directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 01:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Barcelona es tenyeix de groc en un clam massiu per la llibertat dels presos polítics

Manifestació multitudinària i transversal a la capital catalana

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Redacció| Els organitzadors de la manifestació contra la repressió d'aquest diumenge a Barcelona, l'Espai Democràcia i Llibertat, ha xifrat en 750.000 els assistents que han omplert l'avinguda Paral·lel i la plaça Espanya, tenyides de groc sota el lema 'Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!'. Una multitud ha tornat a sortir al carrer per reclamar la llibertat dels "presos polítics" i el retorn dels "exiliats". La marxa ha estat impulsada per aquesta agrupació d'entitats sindicals, veïnals, polítiques i culturals i ha coincidit amb els sis mesos de l'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez. 
Vista aèria del pas de l'estelada amb el llaç groc per l'avinguda Paral·lel, aquest diumenge
Vista aèria del pas de l'estelada amb el llaç groc per l'avinguda Paral·lel, aquest diumenge
© Marina López

Comparteix
   


Documents relacionats

Etiquetes
El manifest dels organitzadors demana un nou govern "sense ingerències polítiques o jurídiques" 

L'Espai Democràcia i Convivència ha llegit un manifest en el marc de la manifestació que ha omplert l'avinguda Paral·lel i la Plaça Espanya que reclama la constitució de "forma urgent" d'un govern i la llibertat de tots els dirigents polítics i socials empresonats. El manifest, llegit per Quim Jubert, Natàlia Via- Dufresne i Ismael Benito, demana que es constitueixi un nou govern "sense ingerències polítiques o jurídiques" que pugui exercir de forma plena les seves competències i restablir el "normal funcionament" de totes les institucions de la Generalitat. L'espai denuncia la judicialització de la política i reclama que es promogui una "negociació política". En referència als líders polítics i socials que estan a la presó, reclamen la seva llibertat i denuncien la utilització "abusiva i desproporcionada" de l'aplicació del codi penal i de la presó preventiva que "trenquen el principi de la legalitat".
 
ANC, Òmnium, AMI i AMC elogien la pluralitat de la manifestació 

"Avui estem molt contents". Amb aquesta satisfacció s'ha expressat la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzié, sobre la manifestació d'aquest diumenge -la primera d'aquesta magnitud des que va assumir el càrrec-, convocada per la plataforma Espai Democràcia i Convivència, de la que l'entitat n'és impulsora. L'economista ha remarcat el fet que "entitats de tota mena, comparteixin o no comparteixin el projecte independentista estiguin aquí per dir prou a la repressió política, prou als presos polítics que tornin els exiliats", ha assenyalat. També ha elogiat aquesta "transversalitat" el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, qui ha apuntat que des de Catalunya es demana a l'Estat que "posi seny" i "cessi amb aquesta actitud i repressió que fa masses mesos que dura". Mauri ha recordat que aquest dilluns farà sis mesos des de l'ingrés a presó de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
 
Per la seva banda, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Sallent, David Saldoni, ha dit que avui "és un dia bonic i trist", per la gran repercussió de la marxa però també perquè recorda que hi ha nou persones a la presó i set més es troben forçosament fora de Catalunya. "Viure això és un motiu de tristesa", ha assenyalat el també alcalde de Sallent, localitat natal de la 'cupaire' Anna Gabriel, que es troba actualment exiliada a Suïssa. "Però avui el poble de Catalunya ho ha transformat en força i coratge", ha afegit. Des de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), s'ha explicat un dels motius de la convocatòria: "Som aquí per demanar que es faci política", ha declarat el president de l'entitat, Josep Maria Cervera. El també batlle de El Port de la Selva ha denunciat la "justícia arbitrària" que practica l'Estat. "Tenim empresonaments injustos i exilis necessaris", afirma. "I som aquí per demanar de forma cívica i pacífica que els volem tots a casa", ha conclòs.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presents quan fa sis mesos del seu empresonament 
 
"Un estat autoritari mai mereixerà govern un poble lliure". El fill de Jordi Sànchez, Oriol Sànchez, ha estat l'encarregat de llegir aquesta frase provinent d'un text que el seu pare ha enviat des de la presó de Soto del Real i que s'ha llegit en finalitzar la multitudinària manifestació de l'Espai Democràcia i Convivència. "Creieu que mereix governar-nos qui no respecta el resultat de les eleccions? Creieu que mereix governar-nos qui viola els nostres drets civils?", s'ha preguntat en veu alta l'expresident de l'ANC, que també ha demanat a la població catalana que no es deixi "atemorir". "No cediu mai al xantatge de la por ni a la violència", ha demanat Sànchez. "Avui tornem a demostrar un cop més la capacitat del poble català d'unir-se en moments difícils, d'injustícia però també d'esperança", ha celebrat també Jordi Cuixart, per boca de la seva parella, Txell Bonet.
 
"D'injustícia per la deriva autoritària d'un estat espanyol cada cop més aïllat i d'una presó injustificada. I d'esperança en la gent, en vosaltres, l'autèntic motor de lluita per la democràcia i la llibertat", ha continuat el president d'Òmnium Cultural a través de Txell Bonet. "I esperança també en la dignitat insubornable de la societat catalana i en un futur sense renúncies per ningú", ha puntualitzat Cuixart. "Unitat, dignitat, coratge i amor. Visca Catalunya lliure", ha conclòs el líder d'Òmnium, que suma més de sis mesos a la garjola. 

Torrent: "Quan ens unim en la defensa dels drets i la democràcia som imparables"

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha valorat el tarannà "plural" de la manifestació: "demostrem que quan som transversals, quan som plurals i quan ens unim en la defensa dels drets i la democràcia som imparables", ha assegurat en una atenció als mitjans moments abans del tret de sortida de la manifestació. Roger Torrent considera que s'ha de "reforçar" una "aliança" des dels diversos sectors de Catalunya: "Això va de drets i llibertats, cap demòcrata pot restar impassible", ha indicat.
 
Quan s'acompleixen sis mesos des de l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, Torrent ha instat a fer passes des del conjunt de la societat catalana per "a la fi de la judicialització, que els presos surtin de la presó, que els qui són fora puguin tornar a casa". "Els conflictes polítics només es resolen amb política", ha reblat el president de la Cambra Catalana. 
 
També els comuns 

El líder dels comuns, Xavier Domènech, ha assegurat que la manifestació marca "el camí per recuperar els nostres drets i llibertats". El nou secretari general de Podem Catalunya ha valorat com un "èxit" la mobilització davant el que considera "una regressió democràtica que fa massa temps que estem vivint". Així, ha criticat que aquesta situació hagi portat que "ens vulguin dir quins llibres podem llegir i quines obres d'art podem veure". Per això, Domènech creu que s'ha de donar una "reacció global", que "afecta Catalunya i Espanya", i en aquest sentit ha celebrat la "grandíssima mobilització transversal" que ha recorregut aquest diumenge l'avinguda del Paral·lel. A banda dels comuns, a la manifestació han participat representants de JxCat, PDECat, ERC, Demòcrates de Catalunya i la CUP.

La direcció de CCOO i UGT defensa la voluntat de "tendir ponts" per desbloquejar la situació a Catalunya

Els sindicats CCOO i UGT, impulsors de l'Espai Democràcia i Convivència, defensen la manifestació perquè té la voluntat de "construir ponts" dins la societat catalana per preservar la democràcia i la cohesió social. En una atenció als mitjans, els secretaris generals dels dos sindicats han rebutjat les crítiques de partits com Ciutadans (Cs), que els han acusat de prendre part d'una mobilització per "coaccionar jutges". El líder de CCOO, Javier Pacheco, ha acusat als dirigents del partit taronja de cometre la "irresponsabilitat" de generar confrontacions internes dins els sindicats. Tot i així, admet certes tensions i considera que és un fet "normal". "Quan comencem a tendir els ponts no tothom s'enganxa a la primera, però seguirem", ha assenyalat.
 
Per la seva banda, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha recordat la "injustícia" de tenir persones en presó preventiva per uns delictes tant greus i desproporcionats com el de sedició. Ha recordat especialment a la consellera cessada pel 155 de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa,  militant del sindicat. "La societat catalana creu que la presó preventiva no està justificada, la societat catalana creu que no és moment del 155, ni de judicis ni detencions", ha dit Ros, esperonant a què es formi Govern de manera "urgent" per fer "front a l'agenda política i social". Sobre les crítiques del secretari general de Ciutadans (Cs), Ros ha respost que "estem rebent per tots els costats". "El més difícil és donar la cara per tendir ponts i no generar blocs", ha reblat. "I Cs mai s'ha caracteritzat per defensar el sindicalisme", ha afegit. "Que ara vulgui crear divisions és una forma més d'intentar separar", ha apuntat. 

Presos polítics i exiliats agraeixen el suport

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat amb un missatge en anglès i alemany que la manifestació de Barcelona ha estat una nova "demostració democràtica i cívica". "Catalunya està demanant llibertat. Nosaltres som ciutadans europeus que només volem viure en pau, llibertat i sense por", ha escrit Puigdemont al seu compte de Twitter. Raül Romeva, pres a Estremera, ha agraït als manifestants que hagin tornat a sortir al carrer i s'ha mostrat "impressionat". Segons Romeva, cal sortir al carrer no només per reclamar la llibertat dels presos sinó també per defensar les llibertats dels ciutadans. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, des de Suïssa, ha afirmat que se sent a Barcelona malgrat la distància. "Com sempre, el clam és clar, pacífic i multitudinari", ha resumit. En la mateixa línia, la consellera cessada Meritxell Serret ha afirmat que "avui molts som a Barcelona malgrat la distància, amb el cap clar i el cor tranquil, per clamar de nou pacíficament que la democràcia sempre guanya".



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
BEJOTA fletxa bcn
19 d'abril de 2018, 17.06 h

Josep Oliu: “La normalidad volvió al día siguiente de sacar la sede de Cataluña”

Banco Sabadell afronta su primera junta de accionistas en Alicante tras el cambio de domicilio social sin plantearse el regreso


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
BEJOTA fletxa bcn
19 d'abril de 2018, 16.31 h

Otras 15 empresas se van hoy de Cataluña.

Las entidades fugadas proceden de Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Molins de Rei, Polinyà, Sant Adrià de Besós, Sant Andreu de la Barca, Sant Cugat y Viladecans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
bejota fletxa bcn
16 d'abril de 2018, 16.06 h

Seis supermillonarios se llevan 5.400 millones fuera de Cataluña. Más de 5.600 empresas se han 'fugado' ya del territorio catalán desde que Artur Mas inició el 'procés' hace cinco años. Seis supermillonarios se llevan 5.400 millones fuera de Cataluña Más de 5.600 empresas se han 'fugado' ya del territorio catalán desde que Artur Mas inició el 'procés' hace cinco años. El gigante informático Tech Data se lleva la sede fuera de Cataluña


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
16 d'abril de 2018, 11.15 h

#2 JA sabem que com sempre manipulareu el que us interessa, us fot ràbia l'èxit de la manifestació que supera a els de SCC que mai superen el mi milió. Per cert, les dades mai són exactes, però són unes 750.000, més del que es pot dir de les manis ultres espanyolistes que no arriben ni al mig milió.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
16 d'abril de 2018, 08.57 h



SCC, apreneu com es forma una bona manifestació i fareu menys el ridícul.

Ni el tonto Castillón, ni el Preyslor, ni tots els fatxes junts, poden amb el que es LA DIGNITAT CATALANA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
. fletxa .
15 d'abril de 2018, 23.20 h

#11 drogadicte


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
15 d'abril de 2018, 19.30 h

"Perlas" extraidas de las conferencias que el Instituto Nova Historia y el "historiador" Victor Cucurull, actual Miembro del Secretariado NAcional de la ANC y antiguo candidato a las elecciones por UCD, "se atreven" a dar por España (segun afirma el).
http://dolcacatalunya.com/2014/06/01/reir-y-no-parar-vea-a-un-lider-de-la-anc-contando-la-historia-nacionalista-de-cataluna-2/
.
Desde el siglo VII antes de Cristo cuando Cataluña entra en la Historia.

Todo lo que era la Magna Grecia, es decir ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
·=‘¡¡¡ LLARENA=HÉROE !!!’=· ... ... ... ¡¡¡ ESPAÑA...1-UNA-1...NO-NO...51-CINCUENTAyUNA-51 !!! ... ... ... ¡¡¡ ESPAÑA...UNIDAD de DESTINO en lo UNIVERSAL !!! ... ... ... ¡¡¡ La INDISOLUBLE UNIDAD de La NACIÓN ESPAÑOLA !!! ... ... ... fletxa ... ... ... sepaRATES de BUNERES, EMBORNALS i CLAVEGUERES !!! - NOMÉS sou "2-milions" ... {= una ... " 'minoria' ... MOLT ... 'minoritària' "} [= MENYS del = 27% =] del "POBLE-CATALÀ" [=·=7'51 = MILIONS = !!! =·] ... ...
15 d'abril de 2018, 18.23 h

#8 ...S’ha acabat, macos. Ahora vuestros líderes se pelearán un poquito porque el Motxo se ha venido arriba y quiere otras elecciones en julio, pero los del PEDECAT (o como se llame ahora el partido de Pujol) y ERC quieren pactar para seguir llepant de les nostres butxaques.

Por cierto. Tietes, Forn, Oriol: felices 6 meses en la cárcel. Per molts anys...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
15 d'abril de 2018, 18.23 h

Compañero, no se en que Barcelona vives. A lo mejor eres de los ultras venidos de fuera que ultimamente están merodeando por aqui.
Vamos a ver. ¿has visto el video desde el helicoptero?
Si el la mani de SCC de Octubre, habia 900 mil fachas, en una pl.Urquinaona que es la mitad de la mitad de la mitad de pl. Espanya, i una via laietana que es mas bien justita.
Como en una pl. Espanya a tope y una avda. Paral.lel que es mucho mas ancha que Laietana. A quien quereis engañar?
Cuando os vais a d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
·=‘¡¡¡ LLARENA=HÉROE !!!’=· ... ... ... ¡¡¡ ESPAÑA...1-UNA-1...NO-NO...51-CINCUENTAyUNA-51 !!! ... ... ... ¡¡¡ ESPAÑA...UNIDAD de DESTINO en lo UNIVERSAL !!! ... ... ... ¡¡¡ La INDISOLUBLE UNIDAD de La NACIÓN ESPAÑOLA !!! ... ... ... fletxa ... ... ... sepaRATES de BUNERES, EMBORNALS i CLAVEGUERES !!! - NOMÉS sou "2-milions" ... {= una ... " 'minoria' ... MOLT ... 'minoritària' "} [= MENYS del = 27% =] del "POBLE-CATALÀ" [=·=7'51 = MILIONS = !!! =·] ... ...
15 d'abril de 2018, 18.21 h

#6 ...Los mismos sepaRATAS que el pasado octubre cuando el GOLPE·de·ESTADO, o menos. Nada que ver con lo de hace unos años. No da para más, y eso que les han metido en la cárcel a sus mesías, y que estem construint la republiqueta, y que llevamos 4 meses sin gobierno en la Generalitat, i que TV3 i els mitjans del Règim porten setmanes parlant de la mani, y que hasta UGT y CCOO la han apoyado perlesubvens.

S’ha acabat, macos. Ahora vuestros líderes se pelearán un poquito porque el Mo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.