directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 10:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Francesc Homs, sobre el concert econòmic: 'Si es vol, es pot'

El responsable del programa electoral de CiU apunta quina és la via per a aconseguir el concert

Comentaris 30  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El full de ruta de CiU per a aconseguir el concert econòmic per a Catalunya va perfilant-se de mica en mica. El diputat Francesc Homs, responsable del programa electoral de la federació, exposa en el seu darrer llibre, Dret a decidir. Estació concert (Base), quins han de ser els passos que ha de seguir el país per a poder recaptar i gestionar els seus propis impostos. El llibre pivota sobre l'argument que el concert només requereix, en termes jurídics, 'la modificació de la LOFCA i l'aprovació d'una llei ordinària que establís les característiques fiscals i financeres del model'. Ras i curt. Una negociació de tu a tu entre el nou Govern amb el govern espanyol, raó per la qual Homs deixa ben clar que cal que els negociadors catalans tinguin la 'força democràtica' suficient com per poder negociar amb Madrid des d'una posició còmoda.

Comparteix
   


Etiquetes
Homs, que recentment va visitar la redacció de directe!cat, emfasitza que 'el finançament de règim comú no és a la Constitució', motiu pel qual el finançament català és susceptible de ser negociat amb el govern espanyol com qualsevol altra matèria més. I perquè aquesta negociació reeixeixi, CiU ha de tenir prou estabilitat al Govern i prou diputats a Madrid a partir de les eleccions espanyoles del 2012 com per poder negociar amb garanties d'èxit: 'La política espanyola -d'esquerres i de dretes- ha demostrat al llarg d'aquests més de trenta anys, que només entén el llenguatge de la força (des de Catalunya, sempre democràtica i pacífica!) i que, per tant, només cedeix quan veu perillar els interessos més directes.'

'La realitat vigent de l'existència de dos models de finançament autonòmic (el denominat règim comú i el denominat règim foral) no la imposa la Constitució espanyola. És fruit, en tot cas, de l'opció que ha establert la política, particularment la política de desplegament constitucional que han impulsat el PSOE i el PP. Valdria la pena que des de la política catalana es tingués ben present aquest fet. No és admissible fer creure que el que tenim és el que mana la Constitució', apunta.

Homs també assenyala clarament quin hauria de ser l'horitzó d'aquest concert econòmic: la recaptació del 100% dels impostos que es paguen al país, perquè 'cal recordar que la cistella d'impostos cedits prevista a l'Estatut pot ser modificada per acord de la comissió mixta, i que la seva aprovació requereix tan sols una llei ordinària de les Corts espanyoles'.

Precedents històrics
L'hipotètic concert econòmic per a Catalunya no seria una llei inèdita en l'ordenament jurídic estatal, raona Homs, que en mostra precedents: 'L'intent més seriós i conscient de desenvolupar un model propi per a Catalunya i fonamentat en la idea de corresponsabilitat, va ser la primera llei de cessió de tributs, de l'any 1981. No tant pel volum dels impostos cedits, sinó pel que en termes jurídics i de model representa. De fet, aquesta llei de 1981 demostra que si hi ha voluntat política en el terreny de la bilateralitat es pot anar més enllà del punt on s'està actualment'.

La llei 41/1981 'és una llei completa, que estableix un model bilateral propi i diferenciat de la resta de territoris de l'Estat, i que demostra que és possible fer una llei de finançament singular per a Catalunya, fins i tot en el marc de la LOFCA, com fou el cas. Només cal voluntat política, sobre la base de considerar Catalunya com a nació, com a subjecte diferenciat i amb personalitat jurídica pròpia', segons Homs.

País Basc i Navarra
Bona part del llibre també posa com a exemple els casos basc i navarrès per a explicar la relativa facilitat amb què es podria aconseguir el concert: 'El referèndum sobre la Constitució espanyola donà un resultat molt diferent al País Basc que a la resta de l'Estat espanyol (...). Malgrat les campanyes contràries al concert econòmic per part dels partits espanyols, el nacionalisme basc va persistir al llarg dels anys 1979, 1980 i 1981 amb l'objectiu polític d'assolir el concert. I, per cert, va disposar de la majoria política necessària per poder reeixir (...). Si bascos i navarresos tenen el concert econòmic és fonamentalment perquè s'ho van proposar.'

Model propi
El diputat convergent també deixa ben clar que s'ha acabat l'època en què Catalunya s'ha de preocupar pel conjunt d'autonomies de l'Estat espanyol, i advoca perquè les negociacions siguin exclusivament entre el govern espanyol i el català: 'Catalunya ha avançat, en termes d'autogovern, quan ha plantejat quotes de poder per a ella mateixa, no necessàriament generalitzables, i ha prescindit de defensar un model per al conjunt d'Espanya. El cas més emblemàtic i transcendent és el desplegament de la policia pròpia, els Mossos d'Esquadra. Si aquest plantejament s'hagués abordat des d'una perspectiva federal, pretenent reorganitzar el funcionament i els cossos de seguretat de l'Estat entre el conjunt de les comunitats autònomes, el més calent encara seria a l'aigüera. Com de fet ha passat en moltes altres matèries, per descomptat en el cas del finançament'

'Fer viable un model de finançament propi per a Catalunya és doncs, en termes jurídics, clarament constitucional. De fet, és prou simple: d'entrada es tractaria d'establir una clàusula d'excepció a la LOFCA pel cas català. En la línia dels casos del País Basc i Navarra. I vagi per endavant que una proposta d'aquestes característiques no busca, com massa vegades s'ha assumit innecessàriament des de Catalunya, la generalització a totes les comunitats autònomes. Tot al contrari: l'objectiu seria assolir la singularització d'un model de finançament específic per a Catalunya', afirma amb vehemència.

Poder
Al llarg de l'assaig, Homs es lamenta de 'la gran dificultat que tenim els catalans per entendre què és el poder i com funciona'. Des del seu punt de vista, i després de trenta de democràcia, ja ha arribat el moment en què el polítics catalans assumeixin el poder que tenen i el facin servir per a millorar substancialment la qualitat de vida dels seus conciutadans.

Un cop exercit aquest poder i aconseguit el concert econòmic, Homs deixa ben clar que Catalunya encara no haurà arribat al cap del carrer. Tan sols haurà fet una aturada a 'l'estació concert' del trajecte anomenat 'dret a decidir', en una aventura pilotada per CDC, 'per cert, la força que, com diu sovint i amb raó David Madí, aplega més independentistes de Catalunya', apunta amb un punt de perspicàcia.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#30 Montse Varderi Rosales
6 de novembre de 2010, 21.58 h

#28 La veritat quan veig la falta d'educació de les persones al·lucino. Penso que CIU no mereix les paraules que vostè menciona. Hi ha persones que critiquen els 23 anys de CIU. Doncs ho sento, no va ser cap dicatdura, els 40 de Franco si. Els 23 va ser un camí de un home que va fer després de una dictadura i que va fer molt. Es va trobar una Catalunya deixada, abadonada, plena de telarinyas. I si va estar 23 anys, sencillament es molt fàcils els
catalans el van votar. No hi ha més expl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
6 de novembre de 2010, 19.45 h

#27 Seguir avançant, i anar cada any a pidolar per caritat a madrit, que per favor no ens estorqueixin, i que per favor al damunt no se'ns pixin al damunt, i que per favor, de tant en tant ens deixin parlar un xic de català. Amb molt de respecte, l'he de dir que fa 30 anys que coneixem aquesta gent de CiU, i ja sabem quin pa hi dóna. Estem farts de corruptes com elks de CiU i de ser vassalls de tercera d'ecspanya. I en castellà li ho diré " Se acabó lo que se daba y en la cocina no hay m... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
6 de novembre de 2010, 19.37 h

#22 Felicitats pel seu comentari. Espero que els dos comentaristes als quals Vostè es dirigeix, amb les seves paraules obrin els ulls, perquè em penso que els tenen ben enganyats. I no me'n puc anar sense repetir el què Vostè diu: CiU és Corrupció i Podridura (en majúscules). Salutacions !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Marta fletxa Vilafranca del Penedès
5 de novembre de 2010, 23.43 h

De poder es pot, sempre i quan hi hagi una gran majoria aglutinant un gran projecte de país. Ara per ara, per superar la crisi i aixecar el país necessitem propostes serioses i responsables per a resoldre els problemes que patim i això tan sols passa per CiU. Endavant, el concert econòmic és el principi per seguir avançant!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
L'Esteve fletxa Vallés Oriental
5 de novembre de 2010, 19.40 h

Es molt trist que a dia d'avui i trenta anys i escaig desprès de la mes gran baixada de pantalons del partit amb mes força , influencia i poder que ha tingut Catalunya, (em refereixo a CiU, clar) , ara ens vulguin vendre la possibilitat d'un concert econòmic similar o igual a basc , quan de tots es sabut i aixi ho han manifestat per activa i per passiva, des de el Setapé fins al Rajoy passant per el presidents de TOTES les autonomies i el governador del Banc d'Espanya , la IMPOSSIBILITAT d'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
5 de novembre de 2010, 19.24 h

Contra CiU, o simplement sense CiU, una majoria independentosta al Parlament és fer volar coloms...o més ben dit, una proclama per enganyar als tontos ùtils habituals.

Ep!...que el que tingui tant poca autoestima que no li importa que l'enganyin, es pot deixar enganyar tant com vulgui, per cert, cal que llegiu aixó:

http://www.naciodigital.cat/noticia/19449/sumem/repetira/tripartit


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
ARA, ERC mes que mai fletxa el VOT ÚTIL del independentisme
5 de novembre de 2010, 18.22 h

Fer una MAJORIA INDEPENDENTISTA al Parlament, SI ES VOL, ES POT. Pel que fa al tema del "concert" i des que ERC ho demanava ja fa 20 anys, llavors es podia o no es volia..?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Julià fletxa Ventdelplà
5 de novembre de 2010, 17.57 h

Ben dit Pep. Moltes vegades se senten veus des de Catalunya en motiu de mofa vers els valencians per aprovar reiteradament els governs mafiosos del PP valencià. Com sempre la superioritat moral els venç. Doncs ara resulta que CiU guanyarà les eleccions amb dos collons després d'haver aplicant a Catalunya el seu propi espoli fiscal. No només això sinó que els segon partit més votat serà el PSC, un partit igual de corrupte que els seus amics convergents. Això demostra, malauradament, l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Pep fletxa Alt Empordà
5 de novembre de 2010, 16.31 h

Jordi Duarri i Josep Bel, s'ha de tenir cara dura per dir que CiU és l'ùnic partit que presenta propostes amb cara i ulls, després que el TC dia si dia també ens diu que ni el que hem consensuat els Catalans via parlament en el nou estatut i refrendat per referendum és pot tirar endevant...la via autonomista està morta i el full de ruta de CiU4% també...la ùnica via que ens pot donar el que és nostra és la INDEPENDENCIA i aquesta només arribarà votant partits INDEPENDENTISTES que no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Jordi Duarri fletxa Sentmenat
5 de novembre de 2010, 15.18 h

CiU és l'únic partit que presenta propostes amb cara i ulls. El concert económic és possible i punt. Sempre que es fan propostes des de aquesta formació política es critica, si es diu blanc perquè i si es diu negre també. Ja cansa aquesta pre campanya de descredit, insults i pancartes ofensives. Des d'aquí vull felicitar CiU, és l'única força política que esta presentan un projecte de país mentre els altres juguen a fer mofa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.