directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La CUP dirà ''no'' a la nova llei de memòria història si no inclou la retirada del monument franquista de Tortosa

Els cupaires insten l'equip de govern de la ciutat a reclamar a Madrid i Barcelona els recursos per pagar el desmantellament que acabaria amb la disputa sobre la propietat

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Redacció | El regidor de la CUP de Tortosa, Xavier Rodríguez, ha assegurat que el grup parlamentari de la CUP no donarà suport a la nova llei de memòria històrica que està redactant el Departament de Justícia si la normativa exclou i no avala la retirada del monument franquista de l'Ebre, el més emblemàtic de la dictadura a Catalunya i el monòlit feixista més gran que es conserva a l'espai públic al país.
Pla mig del regidor de la CUP de Tortosa, Xavier Rodríguez, davant d'una pantalla amb les sigles del partit, a la sala de premsa de l'Ajuntament
Pla mig del regidor de la CUP de Tortosa, Xavier Rodríguez, davant d'una pantalla amb les sigles del partit, a la sala de premsa de l'Ajuntament
© Anna Ferràs

Comparteix
   


Etiquetes
"Ens costaria entendre que es faci una llei que doni cobertura a la manca de valentia que té l'actual equip de govern de Tortosa", ha assegurat Rodríguez. L'edil cupaire ha instat a l'alcaldessa Meritxell Roigé, i l'equip de govern municipal –format per PDeCAT i ERC- a liderar un procés perquè siguin els governs espanyol i català qui aportin els recursos per desmantellar el monument. D'aquesta manera, Rodríguez ha defensat que la disputa sobre qui n'és el propietari, i per tant, el responsable de mantenir-lo o retirar-lo, acabaria. "La propietat passarà a un segon terme si hi ha qui assumeixi el cost", ha assegurat.

"Un pas endavant"
 
Davant l'actual conjuntura política estatal i catalana, que afavoreix fer "un pas endavant i de justícia" per retirar el monument franquista de Tortosa, la CUP ha posat en valor les paraules de la consellera de Justícia Ester Capella, sobre que "no es poden tancar ferides si convivim amb símbols que han humiliat als perdedors de la guerra civil i les víctimes del franquisme", i ha demanat l'Ajuntament de Tortosa que lideri "els passos per la retirada" del monòlit. 
 
"No ens podem limitar a esperar que la llei ens obligui", ha apuntat Xavier Rodríguez. "En canvi, considerem que no tindran la suficient valentia com per ser coherents i serà important que la llei obligui perquè serà la manera que es rentaran les mans per dir que no podien fer res. És molt trist", ha afegit. 

Acabar amb la simbologia franquista
 
El regidor cupaire ha recordat que la petició del grup municipal va més enllà de la retirada del monòlit de l'Ebre i s'estén a tota de simbologia franquista, encara present a la ciutat, com són el monument del parc en homenatge a la Guàrdia Civil franquista i la Creu de Santa Clara. La CUP de Tortosa considera que el cost de la retirada d'aquesta simbologia no l'ha d'assumir el consistori. "En el seu moment la seua construcció va superar l'àmbit municipal, i per tant, ara el que cal fer és liderar la recerca de recursos econòmics a Madrid i Barcelona per la seva retirada", ha defensat Rodríguez.
 
El grup municipal de la CUP també ha fet una crida perquè ERC i el PDeCAT perquè siguin "coherents i valents" amb els discursos dels seus partits, i també al PSC i Movem Tortosa perquè es posicionin públicament sobre el futur del monòlit de Franco. 
 
La CUP de Tortosa també ha qüestionat que l'Ajuntament estigui treballant en el catàleg de simbologia franquista que li ha reclamat el jutjat contenciós administratiu de Tarragona ja que no han estat convocats ni informats sobre com o qui l'està elaborant. "Cal que es convoqui la famosa comissió que l'havia d'elaborar, i que es convidi entitats i tècnics. No per discutir si s'han de retirar, sinó per decidir els passos a seguir per treure'ls", ha defensat. "Sempre que preguntem per les actes i les reunions, llencen pilotes fora. Per això entenem que no s'ha fet, fa més d'un any i mig i no tenim cap noticia ni cap informació. Quan es pregunta no es concreta. Intuïm no s'ha fet res al respecte", ha lamentat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
18 de juliol de 2018, 11.13 h

EL POBLE DE TORTOSA VA DECIDIR QUE NO EL TREGUÈSSIN, DONCS A RESPECTAR LA VOLUNTAT DEL POBLE.

JA HO SABEM QUE LA CUP ES UN SISTEMA DICTATORIAL D'ESQUERERES, PERÒ UNADICTADURA. NO VOLEM MÉS DICTADURES DE CAP COLOR.

ELS DE LA CUP SI VOLEN MUNTAR UNA DICTADURA QUE VAGIN A LA LLUNA I NO TINDRAN CAP PRBLEMA. NO SOU TAN VALENTS, DONCS ANEU A LA LLUNA. SEMPRE DESTRUINT, DESTRUINT, GUEU INTEL.LIGENTS I RECONVERTIU-HO, TAN ENSORRAR-HO TOT!!!!!!!!!!!!!!!!

SEREU COM ELS TALIBANS QUE HO VZAREN ENSORA... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.