directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Un jurista de confiança de Puigdemont destrossa la pretensió del Suprem d'inhabilitar els líders independentistes sense judici

Assegura que "la darrera paraula la tindria el Parlament"

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

M.B| Fa dos dies, ‘El País’ feia públic que el Tribunal Suprem pretén inhabilitar els diputats empresonats i a l’exili -Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Carles Puigdemont i Toni Comín- abans de jutjar-los; emparant-se en l’article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que diu que "ferma una ordre de processament i la presó provisional per un delicte comès per una persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigui exercint una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l'exercici del mateix mentre duri la situació de presó". Des d’aleshores, molts professionals del dret han negat que l’article sigui aplicable al cas català; entre ells Agustí Carles, advocat, membre del col·lectiu Drets, de Constituïm i que ha estat assessor legal de Carme Forcadell i Carles Puigdemont. Segons explica a directe.cat, per entendre el mal ús que faria el Suprem de la Llei d'Enjudiciament Criminal en relacionar el terme "individus rebels" amb els líders independentistes cal “buscar l’origen de l’article”. 
 
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
© Jordi Pujolar

Comparteix
   


Etiquetes
El 384 bis neix després de l’article 55.2 de la Constitució Espanyola, que regula primerament l’estat d'excepció o de setge a l’Estat espanyol. Emmarcat en el capítol sobre “suspensió dels drets i llibertats”, aquest article constitucional permet la creació d’una llei per “determinar la forma i els casos en que, de forma individual i amb la necessària intervenció judicial i l’adequat control parlamentari, els drets [...] poden ser suspesos per a persones determinades, en relació amb les investigacions corresponents a l'actuació de bandes armades o elements terroristes”. Aquí rau el problema: tot i que ho diu clarament, només bandes armades o elements terroristes; el 1984 -quan s'aprova la llei orgànica corresponent “excedint-se del que diu la Constitució Espanyola”-  s'introdueix el terme “rebels” en l’època dura del terrorisme d’ETA. Una llei que tant el Parlament Basc com el català recorren per inconstitucional, qüestionant al Tribunal Constitucional quin significat tenen els “elements rebels” que hi apareixen. El 1987, el TC fa pública una sentència en que interpreta el concepte i l’equipara amb l'ús il.legítim d'armes de guerra o explosius per trencar l'ordre constitucional. És a dir, els “rebels” són terroristes amb l’objectiu de trencar Espanya. 
 
No és fins al 1988 -amb tot- quan arriba el famós article 384 bis, amb una nova llei orgànica que deroga la de 1984. “Aquesta llei estableix el concepte d'’individus rebels’, que cal interpretar segons la sentència del Tribunal Constitucional” que es dicta mentre aquesta norma ja s'estava tramitant, explica Agustí Carles.  Segons ell, la “prova” que el terme “individus rebels” és només aplicable a casos de violència terrorista és que no apareix en cap reforma posterior del Codi Penal. De fet, en la reforma que esdevé -el 1995- en el Codi Penal de la democràcia ja només es parla de "bandes,organitzacions o grups terroristes" i en la darrera (que es fa el 2015 per introduir els casos de jihadisme) d’"organitzacions o grups terroristes". El delicte de rebel·lió comès per terroristes té una regulació diferenciada. 
 
La darrera paraula la tindria el Parlament
 
“A més, qui decideix si la possible inhabilitació és efectiva o no és el Parlament per majoria absoluta”. Segons Carles, quan la manera d’interpretar aquesta llei espanyola “xoca” amb el reglament del Parlament (i no hi ha una sentència judicial ferma); “comença una batalla politicojurídica” en que “el Parlament tindria la darrera paraula”. "El jutge Llanera com a molt dictarà un acte de processament o d'obertura de judici oral”, explica. I afegeix que “pel que fa a la suspensió temporal dels drets i deures com a diputats, cal un dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats si és ferm l'acte de processament o d'obertura de judici oral i el Ple del Parlament ho acorda per majoria absoluta, atesa la naturalesa dels fets" . 
 
Necessitat de tornar a activar l’euroordre
 
A banda dels arguments exposats, Carles recorda que “no es poden prendre mesures com la inhabilitació sense ser escoltat” i -per tant- el jutge Llarena hauria de tornar a activar l’euroordre de detenció -”no de detenció i ingrés a presó”, perquè no pot empresonar els afectats abans que declarin- de Puigdemont i els dirigents catalans a l’exili que ja va retirar en una ocasió per por a fer el ridícul davant la justícia europea. “A més, amb penes tan altes, no es podria fer el judici en absència dels acusats”, conclou. L’advocat també apunta al fet que ha estat el jutge del Tribunal Suprem qui “ha tallat la comunicació” amb el president que, al seu torn, “està a disposició de la justícia europea”. 
 
Suspensió temporal, no inhabilitació
 
En la línia del Tribunal Suprem; el ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, va afirmar aquest dijous la seva convicció que els diputats presos i exiliats seran inhabilitats abans d’un judici, en aplicació de la mateixa Llei d'Enjudiciament. A banda del ja esmentat, el que no sap Català és que ni tan sols aquesta llei parla d’inhabilitacions; sinó que diu que “el processat que estigui exercint una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès”, la qual cosa implica un caràcter temporal. 

D'altra banda, el fet que un dels requisits per aplicar l’article 384 bis sigui la situació de presó provisional, si fos aplicable (que no ho és), deixaria fora els dirigents independentistes en llibertat provisional com Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Lluís Guinó o l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. 
 
Responsabilitats penals per a Llarena 
 
“Qui apliqui l'article 384 bis al cas d'un presumpte delicte de rebel·lió on en cap cas s'han usat il·legítimament armes de guerra, munició i explosius -si ens atenem al segon apartat de l'article 55 de la  Constitució Espanyola- incorrerà en responsabilitat penal si fa un ús injustificat o abús d'aquesta prerrogativa”, explica Agustí Carles per afegir que “si el jutge Llarena aplica aquest precepte als representants polítics independentistes pot incórrer en responsabilitat penal per violació dels drets i llibertats fonamentals recorreguts per la llei”. “Aleshores, qui podria resultar querellat i -en el seu cas- inhabilitat, seria el mateix Jutge del Suprem”, sentencia. 
 
En aquest sentit, Carles titlla la recent declaració com a testimoni de Diego Pérez de los Cobos al Suprem com  l'argument perfecte pel Jutge instructor: “va parlar d’actes violents per reforçar la tesi que pretèn construir Llarena i així ell queda protegit en passar tota la responsabilitat al testimoni”, explica. I lamenta que, a més, “com que el delicte de fals testimoni -en cas d'haver-se produït- 
essencialment es produeix en fase de judici i no en instrucció, si finalment es descobreix la veritat de tot plegat tots dos quedaran coberts penalment”. 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Pepep fletxa Sabadell
3 de febrer de 2018, 17.29 h

Tard o d'hora hauran de retre comptes ells aquests xulos barats que es passen les lleis pel folre de la toga, mala gent sense ànima ni sentiments VISCA LA TERRA SENSA MALA GENT


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13

Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
bejota fletxa bcn
3 de febrer de 2018, 13.52 h

Carles Puigdemont jamás estudió periodismo, ni tampoco filología catalana como se asegura en las biografías autorizadas por el propio expresidente. La mentira ha sido siempre el arma que ha utilizado el político fugado para hacerse valer ante Cataluña.

N.B. MENTIDERS O IGNORANTS=TRENCAPATRIES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
3 de febrer de 2018, 12.57 h

!! Que estan fora llei¡¡!! Que no reconeixen ni la tant "sagrada constitució borbònica"¡¡ !! Que són uns delinqüents¡¡ Declarats i permesos per Europa. Amb la llei a les mans i respectada, les coses estarien clares, claríssimes. És precisament això el que no volen. Són un govern corrupte, terrorista i colpista. La prevaricació i la conjunció dels poder sota la màfia governant és moneda "normal". Les lleis són per als sotmesos no per ells.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
joddi fletxa Barcelona
3 de febrer de 2018, 12.31 h

#1 Això mateix penso jo, com es possible que estan tots nosaltres a dins de països que es diuen democràtics que per tant tenen que defensar els drets humans dels ciutadans, que no hi hagi cap instància, organisme o país que prengui part per aturar aquest despropòsit de actuació de la justícia espanyola, de com son interpretades les lleis quan el seu fi no era el que estan interpretant, posant-les a l'interès del poder executiu del PP.. On està la separació de poders que dicta la demo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
3 de febrer de 2018, 11.42 h

Ara


Mafia de la GestaPPo
Francisco Camps, el de los trajes, donde te escondes ?



Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
3 de febrer de 2018, 11.39 h

LES ASSEVERACIONS DEL JURISTA, GRAN ADVOCAT I JUTGE AGUSTÍ CARLES ,CORRESPONEN A LA REALITAT, ELS JUTGES, TRIBUNAL ACTUANTS DE SICARIS DEL RÈGIM QUE AMB UN GRAN EUFEMISME EN DIC ARA, ABSOLUTAMENT INJUST, A CADA ACTUACIÓ PERJUREN,, PREVARIQUEN, INCAPAÇOS NI DE MOSTRAR CONEIXEMENTS DE SINDÈRESI, EN UN ESTAT DEMOCRÀTIC, SÓN FETS DE CAUSES PENALS I D'INHABILITACIÓ I PRESÓ


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
3 de febrer de 2018, 11.25 h

Ara


Gurtelero Barcenas, donde te escondes ?



Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
3 de febrer de 2018, 10.50 h



Parlem de DRET FONAMENTALS........ no mireu cap el govern espanyol ni la camarilla de seguidors bavejant......i parlo de mitjans de comunicació que son la vergonya del periodisme. TODO POR LA PASTA Y LAS AUDIENCIAS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
3 de febrer de 2018, 10.40 h

Foforcadell, donde te escondes?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.