directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La solució de l'unionisme passa per una reforma constitucional que no ''acontenti'' els sobiranistes

El bloc del 155 celebra les bondats de la Carta Magna en el seu 39è aniversari

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

ACN/Redacció| Avui es compleixen 39 anys de la Constitució espanyola de 1978. Una ocasió que l'unionisme ha utilitzat per reivindicar-la per sobre de tot i que el sector autodenominat d'esquerres ha volgut aprofitar per tornar a posar el focus en una reforma constitucional que solucionaria el conflicte amb Catalunya, deixant de banda les aspiracions sobiranistes. De fet, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha obert a reformar la Carta Magna -tal com demanen Podem, PSOE o Cs- sempre que es compleixin un seguit de condicions. 
Rajoy, Sánchez, Rivera i Iglesias, en una imatge d'arxiu
Rajoy, Sánchez, Rivera i Iglesias, en una imatge d'arxiu
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Per una banda, demana que hi hagi una "idea clara" del que s'ha d'actualitzar o canviar, i ha deixat clar que "de cap manera" acceptarà una reforma que suposi "trencar la sobirania nacional".  "Estem disposats a parlar sempre que no es busqui acontentar els que volen liquidar la Constitució, per a això no hi haurà cap reforma", ha dit després de subratllar que qualsevol canvi s'ha de fer amb "el màxim consens". Amb els partits unionistes, es clar. 

Amb tot, el president espanyol ha defensat la "bondat i la plena vigència" de la carta magna i ha afirmat que, amb el cas català, s'ha demostrat que "la Constitució es pot defensar dels atacs de certs dirigents polítics". Sobre el 155 i la liquidació de l'autogovern català, ha apuntat que és "plenament constitucional i democràtic". 
 
D'altra banda, Rajoy ha aprofitat l'aniversari de la Constitució per agrair als dirigents europeus el seu immobilisme pel que fa a la repressió que es viu a Catalunya i ha reivindicat el caràcter europeu de la mateixa. Ha manifestat que és "fermament partidari" de mantenir el procés d'integració europea i ha dit que és en el sí d'Europa on "es reforma constantment la Constitució". 
 
Sobre el model de finançament autonòmic i les demandes que li fan des de les files socialistes, Rajoy ha dit que el model actual "no li agrada" però que no farà cap pas sense el PSOE. "Alguns líders socialistes diuen que els urgeix actualitzar-lo, doncs que es posin a treballar perquè amb els 137 diputats populars no tenim majoria per aprovar la reforma", ha manifestat. 

Sánchez aposta per reformar la Constitució per "eliminar conflictes i forjar nous consensos"

Al seu torn, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha reivindicat la necessitat de "mirar al futur" i reformar la Constitució, tot i afirmar que cal treure una "lectura positiva" d'aquests 39 anys.  Segons el líder dels socialistes, la reforma ha de servir per "eliminar conflictes i forjar nous consensos" per donar "estabilitat i seguretat" a les generacions futures. Segons ell, el 155 s'ha desplegat de manera "proporcional i mesurada per desbloquejar una situació preocupant" i ha aprofitat per fer campanya en favor del candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, defensant que votar Iceta és "votar per la reconciliació, la concòrdia i la defensa de l'autogovern". En aquest sentit, el mateix Iceta ha plantejat el 2018 com l'any per iniciar la reforma de la Constitució espanyola però ha alertat que "portarà temps". "Hem de revisar el que no funciona i incorporar coses que no estaven previstes en aquell moment", ha dit, però ha rebutjat marcar cap termini. El candidat del PSC el 21-D també ha assegurat que "només els que estimen de veritat la Constitució volen reformar-la perquè visqui molts anys". 

Sánchez ha volgut defensar la comissió parlamentària impulsada pel PSOE per avaluar l'estat autonòmic com a eina per afrontar la reforma de la Constitució en sis mesos. Ha reconegut que està en contacte amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per parlar d'aquest tema i ha recordat a Rajoy el compromís de presentar una proposta per reformar el finançament autonòmic aquest 2017. 

Rivera: "La reforma de la Constitució ha de millorar la vida de tots els espanyols, no de Junqueras o Puigdemont"
 
El president de Cs, Albert Rivera, ha defensat que la reforma de la Constitució no ha de suposar "trencar Espanya" ni acontentar els "separatistes" que, segons ha considerat, "mai estaran contents". Segons Rivera, s'ha de modificar la Carta Magna per millorar la vida de tots els espanyols, no la de Puigdemont o Junqueras. Rivera ha afirmat que té el cap a la cambra baixa però el cor a Catalunya i ha llançat un missatge electoral de cara al 21-D: guanyar les eleccions al Parlament és el "millor antídot" per acabar amb el procés i garantir els drets constitucionals. 

La candidata de C's a presidir la Generalitat, Inés Arrimadas, ha defensat els valors i els principis de la carta magna i els ha comparat amb ''la porqueria'' que suposa la llei de Transitorietat, que -segons ella- és una declaració d'intencions i ''l'antítesis'' de la Constitució. ''No m'estranya que a Junqueras i Puigdemont no els agradi la Constitució", ha conclòs Arrimadas, fent referència a alguns dels articles d'aquest text. Ha defensat també una reforma davant ''l'immobilisme dels partits vells i el rupturisme dels separatistes'', però ha recordat que ha suposat l'etapa més gran de pau i prosperitat a l'Estat.

Amb qui vol dialogar Iglesias per reformar la Constitució?
 
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat en el dia de la Constitució que és "clau" assumir que a Espanya cal abordar un debat "entre els que pensen diferent" per reformar la carta magna per tal de crear un "projecte col·lectiu". Iglesias ha criticat la "dinàmica de xoc de trens" i creu que és "incompatible" amb arribar a posar d'acord territoris que tenen visions diferents sobre l'encaix territorial. "Són debats constitucionals que ha de tenir el conjunt de la pàtria per construir un nou diàleg i acords de país", ha manifestat, tot reivindicant que ciutadans "amb sentiments nacionals diferents" s'han de poder posar d'acord. "No es tracta d'acontentar uns per perjudicar els altres, sinó de dialogar i buscar un gran acord de país", ha reivindicat. 

També ha criticat la comissió de PSOE per revisar el model autonòmic i diu que cal "assumir" que el debat sobre el nou model territorial "no es pot resoldre en una comissió". A més, apunta que la reforma constitucional no només ha d'afectar l'àmbit territorial sinó que també cal que abordar el debat dels drets socials i allò que té a veure amb la corrupció. "Un dels grans acords del 78 era la garantia dels drets socials per a tots els ciutadans i aquest acord està trencat", ha manifestat des del Congrés.

Al seu torn, el cap de llista de Catalunya En Comú-Podem per al 21-D, Xavier Domènech, ha assegurat que la Carta Magna actual "no hauria estat possible" amb dirigents polítics com Mariano Rajoy o Albert Rivera. Tampoc el "pacte bilateral" per restablir la Generalitat, que Domènech vol per després de les eleccions, segons ha assegurat. En aquest sentit, i a l'acte 'Catalunya, motor de canvi', ha ironitzat amb l'acord que van anunciar els socialistes per reformar la Constitució a mitjans d'octubre: ha afirmat s'han especialitzat en que el PP els "robi sempre la cartera". Per tot plegat, el líder dels comuns, que ha rebut el suport de la líder de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, i del catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, ha advertit també que "qui es presenta com els grans salvadors de la Constitució són qui més l'ha rebregat".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
7 de desembre de 2017, 16.04 h

QUAN NO SABEN QUÈ DIR I FAN EL QUE NO HAN DE FER, PARLES DE RENOVAR LA CONSTITUCIÓ, I QUI DIA PASSA ANY EMPENY, PERÒ ELLS S'ESTAN CARREGANT DIARIAMENT INSTITUCIONS I DRETS DELS CATALANS.

COM ELS SOCIALISTES QUE QUAN ELS POSES A LES CORDES IUEN QUE VOLEN UN ESTAT FEDERAL.

FA VINT ANYS, VINT ANYS O MÉS QUE SENTO LA MATEIXA CANTARELLA.

QUE NO SOM ESTUPITS,,, JA NO US CREU NIINGÚ. NO TENIU AUTORITAT, NI VERGONYA, ESTEU ACABATS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
6 de desembre de 2017, 21.45 h



I si endevinem quins d'ells han pres mes pinso per PORCS ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
6 de desembre de 2017, 16.54 h

La memòria que els del 155 no ens podran prohibir mai.

El vídeo que desmunta en dos minuts totes les mentides dels del 155 sobre l’1-O.
Del "somos un ejemplo para el mundo" a "somos una democràcia amable y tolerante". https://www.dailymotion.com/embed/video/x62wd26

Spanish Police. 155 Videos of the Repression lived in Catalonia by the Spanish Police in the Referendum of October 1, 2017.
https://spanishpolice.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
6 de desembre de 2017, 16.53 h

La memòria que els del 155 no ens podran prohibir mai.

El vídeo que desmunta en dos minuts totes les mentides dels del 155 sobre l’1-O.
Del "somos un ejemplo para el mundo" a "somos una democràcia amable y tolerante". https://www.dailymotion.com/embed/video/x62wd26

Spanish Police. 155 Videos of the Repression lived in Catalonia by the Spanish Police in the Referendum of October 1, 2017. Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.