directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'Agència Catalana de Consum consciencia els consumidors dels drets lingüístics adquirits amb la nova Llei

Segons el director de l'entitat, aquesta legislació és 'normal i corrent' i s'iguala a la de seguretat o economia

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Entrar en una botiga i voler ser atès en català, no és un caprici, sinó un dret que els consumidors poden reclamar cada vegada que s'incompleixi. El nou codi de consum, aprovat pel Parlament de Catalunya abans de l'estiu, entrarà en ple vigor el mes de gener i les empreses hauran d'adaptar-se per complir una normativa 'innovadora', segons el director de l'Agència Catalana de Consum. Per Jordi Anguera, el més important de tenir aquest marc normatiu és complir-lo i incorporar els drets lingüístics com drets 'normals i corrents', que s'igualen als drets de seguretat o als drets econòmics. Anguera ha participat aquest divendres al matí a la jornada 'Consum i Llengua' que ha impulsat Consum Català.

Comparteix
   


Etiquetes
Jordi Anguera, director de l'Agència Catalana de Consum, ha defensat aquest marc normatiu perquè per primera vegada els drets lingüístics queden equiparats a altres drets com ara el de seguretat dels aliments o el que regula l'etiquetatge dels preus en tots els productes. Per Anguera és important que els consumidors prenguin consciència que és un dret 'normal i corrent' i que l'empresari és 'qui s'ha d'adaptar' perquè el consumidor és la part 'més vulnerable'.

En aquest sentit Anguera creu que la norma 'és innovadora' perquè va més enllà dels drets lingüístics i es van utilitzar les normatives més avançades de països com els Estats Units o Japó, a banda d'exemples europeus, per elaborar-les. Per això, per Anguera 'dóna garanties que no existeixen en cap altre país d'Europa', i ara s'ha d'aplicar. Segons Anguera aquest és el procés més important, perquè, per exemple, dels del 2003, amb la Llei de Política Lingüística vigent, els aspectes regulats eren molts però no hi havia aplicació i 'això és un frau', ha afegit. Per això, ha defensat el sistema de sancions, per fer aplicar la normativa tot i que ha reconegut que les empreses estant disposades a complir les lleis i fer 'els canvis necessaris perquè no hi hagi sancions'.






COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
24 d'octubre de 2010, 04.58 h

Carai ja era hora!!! ara falta saber quan tombaran aquesta llei els del TC??
pel que fa a les reclamacions o sancions jo ja n'he posat una i l'he presentada al consell comarcal , que molt diligentment m'han contestat per carta fent saber que investigaran l'asumpte!!!
prou discriminacions i maltracte als catalanoparlants!!! volem ser persones lliures com tot-hom!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.