenci i a no ser còmplices de la violència masclista. Planas ha apuntat directament a violadors, maltractadors i assetjadors com a màxims responsables, però també ha carregat culpes contra l'actitud de mitjans de comunicació, publicistes, empresaris de l'oci nocturn, treballadors de la justícia i policia per "normalitzar conductes delictives, menystenir la dona i usar-la com a reclam". 

"Presentadors i presentadores de televisió que feu espectacle de la violència masclista. Amb la vostra feina mal feta contribuïu a perpetuar la cultura de la violència", ha carregat el manifest unitari del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. "Ja n'hi ha prou de veure maltractadors i violadors per televisió que es fan les víctimes i justifiquen el seu comportament. Prou de convertir víctimes en titelles al servei de l'audiència", assenyala el text escrit per Planas, que també ha tingut paraules de crítica cap als professionals de la publicitat i empreses anunciants. "Prou d'imatges de dones sotmeses als homes, humiliades, mig mortes, per vendre perfums o rellotges o el que sigui. Prou de sexualitzar les criatures", ha lamentat el manifest unitari, que també ha carregat contra els empresaris de l'oci nocturn "per sovint posar-ho fàcil als abusadors" i els professionals de la judicatura, l'advocacia, la medicina forense i cossos policials. 

"N'hi ha que infravaloreu les denúncies de les dones. Documenteu-vos de les estadístiques i sigueu sensibles a la realitat social. Si menysteniu els testimonis de les dones agredides i el risc que suposa conviure amb un agressor, poseu en joc les seves vides", ha recordat l'escrit de Mònica Planas, que finalment s'ha dirigit a totes les dones. "Ningú pot privar-nos dels nostres drets. Tenim dret a viure sense violències masclistes Tenim dret a ser lliures. I no us sentiu culpables de ser-ho. Si us sentiu sota amenaça, si viviu amb por, per poca que sigui, demaneu ajuda", ha conclòs el manifest unitari. L'acte a la plaça de Sant Jaume ha acabat amb un minut de silenci en record de les víctimes i un llarg aplaudiment. Entre ahir i avui també s'han fet actes de rebuig a la violència masclista a Girona, Tarragona, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central i Terres de l'Ebre. 
 
Tres dones i un nadó morts a Barcelona
 
La regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, ha recordat que enguany tres dones i un nadó han estat assassinats a la capital catalana per la violència masclista. "Unes xifres esfereïdores que ens han de fer reflexionar i fer veure que aquest és un problema públic de gran envergadura", ha afirmat Pérez, que també ha titllat el manifest unitari llegit per Mònica Planas com "un crit d'indignació". "Apunta a la corresponsabilitat de molts actors ja que tothom té un paper en la violència contra les dones: mitjans de comunicació, institucions o comunitat educativa", ha reblat la regidora de Feminismes i LGTBI. 
 
827 trucades mensuals al telèfon contra la violència masclista
 
L'Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones que travessen situacions de violència masclista i el seu entorn, el servei especialitzat 900 900 120, que cada mes d’aquest any ha atès 827 trucades. Les dones que ho necessitin també poden adreçar-se a algun dels 102 serveis municipals o comarcals d’informació i atenció a les dones (SIAD) que hi ha a les poblacions de més de 20 mil habitants i que compten amb el suport de l'ICD i que l’any passat van fer 88.922 atencions a 26.235 dones.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.