directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 12:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Un informe d'Estrasburg posa d'exemple Xavier García Albiol com un polític racista

El Consell d'Europa insta Espanya a crear un organisme "fort i independent" per lluitar contra el racisme

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Redacció | ACN | Nova plantofada a la #MarcaEspaña i, de nou, per part d'un organisme supraestatal. És el cas del Consell d'Europa que insta Espanya a la creació d'un organisme "fort i independent" per combatre el racisme a l'Estat. En un informe fet públic aquest dimarts, l'organització internacional assenyala que el Consell per a l'Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica (CERED) creat pel govern espanyol l'any 2009 "no és independent, no té una infraestructura pròpia i ha cessat pràcticament totes les seves activitats". Els experts avisen en el document, a més, que tot i que a Espanya existeixen prejudicis - en particular sobre els musulmans, els gitanos i les persones LGTB- les estadístiques de la policia sobre els delictes motivats per l'odi "no proporcionen una visió realista de l'abast d'aquest tipus de delictes". 
© Jordi Bataller

Comparteix
   


Etiquetes
Els espanyols, carregats de prejudicis

Els experts avisen en el document, a més, que tot i que a Espanya existeixen prejudicis - en particular sobre els musulmans, els gitanos i les persones LGTB- les estadístiques de la policia sobre els delictes motivats per l'odi "no proporcionen una visió realista de l'abast d'aquest tipus de delictes". 

Polítiques de prevenció oblidades
 
L'informe també avisa que a causa de "les dràstiques" retallades pressupostàries, la posada en pràctica de l'estratègia de lluita contra el racisme s'ha alentit i s'han adoptat "poques mesures" des de l'any 2015 per prevenir el racisme i el discurs d'incitació a l'odi.
 
Albiol com a exemple de xenofòbia en la política
 
Els experts adverteixen també de la presència del discurs contra immigrants i gitanos en l'esfera política. L'informe recull que en particular durant la crisi econòmica alguns polítics van recórrer a declaracions xenòfobes i, tot i que no cita el nom, posa com a exemple l'exalcalde de Badalona i actual diputat del PP Xavier García Albiol. "Mencionar les declaracions de l'alcalde del PP a Badalona, que associaven obertament als migrants romanesos i gitanos amb la delinqüència", recorda. "També va vincular la pobresa, l'atur i la manca de seguretat amb l'arribada d'immigrants i el terrorisme islàmic", afegeix.
 
Asseguren que tot i que a l'estat espanyol el discurs d'incitació a l'odi no és "habitual" en el discurs polític predominant, els grups d'extrema dreta "han contribuït enormement al discurs motivat per la xenofòbia, l'homofòbia i la transfòbia". A més, recorda que tot i que "la recent memòria" del franquisme ha "endurit" a la societat contra l'extremisme, Plataforma per Catalunya va aconseguir obtenir regidors en 40 ajuntaments catalans i que el nombre d'investigacions contra grups ultra van multiplicar-se entre el 2009 i el 2012, passant d'11 a 39.
 
Mitjans de comunicació, xarxes socials i escoles
 
Per altra banda, el Consell d'Europa assegura que alguns mitjans de comunicació difonen opinions negatives i prejudicis. "Els mecanismes autorreguladors per als mitjans amb prou feina contribueixen a prevenir la publicació de contingut xenòfob i racista", lamenten. "Les autoritats haurien de sensibilitzar sobre l'existència de codis ètics i organismes destinats als mitjans de comunicació i la millora de la seva competència", afegeixen.
 
També es recull que el discurs d'incitació a l'odi i a Internet i les xarxes socials ha augmentat "de forma notable" i que les víctimes continuen tenint "dificultats" per posar-se en contacte amb la policia obtenir dels proveïdors d'Internet la informació necessària per investigar el discurs d'incitació a l'odi. A més, es considera un "retrocés" que el 2013 se suprimís del programa escolar l'educació obligatòria en drets humans i igualtat i s'exhorta, en aquest sentit, a les autoritats a reintroduir-la.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
27 de febrer de 2018, 20.30 h

Tot molt bé però qui fa cas a aquests informes? Europa no. D'aquí a poc sortirà Junquers, Timmermans i la pròpia Merkel alaban les grandeces d'espanya i ni cas als informes pròpis. Sobre tot perquè volen que es pagui el deute. La resta els importa un borrall.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
27 de febrer de 2018, 18.06 h




A l'informe d'Estraburg, sobre politics racistes, s'han oblidat del catalanofobic,
Farlopin-Rivera, president de Naziudadanos.







Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.