directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els tripijocs de Llarena perquè VOX pogués frenar la llibertat de Forn

Quin és el paper del partit ultra com a acusació popular de la causa contra l'independentisme?

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

M.B| En la causa de la justícia espanyola contra l'independentisme, poc s'ha escrit sobre el partit ultra VOX en el paper d'acusació popular. Es coneix ben poc sobre la seva relació amb les diverses instàncies judicials que han portat el cas català i la manera com van aconseguir personar-se com una figura que no existeix en molts països fora de l'Estat espanyol. Des del directe.cat, hem parlat amb l'advocat Joel Reguant per tal que llanci una mica de llum sobre el tema. 
 
Pablo Llarena Conde, tribunal suprem, jutge
El jutge Llarena, en una imatge d'arxiu
© ACn

Comparteix
   


Etiquetes
La judicialització del procés sobiranista català va començar a Barcelona, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest òrgan judicial va iniciar una causa i VOX va presentar-se com a acusació popular. Com és habitual, per poder-ho fer, se li va imposar una fiança de 20.000 euros; però ells van interposar un recurs de súplica que els va permetre reduir-la a 13.000. Quan la causa va passar a Madrid -al Tribunal Suprem, quedant una causa oberta també al jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona- el jutge Pablo Llarena ho va admetre sense fer preguntes. 

"El que fa Llarena és que, quan VOX li sol·licita mantenir-se com a acusació popular i explica què havia passat amb la fiança a Barcelona, únicament ho transcriu i admet la fiança rebaixada. La declara 'suficient' ", explica Reguant. Segons ell, quan la causa "es fa més grossa" en el seu trasllat al Tribunal Suprem, el magistrat podria haver revisat la fiança per -fins i tot- arribar a pujar-la. "I no ho va fer, la va acceptar i punt", assegura l'advocat, que critica el fet que en cap moment el jutge del Suprem hagi "justificat" aquest moviment. 

Però, per què és això tan important pel que fa a les pràctiques que ha mostrat la justícia espanyola amb la causa contra l'independentisme? Diu Reguant que el fet que Llarena es recolzi en VOX com a acusació popular per mantenir -la setmana passada- Joaquim Forn a la presó tot i que la Fiscalia demanés la seva llibertat sota fiança és prou significatiu. "Si no hi hagués hagut una acusació popular, davant la petició de llibertat de la Fiscalia i de la defensa, Forn hauria estat posat en llibertat", sentencia. Amb tot, apunta que el fiscal del Suprem no va demanar la llibertat de Forn de bona gana i així ho va fer saber a Llarena dient que ho feia "per imperatiu legal". 
 
Per què s'admet VOX com a acusació popular?

El problema rau en que la figura de l'acusació popular a Espanya és molt difusa i determinar qui pot exercir-la depèn molt de les interpretacions dels jutges. "Quan compareixes com a acusació popular, has d'acreditar que hi ha un interès", explica Reguant per qüestionar qui determina si aquest interès és o no legítim en el cas de VOX. 

Pel que fa a la fixació de fiances per exercir d'acusació popular, es tracta també d'un factor molt discrecional. "Depèn molt del jutge i, en aquest cas, és molt rellevant perquè VOX és un partit polític que potser sense aquesta rebaixa no hagués pogut sufragar els costos", diu Reguant. 

Manca de jurisprudència

D'altra banda, sobre els tripijocs de Llarena a l'hora d'admetre VOX com a acusació popular -amb la mateixa fiança- del TSJC al Tribunal Suprem, cal tenir en compte la manca de jurisprudència al respecte. "No és gens típic que una causa passi per tres jutges diferents, ni que hi hagi una acusació popular que vagi amunt i avall", explica Reguant. 

Personalment, a ell, li costa entendre les actuacions de Llarena però admet que és un "criteri personal" del propi magistrat i "es pot fer". Un criteri que -com a mínin- va servir per mantenir Joaquim Forn a la presó.  



COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
28 de març de 2018, 18.38 h

#15
Ja n'hi ha prou, no? Sempre la mateixa merda nazi!

-----------> [___tristan tzara___Manuel C.___enginyer papiroflèxic___llenyataire___]


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
28 de març de 2018, 17.39 h

#9 Tú et creus que tú "ets Catalunya" o què cony et creus...? Jo me'na legro de què els colpistes NAZIS de Junts x 3% paguin pel que han fet i em passejo per tot Catalunya, l'Aragó i per on em surt dels collons, què us haveu cregut, colla de NAZIS...?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
28 de març de 2018, 17.37 h

Tranquils que tots els jutges alemanys tenen notícia de les amenaces de mort al jutge Llarena i a la seva dona i de com els mitjans del règim ho aplaudeixen i ho instiguen. TRANQUILS, ja us arribarà el vostre Sant Martí, colla de porcs!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
request home fletxa Catalonia
28 de març de 2018, 16.33 h

Tranquil Llorena, el teu seient davant el Tribunal de l´Aia no té pressa, però segur que al l´ultim us hi trobareu. Tu i uns quants prevaricadors més. Tot vindrà, amb una mica de temps. Sabies que la llei es lenta però implacable ?, i en aquest cas amb un doble motiu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
demagog merdos i povavergonya fletxa el prat de llobregat
28 de març de 2018, 13.09 h

Vox és la representació genuïna dels feixistes, corruptes i prevaricadors, que aprofiten les escletxes de la democràcia vigilada espanyola, cecs per les injustícies i fets delictius del PP i altres organitzacions polítiques, que vistos els fets i nombre d'imputats, tenen més d'associació de delinqüents que de partit polític, per defensar els interessos més bastards i foscos de la política a Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
fideli fletxa rdns
27 de març de 2018, 23.24 h

VOX és un "Manos Limpias"


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
27 de març de 2018, 20.17 h

Pablo Llarena, el braç executor de la repressió. Ell va defensar fa sis anys una sortida política al procés i ara n'és el principal perseguidor.

"El que no es pot pretendre és que tota la qüestió relativa a atribuir un espai significatiu a la individualitat catalana i tota aquesta qüestió relativa a la integració de Catalunya a Espanya es resoldrà judicialment, perquè no ha de ser així (...) en tot cas, la resposta dels tribunals a la qüestió concreta de la identitat catalana i... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Marta fletxa Sabadell
27 de març de 2018, 20.01 h

I aquest mal parit diu que es passeja per Catalunya tots els caps de setmana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
27 de març de 2018, 19.12 h

El principal diari de la Suïssa francòfona fa mofa de l'euroordre de Llarena.

Le Temps, ha publicat aquest dimarts una vinyeta en què carrega durament contra l'euroordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. A la il·lustració apareix el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant del jutge de Neumünster, que es pregunta si l'ordre de detenció i extradició és "compatible" amb la legislació alemanya. Al suposat text escrit per Llarena s'hi llegeix "Muerte al renegado... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
27 de març de 2018, 17.18 h



MISERABLE, VE DE MISÈRIA HUMANA........


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.