directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 13:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Gobierno amenaça amb actuacions si Torra nomena consellers als empresonats

Méndez de Vigo diu que suposaria "augmentar la tensió" i demana un Govern "viable i real" per obrir "una nova etapa de diàleg"

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Redacció | El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, avisa que actuaran si el president, Quim Torra, aprofita la visita a les presons dilluns per nomenar consellers alguns dels empresonats. Méndez de Vigo ha evitat avançar quin és el pla de la Moncloa –"no vull parlar d'hipòtesis", al·lega- però avisa que si prenen possessió des de la presó actuaran. Segons el govern espanyol, hauria de ser el jutge qui autoritzés els presos a anar a prendre possessió del càrrec. 
© Roger Pi de Cabanyes

Comparteix
   


Etiquetes
Tanmateix, demana aplicar el "sentit comú". "Volem un govern viable i real, el millor lloc no és estar a la presó", apunta. A més, envia un missatge a Torra i diu que si actua en aquest sentit la lectura de la Moncloa serà que vol "augmentar la tensió". Per contra, Méndez de Vigo defensa que la voluntat del govern espanyol és la d'obrir "una nova etapa" a Catalunya i tornar a apostar pel diàleg "sense data de caducitat i dins de la llei". També ha confirmat que Rajoy encara no ha rebut cap carta de Torra i apunta que la reunió entre els dos presidents s'hauria de fer un cop ja hagi designat els seus consellers.
 
Ja hi ha resposta de la Moncloa a la possibilitat que Torra aprofiti la visita a les presons dilluns per restituir algun dels consellers empresonats. El diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha assegurat en una entrevista a 'La Xarxa' la llei preveu que l'acte de presa de possessió sigui efectiu si és davant del president, però que no obliga a que es faci físicament en un lloc determinat. Tant Rull com Turull estarien disposats a acceptar ser restituïts i aquest matí han fet una piulada apuntant que els seus drets polítics "estan intactes". 
 
Méndez de Vigo s'ha mostrat reticent a explicar què faran si, finalment, aquesta situació es produeix durant la visita prevista per dilluns a tots els empresonats del procés. Ara bé, davant la insistència dels periodistes, ha assegurat que si es produeix aquest escenari el govern espanyol actuarà. A més, ha assenyalat que si Torra opta per aquesta via estarà enviant un missatge a la Moncloa de voler "augmentar la tensió". 
 
El Suprem ho pot frenar 
 
Tanmateix, ha insistit en mostrar-se dialogant amb el nou president i ha ofert obrir "una nova etapa de diàleg sense data de caducitat però dins de la llei". Ha apel·lat al "sentit comú" i ha dit que un conseller a la presó no pot exercir les responsabilitats del càrrec. "Això factualment no és possible, volem un Govern viable i real, el millor lloc no és estar a la presó", ha manifestat. Ha concretat que, si la "hipòtesis" de voler-los fer consellers es fer realitat, hauria de ser el jutge qui li permetés sortir per anar, físicament, a prendre possessió del càrrec. 
 
El Suprem té l'opció de suspendre els diputats empresonats un cop la interlocutòria de processament sigui ferma. Ho faria en base a l'article 384 bis, que recull que un cop sigui ferm el processament, els càrrecs públics que estan en presó preventiva per rebel·lió queden suspesos mentre duri la situació de presó. Això deixaria fora del Parlament Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras. Només falta que la sala d'apel·lació resolgui els recursos presentats per les defenses de tots d'ells i, si els rebutja, els processaments ja seran ferms. Per tant, tots poden quedar suspesos en els propers dies i no podrien assumir cap càrrec públic, tampoc el de conseller (per al qual no cal ser diputat). 
 
D'altra banda, fonts de Moncloa han confirmat que Rajoy no ha rebut cap carta del president Torra. El president va assegurar que seria de les primeres coses que faria i que a la carta li sol·licitaria cita per reunir-se. Des de la Moncloa apunten que aquesta trobada entre els dos presidents s'hauria de produir quan ja s'hagi configurat el Govern.
 
Obert a estudiar propostes de PSOE i Cs
 
D'altra banda, Méndez de Vigo ha criticat l'acte de presa de possessió de Torra perquè "degrada" la institució. "La presa de possessió no era la que mereixia, era degradada possiblement pel paper que s'atribueix de custodi", ha manifestat. 
 
El portaveu del govern ha assegurat que estudiaran mesures proposades pel PSOE i per Cs. Per una banda, la dels socialistes demana legislar les fórmules com s'ha de prendre possessió d'un càrrec. El secretari general, Pedro Sánchez, ha demanat regular-ho i Méndez de Vigo avança que hauria de tenir rang de llei, per tal que s'apliqués a tot l'Estat. 
 
També ha dit que analitzaran la proposta de Cs, que demana que persones que estan "fugides de la justícia" no puguin ser candidats a eleccions. 
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
18 de maig de 2018, 20.16 h

CREUS GAMMADES, ÀGUILES FRANQUISTES, I JOUS I FLETXES, ABUNDEN, FAGPCITANT LA NEURONA INDIVIDU UN A UN,


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
18 de maig de 2018, 17.56 h

S'ha de ser ministre d'un govern tan corrupte i feixista com el del PP, per tindre la pocavergonya de demanar un govern viable, mentre empresona als nostres polítics electes, amb acusacions falses, no sap "sr.ministro" que els governs viables en democràcia són els que anomena el president de Catalunya, no els que imposa la dictadura criminal del 155, que anul·la els drets humans i polítics dels catalans, no sap vostè que en democràcia són les urnes que expressen la voluntat del poble ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
anna fletxa Barcelona
18 de maig de 2018, 16.23 h

Aquest se. no sap que els empresonats anaven a les llistes electorals i que han estat votats per la gent?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
MARI CLER MARI CLER fletxa UN PANTI PARA CADA MUJER
18 de maig de 2018, 16.17 h



Oye, tu, ministro Iñigo de Vigo , amigo del castigo, te importa un higo si te digo que hay que ser MUUUUUUUUUUUUY BURRO para no entender que con amenazas no lograreis más que DESPERTAR NUESTRO ODIO?

Hay que ser MÁS QUE BURRO para no entender que nunca conseguireis, "por las bravas" atraer la voluntad del pueblo catalán.

Sí, sin duda, muuuuuuuuuuuuy burro hay que ser para no entenderlo. Hay que ser un franquista anacrónico más burro de lo que uno pueda imaginar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
TABARNIA IS NOT CATALONIA AND ALBERT BOADELLA IS TABARNIA´S PRESIDENT fletxa QUERIDOS NAZIS: PONGO REPUBLICA CATALANA EN EL GPS Y ME SALE LA CARCEL DE ESTREMERA
18 de maig de 2018, 16.12 h


ESE IÑIGO MENDEZ DE HIGO INCLUSO A MI, QUE SOY CASI TAN FASCISTA COMO ÉL, ME AVERGÜENZA.

HAY QUE VER QUE MINISTROS DE BAJA CALIDAD TIENE EL PP, CLARO QUE C's NO CREO QUE SEAN MEJORES.

MAS QUE MALA CALIDAD PARECE QUE TENGAN CACALIDAD.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.