directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Això és que han deixat quatre mesos amb l'article 155

Els informes de Servidors.cat i del Síndic de Greuges denuncien l'afectació de la intervenció de l'autonomia

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Redacció | Aquest dimecres farà quatre mesos que es va començar a aplicar l'article 155 de la Constitució que ha suposat la plena intervenció de l'autonomia de Catalunya. Un dia després de la declaració d'independència al Parlament, el BOE va publicar el cessament en ple del Govern, la convocatòria d'eleccions i les mesures en aplicació del 155. 123 dies després, l'associació servidors.cat i el Síndic de Greuges han assenyalat múltiples afectacions. 
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a la comissió del Senat que aprova el 155
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a la comissió del Senat que aprova el 155
© Tània Tàpia

Comparteix
   


Etiquetes
Entre les més destacades hi ha el trasllat de les 44 peces del Museu de Lleida al monestir de Vilanova de Sixena, l'amenaça sobre la immersió lingüística en la preinscripció escolar del curs que ve, així com retards en els pagaments i l'aturada de plans i projectes aprovats. L'àmbit d'exteriors ha estat dels més afectats amb la supressió de les delegacions i la dissolució del Diplocat. En l'àmbit social, s'ha paralitzat, per exemple, el contracte programa de benestar social 2016-2019 entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Cultura i Educació
 
L'11 de desembre les obres d'art del Museu de Lleida marxen escortades per la Guàrdia Civil en direcció al monestir de Vilanova de Sixena després d'anys de controvèrsia judicial. El govern espanyol, actuant com a responsable del departament de Cultura, ordena el trasllat en aplicació de la sentència del jutjat d'Osca. 
 
Un dels efectes més polèmics del 155 és l'amenaça al català com a llengua vehicular a les escoles. El govern espanyol estudia la fórmula per garantir que el 25% de classes es facin en castellà. Una decisió que està condicionada per la recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va tombar el xec de la llei Wert de 6.000 euros per a les famílies que escolaritzaven en castellà a una escola privada. Uns diners que havia de pagar la Generalitat.
 
D'altra banda, el 155 també ha paralitzat, segons l'informe de Servidors.cat, l'aportació de la Generalitat de 71 MEUR al Consorci d'Educació de Barcelona. I s'ha aturat la tramitació dels nous contractes programa amb les set universitats de Catalunya.
 
Delegacions exteriors
 
El 155 ha implicat la supressió de totes les delegacions a l'exterior excepte la de Brussel·les. Es tanquen les delegacions que s'havien obert en els darrers anys a França, Regne Unit, Alemanya, Àustria, Itàlia, Marroc, Santa Seu, Portugal, Dinamarca, Polònia i Croàcia. S'acomiaden tots els treballadors tècnics de les delegacions i es dissol el Diplocat, l'òrgan encarregat de la projecció internacional de Catalunya. També s'ha aturat la concessió de les subvencions per a les comunitats catalanes de l’exterior.
 
El 24 de gener va desfermar polèmica la decisió del govern espanyol de prohibir que Carles Puigdemont i el president del Parlament, Roger Torrent, es reunissin a la delegació del Govern de Brussel·les. Fins i tot l'executiu espanyol va forçar el tancament de la delegació i va enviar els treballadors a casa. 
 
En cooperació, també s'ha aturat la tramitació del Pla de Viabilitat de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i concretament l'ampliació pressupostària de 500.000 euros. Uns recursos destinats a cooperació per al desenvolupament.
 
Memòria Històrica
 
En aquest àmbit, els informes de Servidors.cat i del Síndic de Greuges denuncien que s'han suspès els pagaments de les indemnitzacions als expresos polítics de la Guerra Civil i el Franquisme i que el 155 ha afectat el pla de fosses que inclou la recuperació de restes òssies en diferents punts de Catalunya.
 
Territori i Sostenibilitat
 
L'informe de Servidors.cat assegura que el 155 ha paralitzat el projecte de desviament de camions de l'N 340. A més, el pressupost de la direcció general de qualitat ambiental i canvi climàtic ha quedat bloquejat a partir del setembre de 2017 per a totes les contractacions que no estaven adjudicades.
 
Salut i Serveis socials
 
En aquest àmbit destaca la paralització del pla integral d'urgències de Catalunya. Un pla que preveia una dotació de 16 milions d'euros. També ha quedat aturada, segons Sevidors.cat, la inversió als centres d'atenció primària per valor de 13 MEUR. Així com la investigació per vèncer el càncer de mama, entre d'altres, de l'Institut de Recerca de Biomèdica de Lleida.

Segons l'informe de Servidors.cat, un altre dels àmbits amb afectació destacable del 155 és el dels serveis socials. Entre d'altres, s'ha aturat l'aprovació del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals, així com el bloqueig en l’aprovació i execució del programa temporal per a l’atenció de menors d’edats no acompanyats.

L'informe del Síndic de Greuges també destaca que s'ha aturat el contracte programa de benestar social 2016-2019 entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, per un valor de 52,3 milions d’euros.
 
A banda de projectes aturats, també hi ha retards en el pagament de subvencions de projectes i activitats per a entitats de l’àmbit de polítiques socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en matèria de joventut i en el pagament de les subvencions a les entitats socials per als programes d’ajuda contra les drogues.
 
L'economia, tocada
 
A banda de la intervenció total de l'economia de la Generalitat, el 155 ha tingut altres conseqüències. El Consell de Ministres ha aprovat un acord pel qual es deixen sense efecte els acords que centralitzaven el pagament de tributs estatals i cotitzacions corresponents als ens públics catalans.

A més, han quedat pendents diferents projectes de llei que estava preparant el Govern com la modificació de la llei de caixes d'estalvi de Catalunya, la llei de cambres de comerç i l'elaboració d'un projecte per a l'aprovació de l'índex de referència del lloguer d'habitatges.
 
Agents rurals
 
La intervenció de l'autonomia ha paralitzat la implementació d'un pla estratègic per als agents rurals i, segons assenyala el Síndic de Greuges, ha aturat la regulació per permetre que els agents rurals puguin portar armes. Una regulació que es va impulsar arran del crim d'Aspa en què un caçador va matar dos agents rurals.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
bejota fletxa bcn
1 de març de 2018, 15.18 h

Caixabank traslada a Madrid 154 fondos de pensiones.
También se exilia de Cataluña el gigante publicitario Omnicom Media Group.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
28 de febrer de 2018, 16.07 h

LA FINCA ESPAÑA, NO SAP FER RES MÉS QUE DEPREDAR-HO AMB FÚRIA VESÀNICA, HO EST+A PRACTICANT, CADA UN DELS DICTADORS QUE HA ESTAT MANANT, ARA HI AFEGEIX LES PRÀCTIQUES DE LA DISTÒPIA DE LA NEOLLENGUA, PER DISCURSEJAR DE BON GOVERN, I LES RATES DE CLAVEGUERA HO FARIEN MILLOR I ELS SEUS DISCURSOS AL CAP I A LA GFI ELS EMETEN COM L'HÀBITAT DESCRIT AMB ELS XISCLES DELS ESGÜELLS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
27 de febrer de 2018, 13.14 h

#1
BEJOTORRAAAAAAAAAAAAAAAAA > bcn



JA HAS ESCOLTAT TALI-BARNIA RADIO CLUB-20 ?


ES L'EMISORA DE LA "MAJORIA SILENCIOSA" DE TALI-BARNIA SUB-20



PER CERT, COM ES QUE AVUI NO S'EN VA EL MOBILE WORLD CENTER ?





JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS








Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
bejota fletxa bcn
27 de febrer de 2018, 13.04 h

Ricoh, Stuart Delivery y otras 17 firmas huyen de Cataluña.
Las empresas proceden de Barcelona, Girona, Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Tarragona y Terrassa.

Grupo Ricoh se dedica a la venta de grandes impresoras y otros dispositivos y cuenta con una fuerza laboral de 2.000 personas en España. Hasta la fecha, siempre estuvo censada en Sant Cugat del Vallès, avenida Via Augusta 71. La facturación en España suma 250 millones de euros.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.