directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La CUP retira la confiança a les institucions per situar la unilateralitat ''al moviment popular''

Els cupaires fixen en ponència política que la república "només pot ser producte" de situar la comunitat internacional a un terreny de negociació" al voltant de l'autodeterminació

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Redacció| El nou full de ruta de la CUP, fet públic aquest divendres i aprovat a l'Assemblea nacional estratègica de Cervera el diumenge 13 de maig, considera que, a falta d'"un compromís" per reconèixer el dret a l'autodeterminació, la construcció d'una república "només pot ser producte de la capacitat per justament portar els estats i la comunitat internacional a un terreny de negociació i acord al voltant de l'exercici de l’autodeterminació", "encara que l'autodeterminació cal preparar-la, reforçar-la i exercir-la sempre".
Dos dels quatre diputats cupaires, al Parlament
Dos dels quatre diputats cupaires, al Parlament
© Marc Rovira

Comparteix
   


Etiquetes
I aquesta possibilitat negociadora, adverteixen, només arribarà si es produeix, de forma "combinada i sostinguda", una desobediència institucional civil i "massiva" i "estesa a tot el territori", i "del màxim control possible sobre el territori i sobre l’economia". Alhora la CUP avisa que si fins ara s'havia posat la unilateralitat a les institucions, " actualment el marc no es configura en aquesta clau i continuar apostant per la unilateralitat institucional, segurament, no garanteix cap resultat en aquest sentit". Per això, creuen "oportú" situar l'unilateralitat al moviment popular a través d'un procés constituent.
 
A nivell parlamentari, la CUP es fixa "vincular els discurs de materialització de la república" amb garantir uns serveis de gestió pública. I es conjuren per generar legislació enfocada a "recuperar-la", per exemple aplicant la llei suspesa pel TC de lluita contra la pobresa energètica i l'emergència habitacional. És en aquest sentit que proposen també desobeir com a forma per "autotular-se el drets". I també de cara a un procés constituent. Ara bé, alerten també que per ser útil aquest ha d'anar lligat a un "procés de ruptura dels marcs establerts": "Si això no es produeix, podem caure en un 'processisme màgic' i facilitar el discurs a aquells que parlen de procés constituent com a procés deliberatiu i no vinculant", explicita el text que han fet públic aquest divendres. 
 
"Nova direcció" i municipalisme 
 
Alhora, el document dels cupaires proposa treballar per una "nova direcció política de l'independentisme popular", per bastir una nova relació entre la base sobiranista i les institucions. Creuen que cal un nou pilotatge perquè "la direcció estratègica processista va fracassar". "Aquesta direcció havia previst una escalada en el terreny de la confrontació simbòlica i declarativa que pogués portar l’Estat espanyol a negociar, empès per la comunitat internacional i s'havia preparat per aquest escenari, però en cap cas no havia previst la intensitat de la repressió desfermada finalment per l'Estat, ni tampoc el desbordament popular que es va començar a donar a partir del 20 de setembre", analitzen els cupaires a la ponència. 
 
Un altre dels eixos dels cupaires de cara els propers anys, és el municipalisme. Més enllà d'un àmbit geogràfic, la CUP veu en pobles i barris l'espai per "acumular més força política" per desplegar projecte de "superació del capitalisme patriarcal, recuperació de sobiranies i construcció republicana". És en aquest sentit que albiren les eleccions municipals del 2019, també com una estratègia per "destituir el règim del 78". 
 
Assemblea municipalista dels Països Catalans
 
Precisament en clau de "contrapoder", la CUP vol impulsar una Assemblea Municipalista dels Països Catalans com a "institució pròpia de sobirania nacional". Al seu entendre, hauria d'aglutinar no només regidors sinó "tots aquells espais que realitzen un treball municipal en clau rupturista o republicà, sigui des de les institucions o, sobretot, des dels seus teixits polític, econòmic i cultural". Pretenen crear així una "entitat nacional de base democràtica" que representi un "marc polític nacional, republicà i legítim enfront de les autonomies i municipis intervinguts" per superar "la divisió administrativa" actual. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
27 de maig de 2018, 09.12 h

5#..... Una cosa és deixar la rauxa i la impaciència a banda, l'altre que continuar en mans dels que tenint tot a favor i des del 2012 en lloc de preparar les estructures, d'estat necessàries per defensar a la democràcia i sobretot Catalunya, i sembla que dediquen a passar anys, parar la mà i intentar refredar amb excuses puta-ramoneteras el procés, ven deixar el cos dels mossos plens dels mercenaris espanyols intacte, ple de gentussa que des de dintre tenien i tenen al corrent als opress... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
26 de maig de 2018, 17.33 h

LES ANÀLISIS DE LA CUP.., SÓN CORRECTES, CAL SEGUIR ELS SEUS ARGUMENTS PER VANÇAR RÀPIDAMENT CAP A LA REPÚBLICA, CADA DIA SOTMESOS AL "REINO FINCA ESPAÑA", QUE JA SÓN 3 SEGLES I ESCAIG I CINC SI HO OBSERVES BÉ. NO POT REPRESENTAR CAP RESIGNACIÓ, ANS AL CONTRARI LA LLUITA COM FINS ARA PACÍFICA I DEMOCRÀTICAMENT FINS.VÈNCER L'OGRE FEIXISTA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa .L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
26 de maig de 2018, 10.54 h



#4

Crec que la teva opinió és molt assenyada, Sebastià.


Deixar-se portar per la rauxa i per la impaciència , no sol donar bons resultats.


I deixar passar anys sense intentar assolir avenços significatius, com varen fer Pujol i Mas, tampoc no és bona actitud.


Costa molt trobar la mesura exacta de lactivitat política. Calen bons analistes. També caldria que l'electorat aprengués a votar intel.ligentment, cosa que no sempre passa.



Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
26 de maig de 2018, 10.43 h

Amb tanta divisió com hi ha, AQUEST PAIS ESTA PERDUT. Entenc que s'ha de fer una politica de pais de no submissió com la que ens volen imposar, en no deixar que formem Govern amb els diputats electes, doncs acabariem posant Albiol, Carrisosa i Eva Granados, p-e. Llavors, si no ens deixen fer el que és democraticament legal, ens haurem de plantar fins a la rebelió si cal. Però s'ha de preparar l'estratègia a seguir i no anar pel dret sense miraments i per aixó cal una mica de seny i calma... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
25 de maig de 2018, 23.10 h

Molt bé CUP!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Eduaard fletxa Benissa
25 de maig de 2018, 20.54 h

Ja estem salvats!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marçal fletxa Cardedeu
25 de maig de 2018, 20.36 h

Estem amb vosaltres, pit i collons, ni un pas enrera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.