directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 04:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Milers d'aragonesos reclamen que Lleida entregui l'art en litigi

Han fet coincidir la protesta amb la visita papal a Barcelona

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Milers d'aragonesos, uns 12.000 segons els organitzadors, s'han concentrat aquest diumenge a la plaça del Pilar de Saragossa en un acte unitari per reclamar a Lleida l'entrega de més 250 obres d'art originàries de poblacions de la Franja de Ponent i d'Osca que el Bisbat de Lleida va conservar i comprar perquè no es perdessin i que ara, des d'Aragó, consideren 'espoliades'. En l'acte, els assistents han reclamat tant al Govern de la Generalitat, al bisbe de Lleida, Joan Piris, però també al govern aragonès que facin complir les sentències vaticanes que, 'sempre han donat la raó' a Aragó. La concentració s'ha fet coincidir amb la visita del Papa Benet XVI a Barcelona perquè la protesta tingui més ressò.
aragonesos litigi
Comparteix
   


Etiquetes
La concentració, convocada pels ajuntaments de Berbegal, Peralta de Alcofea i Villanueva de Sijena, ha aplegat veïns d'aquestes poblacions però també molt aragonesos que han omplert el Pilar per reclamar a Lleida l'entrega de l'art en litigi, fent complir les sentències emeses pel Vaticà que així ho disposen. Sota el lema 'Justícia i dignitat: Aragó pel retorn dels seus bens', la concentració que ha rebut el suport de les formacions PAR, PP, PSOE i CHA.

Durant l'acte, al qual han assistit representats polítics de les formacions que hi han donat suport, els alcaldes Berbegal, Peralta i Villanueva de Sijena han demanat, cadascun per la part que els toca, les obres d'art d'aquests municipis que conserva el Bisbat de Lleida. Així, l'alcalde de Berbegal, Miguel Ángel Puyuelo (CHA), ha reivindicat l'entrega del frontal de Sant Salvador del segle XII, originari de la població; l'alcaldessa de Peralta de Alcofea, Obdulia Gracia (PP), ha fet el mateix amb la taula de Sant Pere i Crucifixió de Peralta i la portalada de l'església romànica del Tormillo (nucli de Peralta), del segle XIII, que es conserva a l'església de Sant Martí de Lleida.

Per la seva part, l'alcalde de Vi­llanueva de Sijena, Alfonso Salillas (PAR), ha reclamat les 136 obres procedents del Monestir de Villanueva de Sijena. Finalment, l'alcalde de Tamarit de Llitera, Francisco Mateo Rivas, ha demanat a Lleida les 112 obres d'art en litigi entre Catalunya i Aragó, procedents de les parròquies de la Franja de Ponent.

En els parlaments, han carregat especialment contra les autoritats de Catalunya i contra el bisbe de Lleida, a qui han demanat que abandoni el consorci del Museu de Lleida. Així, s'han sentit frases com ara que 'Aragó vol el seu patrimoni, on ha estat molts anys i on ha de tornar', que 'Catalunya, la seva classe política i el bisbe de Lleida defensen un art que no és seu', o bé que 'les obres no haurien d'haver marxat mai', tot i que també s'ha defensat que no es vol crear 'confrontació' amb un territori veí com és Lleida.

Els actors del programa 'Oregón televisión' de la televisió pública d'Aragó han estat els encarregats de llegir el manifest unitari en què s'ha demanat que 'per justícia' Catalunya entregui l'art 'espoliat' a l'Aragó fent complir les sentències dels tribunals vaticans i també la civil, emesa pel jutjat de Lleida, tot i que aquesta sentència ha estat recorreguda pels Amics del Museu de Lleida.

El conflicte per l'art té com a origen la segregació del Bisbat de Lleida. Així, l'any 1955, Roma va decidir que 21 parròquies que pertanyien a aquest bisbat, sota administració d'Aragó, passessin a formar part del de Barbastre. Al 1995, el Vaticà va disposar l'annexió al bisbat aragonès d'unes altres 111 parròquies de la Franja de Ponent que fins aleshores havien format part de la Diòcesi de Lleida.

Ara, municipis i bisbat aragonès reclamen que Catalunya els entregui l'art procedent de les parròquies que van passar a formar part de Barbastre-Montsó en detriment del de Lleida.

El problema rau en què part de les obres que reivindica Aragó formen part de la col·lecció diocesana del Museu de Lleida, unitat que protegeix la Llei de patrimoni de la Generalitat. D'aquesta manera, per què qualsevol obra pugui sortir de Lleida, necessita el vist-i-plau del Departament de Cultura que defensa un acord amb Aragó perquè els dos territoris puguin gaudir de l'art comú deixant de banda la propietat de cada obra.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Jaume fletxa Badalona
8 de novembre de 2010, 13.15 h

Que passin per caixa si les volen.

I que paguin al moment. Gràcies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2 Toni Fernandez
8 de novembre de 2010, 10.47 h

Devolució? Les obres es van comprar legalment, per tant una devolució implicaria, com a mínim, una compensació econòmica per al seu propietari legal, el Bisbat de Lleida, o també ens deixarem espoliar "artísticament" pels espanyols?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Arnau Estanyol fletxa Sant Boi, Catalunya, Europa.
8 de novembre de 2010, 08.54 h

Si s'arriba a l'acord i es comparteixen les obres ja podeu acomiadar-vos d'elles. Quan vagin cap a Espanya ja no tornaran mai mes. Els espanyols son uns lladres. Si fora a l'inrevés ells no ho compartirien mai. S'ho emportarien cap a Madrid o Salamanca.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.