directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 08:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

YouTubers en català, un fenomen que creix

Un web els aglutina i els classifica

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Gerard Sesé @gerardsese | La majoria de YouTubers catalans usen el castellà per a fer els seus vídeos. La raó és senzilla: per a poder viure només de crear contingut a internet necessites moltes visites, això fa que, per tant, una llengua amb molts més parlants pugui generar més visites. Però hi ha qui usa YouTube no per a fer diners sinó per simple amor a l'entreteniment, com a hobbie o distracció. Quan desapareix l'obsessió per les visites i apareix també l'amor per la pròpia llengua i cultura, un es fa YouTuber en català.
leopolda olda
Un fotograma d'un vídeo de Leopolda Olda

Comparteix
   


Etiquetes
Quants YouTubers hi ha que usen el català per a oferir els seus continguts? On es poden trobar? Quin estil tenen? Parlen de videojocs? D'humor? Fan tutorials? Tot això es pot conèixer al web YouTubers.cat. La pàgina ofereix el llistat dels 191 canals de YouTubers que hi ha a la xarxa i els classifica, també, pels actius (91) i els inactius (100) en funció si han publicat algun vídeo en menys de 3 mesos. El contingut en català ala famosa plataforma de vídeos ja té 12.214 publicacions.
 
Segons expliquen els creadors del web, Youtubers.cat neix de la necessitat de donar a conèixer i fer promoció dels canals dels youtubers en català. Intenten mostrar un fidel reflex d'aquesta comunitat oferint, també, estadístiques generals de tot el conjunt. També es pot considerar una eina per ajudar a créixer i a millorar els continguts oferint suport, recursos, guies i consells necessaris. I evidentment potenciar l'ús del català.
 
Aquí el TOP 5 dels YouTubers en català amb més seguidors:

1- Pot de Plom
 
Aquest és el canal de Xavi Castillo, l'humorista valencià tot-terreny que ha estat un dels que més ha aguantat al País Valencià durant les dures èpoques de govern del PP, on pràcticament estava vetat a tot arreu. Ara, a més, els seus vídeos formen part d'una secció del diari valencià La Veu.


 
2- Leopolda Olda
 
Aquesta jove de 24 anys de Barcelona va començar a tenir notorietat fent uns vídeos d'un Erasmus a Escòcia i després va anar afegint peces on mesclava humor i situacions quotidianes dels joves, especialment sobre sexe, complexos i comportaments. Ara, fins i tot, Clara Moraleda ha escrit un llibre amb alguns dels continguts dels seus vídeos.


 
3- Miss Tagless
 
També Valenciana, la Sílvia del Pedreguer (Marina Alta) es converteix a YouTube en Miss Tagless. Un espai on també va començar com un videoblog de viatges i ha acabat oferint vídeos de reflexió social com parlar de l'avortament, o de política, quan defensava el català replicant Carolina Punset.


 
4- Miquel Serrano DE POBLE
 
De Vilareal, en Miquel Serrano és un humorista que ha fet els seus vídeos des d'Alemanya. Combina el seu canal en català amb un altre de castellà. Els seus vídeos humorístics parlen diferents situacions divertides des d'una òptica valenciana i de poble.


 
5- JuliYuli
 
Aquesta catalana ha triomfat al seu Instagram, amb prop de 30.000 seguidors. Ella és Juliana Whatclean i parla de la seva vida a càmera amb tanta naturalitat que atrapa de seguida. Només té 18 anys i ja comença a ampliar els seus subscriptors a YouTube.
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Claüc fletxa cat
27 de desembre de 2017, 11.01 h

Moltes vegades és perquè ho calculen malament. Intento explicar-ho per si hi ha youtubers que estan en dubtes:

El nombre d'espectadors en català és molt inferior al nombre d'espectadors en castellà. Cert.
Però el nombre de youtubers en català també és molt inferior al nombre de youtubers en castellà.
Per tant, en principi el nombre d'espectadors de cada youtuber és similar si ho fa en català que si ho fa en castellà.

Però hi ha un factor molt important a favor del català: si un... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.