directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 12:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Així canvia el panorama polític el naixement de Crida Nacional per la República

Puigdemont, Sànchez i Torra van protagonitzar la presentació d'aquest nou espai "unitari i transversal" del sobiranisme

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

M.B| L’Ateneu Barcelonès no va ser capaç d’acollir en una sola sessió els centenars de persones que ahir van voler assistir a la presentació del nou espai polític impulsat pel president a l'exili, Carles Puigdemont, sota el nom de Crida Nacional per la República. Un altre protagonista en l’ecosistema de la política catalana que persegueix l’objectiu de desplegar la República proclamada el passat 27-O, però mai implementada. El quid de la qüestió rau en el com: somnis, esperances… Van ser paraules repetides en la intervenció de Carles Puigdemont, que va quedar-se curt a l’hora d’explicar la manera com aquesta alternativa desplegaria un nou full de ruta republicà després d’un any marcat per la repressió de l'Estat en forma de presos polítics i exiliats. 
 
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont intervé a través d'una videoconferència a l'acte de presentació de Crida Nacional per la República
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont intervé a través d'una videoconferència a l'acte de presentació de Crida Nacional per la República
© Guillem Roset

Comparteix
   


Etiquetes
El que sí que va quedar clar és que Crida Nacional per la República busca retrobar la “unitat sobiranista i republicana", reparar l’escletxa que -des de fa mesos- separa l’estratègia política de Junts per Catalunya, ERC i la CUP per reorientar el camí cap a la República encetat als carrers i aturat brutalment als jutjats espanyols.  De moment, ERC ja s’hi ha desmarcat -tot i que el seu vicesecretari general d'acció política, Eduard López, va seguir l'acte a l’Ateneu- en considerar aquesta nova iniciativa liderada (entre altres) per l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, una "recomposició de l'espai del centre-dreta independentista". El mateix Sànchez va voler contestar als republicans- "crido a que persones que ens sentim d'esquerres ens hi sumem"- amb una carta des de la presó llegida a l’acte, demanant "ser generosos i sumar voluntats". Va insistir en la “transversalitat” social i territorial i la pluralitat ideològica que tant ha reivindicat JxCat (d’on neix el projecte) i va assegurar a un públic majoritàriament convergent que no es tracta de “sumar partits ni refundar cap espai polític" sinó d’unir en un mateix camí “els homes i dones lliures”.  
 
En aquest sentit, Puigdemont va destacar especialment que Crida Nacional per la República és un moviment on “no hi sobra ningú” i on tothom hi serà "benvingut". Marta Pascal i la portaveu del PDeCat, Maria Senserrich, escoltaven el president des de les darreres files mentre apuntava a la necessitat de deixar enrere “eines caducades". Unes declaracions obertes a la interpretació i que cal entendre tenint en compte que la presentació del nou projecte de Puigdemont podria veure’s com un moviment per contraprogramar l'assemblea del PDeCat que es celebrarà a partir del 20 de juliol. Queda clar que Puigdemont busca crear un espai que deixi enrere les sigles dels hereus de convergència per implementar la República catalana i el partit de Pascal ja ha fet saber que no s’hi resistirà i deixarà en mans dels associats el seu encaix. I és que el manifest que Crida Nacional per la República va fer públic ahir al vespre comptava amb 3.500 adhesions només dues hores després del seu llançament. 
 
El futur del projecte -segons va dir el president de la Generalitat, Quim Torra, que va parlar a través d’un àudio enregistrat perquè li havien anul·lat el vol des d’Alemanya- definirà la "sort del país" a curt termini. I, tot i que Puigdemont va reivindicar molts dels "ingredients" de JxCat (marca ara en mans del PDeCat) com "vàlids, vigents i útils", el president a l’exili va coincidir amb Torra en el fet que calen nous prismes per "interpretar les aspiracions" actuals de la societat catalana. Una missió per la qual volen comptar amb els presos polítics i exiliats (alguns dels seus familiars van ocupar les primeres files), juntament amb els diputats independents de JxCat, per abanderar el mandat de l’1-O, la declaració de la República el 27-O i la majoria independentista del 21-D (Puigdemont es va referir a la necessitat de resistir els embats de l’Estat i “mantenir la posició” sense renunciar a res) quan falta menys d'un any per a les municipals del 2019. De fet, si un titular immediat va deixar l’acte és que el nou moviment es presentarà a tots els comicis fins a assolir la República Catalana, moment en el qual ha promès dissoldre’s. De  moment, a la tardor, una convenció constituent ha de decidir si Crida Nacional per la República s’articula com a partit o com a coalició. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
jc fletxa bcn
17 de juliol de 2018, 11.06 h

Els aparells dels partits no entenen res. Cal avançar amb un denominador comú i els partits que es dediquin a evolucionar políticament per representar la societat i no ser una menjadora.
El més similar seria l'Assemblea de Catalunya durant el franquisme. Punts comuns bàsics.
Som en un moment excepcional i cal sortides.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana
17 de juliol de 2018, 11.04 h

#5



KAGARRINA, CANALETA ORINAL, DEIXA LA POLITICA, MEUCA ADOCTRINADA PER

LA GESTA-PP-O, NOMES ET CALMES AMB EL VIBRADOR DE LA ROJIGUARRA, EL TEU

ANAL-PATRIOTISME ESPASMODIC, ET FA DIR SEMPRE AUTENTIQUES BESTIESSES,

DOBLE LA SESIO AMB EL VIBRADOR, i DONET UNA VOLTA PEL VALLE DE "SUS" CAIDOS

PERQUE AVIAT TREURAN LA "MOMIA" i POTSER NO LA VEURAS MAI MES



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
17 de juliol de 2018, 10.39 h


Em deixava el #11 , que també argumenta amb seny i agudesa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
17 de juliol de 2018, 10.37 h


Mireu quina diferència entre els que critiquen amb arguments sòlids les inconstàncies del partit de dreta #1 #7 #8 #9 #10 , amb el desgraciat que critica ERC només amb insults de barri baix #10

Això sol ja ens diu qui són els uns i els altres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
17 de juliol de 2018, 10.08 h

DONCS LI'N DONO SUPORT EL PRESIDENT PUIGDEMONT, SAP QUE EL MOVIMENT INDEPENDENTISTA, TÉ UNA GRAN ABAST SOCIAL, POT DIR-SE ESQUERRÀ, SAP QUE LA RESISTÈNCIA I RESILIÈNCIA PROVÉ DE L'ENSULSIADA DEL 1714, LLUITANT TOSTEMPS SEGONS L'ÈPOCA ON S'HA EXPRESSAT, EL VANDÀLIC NACIONALISME ESPANYOL. EL PRESIDENT PUIGDEMONT, SAP LIDERAR-HO TOT AMB LA POLÍTICA DE TREBALLAR PEL POBLE. DES DE LA CUP, QUE ÉS LA MEVA POSICIÓ LI FAIG COSTAT I SEGUR ANIRÀ ENDAVANT.,,


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
mario fletxa barna
17 de juliol de 2018, 08.57 h

#10 Porquè no te callas? tontet del cul?
Si el nostre estimat president Puigdemont hagués proclamat la REPÚBLICA QUAN TOCAVA no haguéssimn tingut que lluitar tan aferrissadament per aconseguir posar-la al DOC. No s'ha de profetitzar tan, cal fer-ho d'una punyetera vegada, totes les altres forces ja ho varen fer i no se'ls va fer cas. Ara toca a qui toca fer-ho sense excuses ni pèrdua de temps. És així companys, ens ho hem de creure aquesta vegada? De moment jo SI, tornaré a confiar en... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
17 de juliol de 2018, 08.38 h

ERC es centre esquerra?, si nomes on una colla de pagesos venuts al montilla i als nazional.socialistes criminals del 155?
erc es un partit de gent curteta, sense professionals, ni gent preparada.
Adoren al mossen i sense el mossen no saben dir res de res


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
17 de juliol de 2018, 08.15 h


#8 Vols dir, Teresa que tots aquests PDCAT JxC, Reagrupament, Democrates (potser menys reagrupament, quasi desert) no són tots els meteixos . I no dic allò de mateixos gossos amb diferent collar perquè no sembli insultant.

Jo crec que ja estan prou reestructurats, però els agrada marejar la llebre amb una pluja de noms diferents.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Teresa fletxa sant Cugat
17 de juliol de 2018, 08.08 h

Està be que la dreta independentistaes es reestructuri superant la dispersió actual, ( PDCAT JxC, Reagrupament, Democrates...), però que deixin a la resta tranquils. De cap manera s'ha de perdre l'espai del centre esquerra i de la esquerra més radical. El que proposen no seria més que " una olla de grills "


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
17 de juliol de 2018, 07.55 h


#1 Si la Crida Nacional per la República ha de servir per tenir aviat la República, benvinguda sigui, però temo que només serveixi per fer la política del gos del jardiner que ni fa ni deixa fer, captant els vots que anirien a ERC i servirien per fer una política seriosament independentista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.