directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Uns 10.000 catalans prenen Barcelona en la primera concentració contra el Papa

Hi han assistit entitats, associacions i els polítics d'ICV-EUiA Dolors Camats i Jordi Miralles

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Unes 10.000 persones segons els organitzadors, 2.500 segons la Guàrdia Urbana s'han manifestat aquest dijous a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra la visita del papa Benet XVI a la ciutat i a favor de la laïcitat. Sota el lema 'Jo no t'espero' diversos col·lectius del moviment laic i ateu han mostrat el seu rebuig al tipus de visita organitzada a la capital catalana el proper diumenge, dia en que Joseph Ratzinger dedicarà la Sagrada Família. També han criticat el suport que les autoritats donaran al pontífex. Els manifestats han cridat lemes com 'No passaran' i portaven pancartes en les que es podia llegir: 'Laïcitat = Drets per a tots', 'EmPAPAr-se és suïcidar-se', 'Papa o califa, paga la teva visita' i 'Estem farts de robatoris sacres'.

manifestació papa
Comparteix
   


Etiquetes
Aquesta concentració és el primer gran acte celebrat com a conseqüència de la visita del Papa. Aquest ha estat impulsat per diverses organitzacions entre les que hi ha Ateus de Catalunya, Moviment Laic i Progressista, Acció Escolta de Catalunya, CCOO, UGT i la Coordinadora Gai Lesbiana. A més, han participat ICV i EUiA amb la representació de Dolors Camats i Jordi Miralles, respectivament.

En declaracions a l'ACN, Miralles ha assegurat que respecta la decisió de les autoritats de participar en la visita però ha considerat que es tracta d'un acte pastoral i que 'per respecte a la ciutadania' la participació institucional s'hauria de separar d'aquest tipus d'esdeveniments. 'Jo he estat convidat i no hi aniré', ha declarat.

Per la seva banda, el president d'honor del Col·lectiu Gai i Lesbià, Jordi Petit, ha justificat la seva presència a l'acte perquè el Vaticà ha perseguit històricament el col·lectiu homosexual. Ha afegit que la Conferència Episcopal 's'ha oposat als drets civils' dels homosexuals en els últims anys. El col·lectiu homosexual ha organitzat un acte de protesta el diumenge coincidint amb la sortida de Benet XVI de l'arquebisbat, on els participants estan cridats a fer-se petons al pas del pontífex.

A l'acte han participat diverses persones del moviment laic i ateu que han mostrat les seves crítiques. Entre aquests, ha participat l'artista Leo Basile. En declracions a l'ACN, Basile s'ha preguntat com es pot defensar la puresa quan no hi ha res que sigui pur completament. 'Qui pot dir que és pur, els bufons sempre hem lluitat a favor de la taca, de la imperfecció, la humanitat està feta de totes les formes', ha declarat.

Laïcitat i convivència

Durant la concentració s'ha llegit un manifest que ha defensat la laïcitat com 'un marc de relació que permet als éssers humans viure en una societat més justa basada en el respecte i la convivència pacífica'. El text ha criticat que algunes organitzacions tenen 'un poder considerable gràcies als avantatges il·legítims que obtenen de la seva relació privilegiada amb l'Estat'. D'altra banda, han lamentat les despeses 'sumptuoses' que comportarà la visita.

Per tot això, els manifestants han demanat que les creences religioses deixin de ser finançades amb diner públic, que els llocs públics deixin d'estar presidits per símbols religiosos, que els representants públics 'deixin d'afavorir' les confessions religioses, que es reconegui el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos, que es deroguin els acords entre Espanya i la Santa Seu i que l'apostasia sigui un dret reconegut per llei, entre d'altres.

Manifestació a favor a pocs metres

A pocs metres de la concentració en contra de la visita, un reduït grup de persones s'han trobat davant de la Catedral de Barcelona mudats amb banderes del Vaticà per fer una pregària i mostrar el seu suport a Benet XVI. Els concentrats, una vintena, han cridat lemes a favor del pontífex.

D'aquesta manera, a poca distància els ciutadans que passaven per Barcelona podien llegir pancartes on posava 'Jo no t'espero' i escoltar 'Viva el Papa'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Santi Vidal fletxa Barcelona
5 de novembre de 2010, 13.27 h

L'intervenció de Gonzalo Puente, ex ambaixador d'espanya al Vaticà, va ser molt interessant i raonada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Lluís fletxa Vila de Gràcia
5 de novembre de 2010, 09.18 h

Algú em pot explicar per què la gran majoria de les pancartes que hi havia estaven en castellà? Al final resultarà que el Ratzinger respectarà més la nostra llengua que la gent que es manifestava en contra de la seva visita.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.