directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Un informe jurídic de CiU veu compatible la Constitució amb 'un règim semblant al concert econòmic'

Artur Mas alerta d'una deriva independentista si no s'arriba a un pacte fiscal

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de CiU, Artur Mas, ha explicat aquest divendres que el seu partit disposa d'un informe jurídic que considera compatible al pacte econòmic amb la Constitució espanyola. Segons estudis interns de CiU, un 'règim semblant al concert econòmic', que també inclouria una quota estatal i una contribució solidària, és possible sense reformar el text constitucional actual i, segons el líder convergent, seria una 'solució' a les aspiracions de Catalunya. Pel líder de CiU, si Catalunya no assoleix aquest objectiu el 'buit' originat per la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l'Estatut es pot convertir en un 'precipici definitiu', que derivaria cap a una major voluntat d'independència. Informacions periodístiques apuntaven a que CiU espera aconseguir el concert a canvi del suport a PSOE o PP en la investidura després de les eleccions espanyoles.
artur mas, ciu, convergència i unió
Comparteix
   


Etiquetes
En una entrevista a la cadena Ser, Artur Mas ha declarat que el seu partit disposa d'una documentació jurídica favorable a un tipus de concert econòmic entre Catalunya i Espanya que no requereix tocar la Constitució. Mas ha explicat que, si governa, intentarà que PSOE i PP s'avinguin a acceptar aquest pacte fiscal, que també preveu una aportació per a l'Estat i una quota per contribuir a la solidaritat.

El líder de CiU ha explicat que aquest conveni fiscal no seria igual al basc o al de Navarra, perquè 'no es tracta d'imitar-los en tota la seva extensió', però que estaria inspirat en un model en què 'Catalunya podria gestionar més bé els recursos que ella mateixa genera'. Per a Mas, si Espanya no s'ha trencat amb els concerts basc i navarrès, tampoc hauria de passar amb aquest nou concert.

En aquest sentit, el candidat convergent a les eleccions també ha destacat que s'ha de trobar una via per no convertir el 'buit' provocat per la sentència contra l'Estatut en un 'precipici definitiu'. Al seu parer, aquesta seria una 'solució important' que permetria establir una relació 'més bilateral' amb l'estat espanyol i seria una 'via de sortida a mig termini'.

En cas que no s'arribés a aquest pacte fiscal, 'que ningú s'estranyi' si Catalunya pren una 'deriva cap a una major llibertat pròpia', ha alertat Artur Mas, en clara referència a la independència. Aquest és un 'sentiment creixent' al país, segons ha reconegut el líder de CiU, que també veu una 'divisió d'opinions' en aquesta qüestió sense una majoria clara a favor.

Mas veu possible frenar la congelació de les pensions

Sobre la congelació de les pensions el 2011, Artur Mas veu possible frenar aquesta proposta socialista perquè és partidari de la reforma però 'amb certa discreció', tenint en compte que afecta un col·lectiu molt vulnerable. Tot i que no se n'ha mostrat segur, sí que veu la possibilitat d'un 'acord global' al Congrés perquè el govern espanyol retiri la congelació de les pensions, 'pel que diuen els altres partits'.

Això sí, el líder de CiU s'ha mostrat molt respectuós amb la mesa del pacte de Toledo, un òrgan de treball creat fa vint anys per garantir les pensions, en què participen els partits i els agents socials, i que també ha de posicionar-se en aquesta qüestió. Mas ha criticat els 'globus sonda' sobre aquesta temàtica perquè afecten les persones que en depenen.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
9 d'octubre de 2010, 11.23 h

#10 Molt bé. I jo hi afageixo: Una vegada tinguéssim constituïda la nació catalana, destinaria uns fons especials per a construir a les draçanes, una galera com les que tenien els romans per a la guerra. Llavors, en Mas, en Duran, en Madí, en Felip, la Sanchez Camacho, en Rivera, en Joan Ferran, en Joaquim Nadal, la Chacon, en Corbacho, en Millet, en Montull, el Jutge que instrueix el cas Millet, en Prenafeta, l'Alavedra, i tota la corrua que hi ha al darrere, en serien els galeots a rema... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
9 d'octubre de 2010, 11.09 h

Mireu, ja tenim en Mas altra vegada anant a les rebaixes de la Moncloa, acceptant sucedanis de la constitució ecspanyola. Aquest home, hauria d'haver nascut a madrit i parlar castellà. Suposo que va ser un error de la natura naixent a Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
9 d'octubre de 2010, 09.19 h

-més voluntat. No 'una major'
-més llibertat. No 'una major'
-tampoc NO hauria de passar
-sense CAP majoria a favor. No 'una'


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
josep fletxa Barcelona
9 d'octubre de 2010, 02.16 h

El senyor Mas, el Puig, l'Oriol Pujol, el Duran politics que no saben fer res més no s'han guanyat un euro ni una pesseta que no sigui comerciant i venen els catalans a Espanya. Pura bruticia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
ARA, ERC fletxa CATALUNYA LLIURE de UNIONISTES SOCIATES i VERGENTS !
8 d'octubre de 2010, 19.42 h

d'Un UNIONISTA COVARD.MESELL i CLAUDICANT CONVERGENT com en MAS no es pot esperar cap altra cosa, que no sigui mes del mateix. Fins quant la població que es declara independentista no es donarà comte de la gran estafa perpetua que es i son els convergents pel l'alliberament de la nació catalana.?


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
8 d'octubre de 2010, 18.18 h

Jo tinc un INFORME JURIDIC fet per un parell d'advocats llicenciats amb dret constitucional i polític, que diu clarament que aquest senyor a qualsevol altra nació del mon seria ja EMPRESONAT fa dies, per ALTA TRAÏCIÓ al Parlament de la NACIÓ.
Cosa que malauradament ara no podem fer, doncs com ja tots sabeu NO TENIM ESTAT per poder fer-ho i encara no som NACIÓ. Peró el dia que això arribi es una de les causes que pensen dur a terme un cop sigui proclamada la República catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
ARA, ERC mes que mai fletxa GENT VALENTA !!
8 d'octubre de 2010, 18.10 h

MAS es molt, però molt dolent...es mes, MAS es un IMPRESENTABLE i un estafador al conjunt del poble de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
8 d'octubre de 2010, 17.22 h

i què sera el seguent? que fara alguna cosa semblant a una declaració unilateral d'independencia? que fara alguna cosa semblant a un proces d'autodeterminació?
Si us plau senyor mas deixi d'enganyar al personal.

Visca Esquerra
Visca Catalunya lliure


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
capsigrany fletxa riumors
8 d'octubre de 2010, 17.02 h

i l'Institut d'Estudis Autonomics i el consell consultiu de Catalunya també varen trobar constitucional l'Estatut del 30 de setembre i resulta qui ni l'aprovat per les corts espanyoles ho era. Per tant full de ruta CiU: posar coma condició de lainvestidura el concert , no cal miodificar la constitució pero si la Lofca i l'Estatut (també , que se l'obliden) Pero que suposem que s'aprovique ja es molt suposar hi tendrem en contra el partit de l'oposició d'Espanya i totes les CCAA per concul... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
ANTON fletxa san jose
8 d'octubre de 2010, 15.55 h

1º cuota estatal 10.000 millones de euros 2º contribucion solidaria 10.000 millones de euros, es decir, seguir con el expolio fiscal pero con otro nombre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.