directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Uns 500 expolítics espanyols cobren sobresous ''discriminatoris'' de Montoro

Entre ells, Esperanza Aguirre o l'excap de la Casa Reial amb Juan Carlos I

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

M.B| Des de 1990, gràcies a la Llei de Pressupostos espanyola, els funcionaris que exerceixen un alt càrrec en política durant dos anys cobren -en retornar a la funció pública- un sobresou fins a la jubilació. Una norma que suposa una despesa de dos milions d'euros a l'any destinada només a funcionaris de l'Administració General de l'Estat, tenint en compte que uns 500 alts càrrecs cobren cada any una mitjana de 180 euros al mes. 


 
cristobal montoro, ministre, hisenda
Montoro, en una imatge d'arxiu

Comparteix
   


Etiquetes
Tot i que en el moment del naixement dels sobresous governava el socialisme a l'Estat espanyol, cap partit al llarg dels anys els ha discutit -fins i tot han sobreviscut a les retallades de la crisi econòmica- ja que els gaudeixen tant ex alts càrrecs del PP com del PSOE. Segons ha avançat 'El Confidencial', gairebé 600 ex alts càrrecs cobren o han cobrat el sobresou en els darrers cinc anys i, concretament en l'últim semestre, un total de 422. D'aquests, un de cada quatre formava part del Ministeri d'Afers Exteriors.

Entre els beneficiats -segons un llistat remès a 'El Confidencial' per tots els ministeris excepte el d'Interior- destaquen noms tan coneguts com el d'Esperanza Aguirre, que va demanar cobrar el sobresou el mateix dia que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava la seva dimissió com a presidenta de la Comunitat de Madrid. El va rebre durant els tres mesos posteriors que va treballar a l'organisme públic encarregat de promocionar la marca España, TURESPAÑA, abans de passar el 2013 a formar part del sector privat. També el va rebre Jaime García-Legaz, des que va plegar de la Secretaria d'Estat de Comerç fins que va fitxar com a president d'Aena fa només un mes. També han rebut el sobresou l'exdiputat del PP Gabriel Elorriaga i el cap de la Casa del Rei durant els últims tres anys del regnat de Joan Carles I, Rafael Spottorno, entre altres. Segons dades que envia el mateix Gobierno a 'El Confidencial', 50 alts càrrecs porten cobrant aquest sobresou des d'abans de l'any 2000. 
 
Les Illes prohibeix els sobresous de Montoro per "discriminatoris" 

Amb l'arribada el 2015 del govern de pacte del Partit Socialista, MÉS per Mallorca i Més per Menorca fruit d'un acord d'aquests partits amb Podem i Gent per Formentera; les Illes Balears es van convertir l'any següent en el primer territori a abolir els sobresous de Montoro. I és que la mesura costava a les seves arques públiques aproximadament un milió d'euros anuals, ja que només a les Illes 152 ex alts càrrecs cobraven el sobresou (una mitjana d'un complement de 453 euros bruts al mes en 14 pagues). A més, amb la sortida del PP dels llocs de poder el mateix 2015, 17 persones l'havien sol·licitat.
 
Tot i que alguns ex polítics van recórrer la decisió del Govern de reduir la seva nòmina, el Tribunal Superior de Justícia de Balears acaba d'avalar-la en considerar que el sobresou és "discriminatori". Als Pressupostos Generals de l'Estat, la partida no s'ha modificat des de 1991: Sáenz de Santamaría, Cañete, Cospedal, De Guindos o Sòria són funcionaris i podrien demanar aquest complement si decideixen apartar-se de la política. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
15 de març de 2018, 16.21 h

RES ESCANDALITZA DEL GANGSTERISME INSTITUCIONAL DE LA "FINCA ESPAÑA, CREC QUE ALS 500 LI FALTEN ZEROS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
14 de març de 2018, 19.35 h

La presidenta del congrés espanyol, Ana Pastor, ha ordenat de retirar un vers de Valtònyc pronunciat per la diputada de Compromís Marta Sorlí. La frase era aquesta: ‘Són respectuosos amb la constitució, en canvi els drets humans se’ls passen pels collons.’ Pastor ha vetat que l’expressió constés en el diari de sessions "per dignitat de la cambra i respecte a ses senyories."

Sorlí ha fet un repàs de cançons que parlen de la monarquia espanyola: una de la Polla Records del 199... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
14 de març de 2018, 19.19 h

Com han d'haver-hi diners per als vells. Si per ells no hi ha prou amb el que treballem i passem gana. Votar pp/psoe/ciutadans és votar dimoni i, el dimoni ens porta a l'infern del franquisme. La gent legal i defensora de la legalitat vigent, va ser condemnada passar fam per tal que els que havien enfonsat l'estat es feren rics. No hem avançat res per a bé, res, Si no canviem el vot, no canviarem la relació de forces. Els joves per alçar la veu a la presó. Els ciutadans per exigir els seu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.