directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 20:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Aquest és l'escenari que deixa l'inusual ple d'aquest dissabte

El compte enrere obliga a buscar un pla D en un termini de dos mesos

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Redacció | Aquest dissabte s'havia de celebrar un segon ple per tal d'investir Jordi Turull com a nou president de la Generalitat. Però no ha estat possible. La seva condició d'empresonat no ho ha permès malgrat que ell mateix ha demanat que el ple es mantingués. En el seu lloc els partits han tingut un temps limitat per analitzar i debatre el que s'havia produït en les darreres hores. Tots excepte el PP que ha decidit abandonar l'hemicicle perquè no ha prosperat la seva petició per desconvocar el ple.
Artur Mas, Núria De Gispert, Ernest Benach, Joan Rigol, Elsa Artadi, Sergi Sabrià, Xavier Domènech i Carles Riera flanquegen el president del Parlament, Roger Torrent
Artur Mas, Núria De Gispert, Ernest Benach, Joan Rigol, Elsa Artadi, Sergi Sabrià, Xavier Domènech i Carles Riera flanquegen el president del Parlament, Roger Torrent
© Núria Julià

Comparteix
   


Etiquetes
El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha enviat a presó sense fiança a Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa. I malgrat que no hagi estat possible la celebració del ple d'investidura, el temps ja comença a córrer per tal de buscar un pla D.
 
El pla A era Carles Puigdemont, el B fou Jordi Sànchez i el C Jordi Turull. L'empresonament dels líders republicans no canvia l'aritmètica però sí que posa més pressió a la data límit per investir president: serà el 22 de maig. 

Majoria independentista
 
El passat 21 de desembre, JxCAT, ERC i la CUP van obtenir un total de 70 escons davant dels 65 de Ciutadans, PSC i Catalunya en Comú - Podem. En aquest context, cal recordar que dos diputats, Carles Puigdemont i Toni Comín, no poden votar perquè estan exiliats a Bèlgica. 
 
La CUP però no vol "ser còmplice d'una política autonomista. No podem comprar aquesta idea perquè no la compartim", s'ha comentat en més d'una ocasió des de la formació anticapitalista. 

Procés acabat
 
De fet, dijous la CUP ja va donar per acabat el "cicle del procés i les aliances que s'hi han donat i les que hem construït al llarg del procés". "Ens plantegen que fent autonomisme algun dia podrem tornar a la República", va comentar el diputat 'cupaire' Carles Riera. "Nosaltres passem a l'oposició".
 
Els 'cupaires' han repetit en múltiples ocasions que el seu candidat és Carles Puigdemont i que només votarien a favor d'un altre candidat si l'estratègia que hi ha sobre la taula és fer República. 
 
La proposta de Torrent
 
El president del Parlament, Roger Torrent, ha proposat però aquest dissabte la creació d'un "front comú en la defensa de la democràcia". Just després de la celebració del ple, i acompanyat per representants de JxCAT, ERC, la CUP i els Comuns, Torrent ha pronunciat declaració institucional a l'Auditori del Parlament en defensa dels principis democràtics i dels drets civils i polítics.
 
"Emplaço tots els demòcrates d'Espanya, Europa i el món a fer-nos costat. La resposta ha de ser cívica, pacífica, democràtica i massiva. I ha de ser política: ara és l'hora de la política".
 
El poder de Rajoy
 
El compte enrere ja ha començat i el president del Gobierno, Mariano Rajoy, podria convocar eleccions per segona vegada a Catalunya. Segons l'article 4.6 de la Llei de Presidència de la mateixa Generalitat, si transcorreguts els dos mesos des de la primera votació d'investidura no s'ha escollit cap candidat o candidata, la legislatura quedarà dissolta de forma automàtica.

D'aquesta manera, el president de la Generalitat en funcions --i amb l'aplicació del 155 això correspondria a La Moncloa-- hauria de convocar eleccions novament en un termini d'entre 40 o 60 dies després de la convocatòria. 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
25 de març de 2018, 12.55 h

aixo va bé!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Olotí fletxa Olot
25 de març de 2018, 11.15 h

NI pla D ni hósties.
Pla A i que vinguin !
PUIGDEMONT PRESIDENT!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
25 de març de 2018, 11.11 h

CORRANDES D'EXILI

Una nit de lluna plena
tramuntàrem la carena,
lentament, sense dir re ...
Si la lluna feia el ple
també el féu la nostra pena.

L'estimada m'acompanya
de pell bruna i aire greu
(com una Mare de Déu
que han trobat a la muntanya.)

Perquè ens perdoni la guerra,
que l'ensagna, que l'esguerra,
abans de passar la ratlla,
m'ajec i beso la terra
i l'acarono amb l'espatlla.

A Catalunya deixí
el dia... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.