directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 08:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Les diferències entre Macron i Rajoy sobre com tractar un conflicte territorial

El president de la República francesa dóna unes mínimes concessions a Còrsega que Rajoy ni es planteja

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Redacció| Si hom pensa en polítics conservadors a Europa, Emmanuel Macron sol aparèixer a la llista. El president de la República francesa -de fet- governa un dels Estats més fidels a Mariano Rajoy pel que fa al conflicte amb Catalunya; però, sense dubte, existeixen encara diferències entre ambdós conservadorismes. Només cal veure les concessions (de mínims, amb tot) que ha fet el francès en el seu propi conflicte territorial a l'illa de Còrsega; que almenys ha visitat darrerament. 
Macron i Rajoy, en una imatge d'arxiu
Macron i Rajoy, en una imatge d'arxiu
© Twitter @marianorajoy

Comparteix
   


Etiquetes
Primerament, cal remarcar els paral·lelismes que existeixen entre ambdós casos. Tot i que els corsos no estan encara en el mateix punt del procés cap a la independència (no es planteja de manera majoritària) que els catalans, les eleccions de fa dos mesos van suposar un èxit per l'opció sobiranista.

El 10 de desembre, el país va votar una nova Assemblea regional i la coalició entre els autonomistes de Gilles Simeoni i els independentistes de Jean-Guy Talamoni -Pè a Corsica (Per Còrsega)- va superar el 56% dels vots. El partit de Macron, La República en Marxa, només en va obtenir un 12%. Primera coincidència amb el cas català, on l'independentisme arrasa a les urnes i el partit de l'Estat s'estimba. 

Tot i que al programa dels sobiranistes no hi apareixia encara la demanda d'un referèndum d'autodeterminació, sí es demanava el reconeixement de la personalitat corsa a la Constitució francesa, amnistia pels presos polítics (n'hi ha onze en presons franceses, per temes relacionats -aquí sí- amb violència armada), un estatut de residents segons el qual només puguin comprar immobles els habitants de Còrsega i la cooficialitat de la llengua corsa.

Disposat a negociar 

A diferència de Rajoy, en aquest punt, Macron és conscient del conflicte territorial al qual s'enfronta i -per això- no ha evitat negociar amb els líders corsos mostrant una imatge que intenta allunyar-se de l'autoritarisme del Gobierno espanyol. Tot i que sense mostrar gaires simpaties cap a l'independentisme (ha homenatjat recentment, a mode més que simbòlic sobre les seves intencions, Claude Érignac, assassinat fa vint anys en un atemptat del moviment independentista); Macron ha ensenyat les seves cartes a les autoritats corses: res d'estatut de residents, cooficialitat per la llengua (segons ell, cal protegir el bilingüisme sense que sigui "una nova frontera") o amnistia pels presos, però des d'una posició de sensibilitat per la identitat lingüística de l'illa i un possible acostament dels presos. Pel que fa al reconeixement dels corsos a la Constitució, Macron s'ha mostrat disposat a dur-lo a termes en els propers mesos.  

Més diferències amb l'Estat espanyol
 
En aquest sentit, tot i que les concessions de l'Estat francès als corsos són mínimes, l'estil de Macron es diferencia molt del de l'Executiu de Rajoy: a banda de mostrar disposició a negociar, el primer s'ha mostrat obert -almenys durant la campanya que el faria president- a reconèixer les "particularitats" dels corsos. Amb tot, com Rajoy, el president francès segueix insistint que França
és "indivisible". 
 
Una altra diferència important és el paper de la premsa francesa pel que fa a l'estatus que s'ha de donar a l'illa. Fa uns dies, el diari Le Monde assegurava que el resultat de les eleccions a Còrsega  havien donat "una legitimitat sense precedents" als líders nacionalistes i el Libération apostava per la negociació entre ambdues parts per atorgar el reconeixement especial que mereix a Còrsega. 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Pere fletxa Martorell
12 de febrer de 2018, 12.19 h

M. Ravoy parla igual que balla i corre, arrossegant les parts baixes,... Tan sols que en la meitat de les seves comunicacions parlades sempre li falta un traductor. I és que és un gran estadista ....


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
12 de febrer de 2018, 11.21 h



LLASSOS GROCS FINS EL FINAL........FORÇA I LLUITA CATALANS CONTRA L'ODI DELS UNIONISTES HUMILIATS...!! i VENJATIUS.......


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
12 de febrer de 2018, 10.58 h



Molt be Macron, però es que España sense Catalunya, se'n va a la merda i ho saben......


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.