directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 07:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla fa balanç de legislatura demanant als socis que no reneguin del tripartit

El president ha dissolt el Parlament per convocar les eleccions del 28-N

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de la Generalitat, José Montilla, ha signat el decret de dissolució del Parlament i de convocatòria de les eleccions del 28-N. Montilla ha tancat la legislatura fent una defensa de l'obra de Govern, que ha qualificat 'd'irreversible', i del tipus de lideratge que ha exercit el tripartit, a partir del 'diàleg i l'acord', enfront dels 'diàlegs personalistes', en referència implícita a Jordi Pujol i Artur Mas. Montilla ha assegurat que el seu ha estat el Govern 'més transformador' i que el proper executiu haurà 'd'assumir' la feina feta. A més, ha dit no renegar el tripartit, ha negat que sigui un 'guirigall', i ha fet una crida als seus consellers a explicar amb 'orgull' l'obra del Govern.
josé montilla, convocatòria eleccions, 28-n
Comparteix
   


Etiquetes
El president ha donat el tret de sortida a la carrera electoral en un acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat on ha fet un exhaustiu repàs de l'obra de Govern. Una obra 'irreversible', 'sòlida' i feta per un executiu que ha estat 'el més transformador i proper' que ha tingut Catalunya. Montilla ha dedicat bona part del seu discurs a fer un repàs de les actuacions del Govern en diversos àmbits.

'Una obra sòlida, continuadora de la iniciada l'anterior legislatura, que en molts aspectes marca una tendència que cal continuar i que el proper Govern assumirà com a necessària, sense cap dubte', ha assegurat Montilla. El president ha dit que han estat 'anys de diàleg i a vegades de controvèrsia, però s'ha treballat com mai' per fer un obra que 'resisteix i supera el balanç de qualsevol de les set legislatures precedents, no ho dubteu, i deixa un pòsit, marca camins de futur, que en molts sentits és irreversible'.

Una feina feta, a més, segons Montilla, a partir del 'diàleg i la concertació social' utilitzant instruments com els pactes nacionals, configurant 'un determinat estil d'exercir el lideratge del nostre país, el lideratge del diàleg i l'acord'. De fet, Montilla ha reivindicat 'amb orgull aquesta manera d'exercir el lideratge com a alternativa a altres lideratges més personalistes', en referència implícita a CiU i a Jordi Pujol i Artur Mas. 'Catalunya no pot dependre d'una sola persona ni tampoc només del seu Govern', ha assegurat Montilla, 'governar Catalunya és una obra col·lectiva' i és 'millor concertar amb tothom que dirigir en solitari'. El president ha afegit que 'perd sentit la idea d'una única força que pretengui ser-ho i representar-ho tot', mentre que 'la idea de la concertació i el diàleg es revelen com el mètode idoni per reflectir la sensibilitat complexa en els acords i les decisions'.

No renega del tripartit, que 'no és un guirigall'

El president de la Generalitat ha assegurat no renegar de l'acord de PSC, ERC i ICV-EUiA i ha dit sentir-se 'orgullós d'haver assumit la responsabilitat' com a president després de Pasqual Maragall. Ara, ha afegit, és conscient que, un cop signat el decret de convocatòria de les eleccions, els socis del Govern competiran electoralment, però ha fet una crida a sentir-se 'orgullosos' per la feina feta, 'com se'n senten centenars de milers de catalans'.

Ho ha dit davant de tots els consellers del seu Govern, que han assistit a l'acte des de primera fila, a qui ha instat a anar 'amb el cap ben alt'. 'Sou, som, el Govern de Catalunya, que ha fet i està fent un gran servei al país, no som el girigall del tripartit que diuen alguns, som el Govern d'Entesa, el Govern de Catalunya, no som la desunió sistemàtica, som un govern amb sensibilitats diverses que representa molt millor la pluralitat catalana que cap de nosaltres per separat o que cap de les altres forces polítiques per ella mateixa'.

'No us demanaré, més enllà de les nostres obligacions institucionals, que reivindiquem el que ens uneix, tothom s'ha de sentir lliure, jo també', ha dit davant de la confrontació electoral a que ara s'enfrontaran, 'però sí us demano que us sentiu orgullosos amb humilitat de la feina feta, per la seva quantitat i qualitat, per l'honor de servir el país des del seu Govern'. A més, Montilla ha dit que 'a aquells que ens demanen autocrítica, responguem-los amb balanços ponderats i equilibrats, però no amb una autoflagel·lació injusta, desproporcionada i avergonyida sense motiu'.

La 'lleialtat' dels socis

A més, Montilla ha destacat que l'acord entre les forces polítiques s'ha mantingut al llarg d'aquests quatre anys 'amb lleialtat, no sense dissensions, però amb avenços constants'. 'Estic orgullós d'haver presidit un Govern de persones amb més esperit crític que obediència incondicional, i amb més lleialtat institucional que partidisme', ha dit, 'també en això Catalunya ha madurat'. El president ha citat un per un tots els seus consellers també a Joan Puigcercós, exconseller de Governació- en els agraïments, que posteriorment també ha estès a l'oposició perquè 'quan la crítica és ponderada i constructiva també contribueix a millorar l'acció de govern'.

Montilla ha afegit que 'el futur no està escrit' i que seran els ciutadans qui decidiran les futures majories el 28-N. I tot i que cada partit del Govern concorrerà a les eleccions amb els seus propis programes, 'amb semblances i diferències', ha demanat als socis del tripartit un compromís per 'explicar amb passió i amb orgull l'obra de Govern' i que 'demostreu que creieu profundament en tot el que hem fet, col·lectivament, solidàriament', sense amagar-se de 'reconèixer els errors, que hi han estat'. 'Perquè reconèixer les equivocacions ens legitima més encara per reclamar amb el cap ben alt tot el que hem fet, i fet bé, amb l'únic objectiu de servir a Catalunya', ha conclòs.

Crisi i Estatut

Durant el repàs a la feina feta, el president ha constatat que tant la crisi econòmica com la sentència del TC contra l'Estatut que ha arribat al final de la legislatura-, han fet que aquest no ha estat una legislatura 'fàcil'. Sobre aquest últim fet, Montilla ha reiterat que el seu 'compromís d'assegurar la realització plena de la voluntat expressada pel poble de Catalunya', tot mostrant-se convençut que 'aquesta és la voluntat de la majoria de les forces polítiques catalanes, sigui quin sigui el seu objectiu final i el seu model d'autogovern'. En tot cas, ha admès ser conscient que la sentència 'dificultarà l'assoliment de l'Estatut aprovat el 2006'.

Sobre la crisi, ha admès que ha obligat a 'reorientar prioritat, recursos i esforços' i a fer un 'exercici profund d'austeritat', però també ha reinvidicat que l'executiu va reaccionar 'immediatament i adequadament, començant per assumir el diagnòstic realista sobre la gravetat de la crisi'.

A més, Montilla ha assegurat que l'executiu ha anat 'al límit de les seves capacitat financeres', però 'sense sobrepassar-les', amb l'objectiu 'd'atendre aquesta situació d'emergència'. D'aquesta manera, ha respost indirectament les crítiques de CiU sobre l'estat de les finances de la Generalitat.

Montilla ha defensat les polítiques socials dutes a terme pel Govern, amb una 'inversió pública formidable', i les actuacions tant a l'àrea metropolitana com ara en transport públic-, com a la resta del país per buscar 'l'equilibri territorial'. 'Podem afirmar amb orgull que no hi ha Catalunyes oblidades', ha assegurat.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
capsigrany fletxa riumors
5 d'octubre de 2010, 16.33 h

erc no renega del tripartit. ERC abomina la gestió nefasta del president Montilla de la defensa de l'Estatut tant quant era ministre a Madrid com, i ,especialemnt, en els darrers mesos despres de la sentencia del TC que mai va saber estar a l'alçada de les circumstancies del seu paper de president de Catalunya, actuant com un delegat del psoe intentat esmorteir el cop i salvar el seu partit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.