directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'IEC planta cara a la manipulació històrica del govern d'Aragó

L'acusa de censura i d'atac a la llibertat d'expressió

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Redacció | Contundent resposta de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) al govern d'Aragó contra la persecució del terme 'Corona catalanoaragonesa' dels llibres de text escolars. L'IEC planta cara i acusa l'Aragó de "tergiversar la història" després del veto a dos llibres de text que empren aquest terme.
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
L'IEC ha expressat en una declaració feta pública aquest dilluns la seva "absoluta repulsa al que no és sinó un cas inadmissible de censura i d'atac a la llibertat d'expressió" dels editors i  historiadors. En aquest sentit, ha lamentat "aquest episodi de censura política i ideològica que ens trasllada a una altra època que consideràvem ja superada".
 
L'institut assenyala que "amb la decisió del govern d'Aragó es crea un conflicte on no n'hi havia". Tanmateix, denuncia que "s'estigmatitzen expressions justificades per les dades històriques i, per això, àmpliament acceptades i utilitzades per la comunitat científica i acadèmica", i "es deixen en total indefensió els autors i els editors de llibres de text".
 
En aquest sentit, expliquen que "tant l'expressió Corona catalanoaragonesa com la de Confederació catalanoaragonesa són d'utilització habitual entre els historiadors, al marge de la seva procedència i sempre amb caràcter complementari i no alternatiu al de Corona d'Aragó, de la mateixa manera que s'utilitzen en altres contextos els termes regne asturlleonès, monarquia castellanolleonesa o monarquia hispànica".
 
Censura contra la paraula "catalanoaragonesa"

El govern de l'Aragó va criticar dos llibres de text de Batxillerat perquè parlaven de "corona catalanoaragonesa" en comptes de la "Corona d'Aragó" i va demanar que es corregeixi el que consideren una "tergiversació històrica". 
 
El secretari general del departament d'Educació, Felipe Faci, va recordar que el govern d'Aragó treballa des de fa uns mesos amb la creació d'un Consell Assessor de l'Ensenyança de la Història Aragonesa que ha de vetllar per la veracitat dels continguts relacionats amb la història de la comunitat que es difonen en l'àmbit de l'educació no universitària. L'objectiu és que els continguts dels materials de les aules no tinguin ''incorreccions històriques''.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
23 de gener de 2018, 11.13 h

FOREN ELS REIS DE LA CONFEDERACIÓ DE LA CORONA D'ARAGÓ, EL TECLAT M'HA FET UNA MALA PASSADA ESCRIVINT FOREN ELS COMTES, QUAN VULL DIR ELS REIS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
23 de gener de 2018, 11.11 h

TORNARÉ A CONSULTAR-HO,. EL 1138 RAMIRO II, VA DEN¡MANAR AJUDA AL COMTE DE BARCELONA RAMON BERENGUER IV PELS ATACS DELS CASTELLANS, ES CASAREN LÑA SEVA FIULLA PERONEL·LA AMB RAMON BERENGUER. ELS COMTES DE BARCELONA EN TOTA LA CONFEDERACIÓ CATALANOARAGONESA, FOREN ELS COMTES DE BARCELONA. PERÒ ELS ARAGONESOS ADDUÏTS PER EL SUPRANAQCIONALISME ESPANYOL, NI SABEN QUE EL 1591, JA LA "UNIDAD ENTRE REINOS D'ARAGÓ I DE CASTELLA, L'EXÈRCIT DE ISABEL, A SARAGOSSA SENSE JUDICI VA ESQUARTERÀ AL C... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.