directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 01:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

Pirates de Catalunya: 'Cal acabar amb l'opacitat de l’actual democràcia i fer-la més real'

La formació pretén lluitar des del Parlament contra l'espionatge electrònic alhora que vol aplicar un sistema polític que obeeixi a les bases

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Quatre anys després del seu naixement a Suècia, el Partit Pirata ha arribat a Catalunya amb l’objectiu de quedar-s’hi. Amb la idea d’entrar al Parlament per ‘canviar una democràcia que no funciona degut a la seva opacitat i facilitat per engendrar corruptes’. Així ho expressa a directe!cat Kenneth Peiruza, portaveu de la formació catalana que ha nascut per treballar en un ideari que encaixés amb les necessitats del poble català. I és que Pirates de Catalunya pretén revertir el ‘fals pluralisme’ mitjançant la democràcia directa, sistema on totes les decisions són dictades per les bases del partit. Prenent Suïssa com a model, l’objectiu final de la formació és aplicar aquesta manera de treballar a la mateixa cambra catalana a l’hora d’aprovar les lleis. Crítics amb el govern tripartit degut a la seva manca de compromís per implantar el software lliure a les administracions públiques, la columna vertebral de l’ideari de Pirates de Catalunya es fonamenta també amb la defensa a ultrança dels drets civils i la lluita contra l'espionatge electrònic.
Nascut el mes de juny passat, aquesta novella formació ja ha aconseguit bastir llistes en les quatre demarcacions catalanes, alguna d’elles encapçalades per carismàtics líders. És el cas de Lleida, que compta amb el lideratge de Josep Jover, reconegut advocat que ha aconseguit fa poques setmanes que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea declari il·legal el cànon digital de la SGAE. Per la seva banda, Ester Galimany encapçalarà la llista de Tarragona mentre que Daniel Garcia Fornells es presenta per Girona. Finalment, per la província de Barcelona s’hi presentarà Xavier Vila, enginyer en telecomunicacions que aposta per definir-se com a representant i no com a candidat en clara al·lusió a les tesis que Pirates de Catalunya defensen.

Democràcia directa i líquida
‘Cal fer més real la democràcia'. Xavier Vila ho té clar a tenor de l’elevat nombre de corrupteles que s’han donat en els darrers anys a Catalunya i que estan relacionades amb diversos partits polítics. Els fets no donen cap altra sortida segons Pirates de Catalunya: ‘Cal un traspàs cap al concepte de democràcia directa’ el sistema en que els representants polítics pregunten a les bases de la formació i n’obeeixen les seves decisions fins a les darreres conseqüències.

D’aquesta manera, els vots de les bases serien obeïts de forma proporcional en les votacions del Parlament. Kenneth Peiruza ho exemplifica fent política-ficció: ‘Si Pirates de Catalunya tingués deu diputats al Parlament i les nostres bases votessin sobre un tema determinat en un tant per cent de 60, 30, 10, sis dels nostres diputats votarien al Parlament a favor de l’argument de la majoria de les nostres bases, tres ho farien per l’altra tendència, i un votaria d’acord amb el 10% restant’. La formació creu també en la democràcia líquida, sistema que permet delegar vots a alguna persona o entitat si es considera que no es té la suficient informació per emetre un vot amb condicions.

Independència? 'el poble ha de decidir'
Pirates de Catalunya pretén preguntar-ho tot a la ciutadania, qüestió a qüestió perquè el poble pugui parlar sense haver d’esperar quatre anys en fer-ho. Emmirallant-se amb la democràcia Suïssa, el partit considera que al país li manca cultura de referèndums i és per aquest motiu que donen ple suport a les consultes sobre la independència de Catalunya. Sense posicionar-se sobre la necessitat o no de la independència d’Espanya, Vila creu que els polítics haurien de ser mers transmissors de les veus del poble i que fos aquest que els pogués canviar quan volgués. 'La política no és cap xec en blanc' afirma Vila que opina que, d’aquesta manera, s’evitarien ‘els casos de perpetuïtat al poder’.

Llibertat cultural i guerra a l'espionatge electrònic
Més enllà de les tesis que advoquen per una democràcia més real, Pirates de Catalunya aposta per la llibertat cultural a la xarxa. Molt crítics amb la gestió de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) que, segons Vila, ‘no dóna als creadors allò que els hi pertany’, la formació catalana lluita per unes descarregues a la xarxa que siguin lliures. Aquesta idea no s’ha de confondre però, remarca Vila, amb la gratuïtat per aconseguir arxius. El candidat per Barcelona destaca les infinites possibilitats que ofereix Internet, encara que es mostra contrariat amb la pobra capacitat de molts joves per trobar informació de qualitat a la xarxa. Per aquest motiu des del partit es dóna molta importància a l'educació. 'La comprensió lectora i l'esperit crític han de ser dos factors que s'han de potenciar a les escoles' declara Vila. D''aquesta manera, ens convertim en part del gran ramat' rebla el candidat pirata. La formació aposta també per la defensa dels drets humans i té declarada la guerra a l'espionatge electrònic com fa França, que emmagatzema milions de correus.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Roshi fletxa Barcelona
11 de novembre de 2010, 19.03 h

Endavant pirates! Sé que el meu vot serà representat de veritat amb vosaltres! Vull decidir ara i en totes les coses importants!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
QuimX fletxa Barcelona
10 de novembre de 2010, 16.04 h

Bufal, o no has entès la meva explicació o la intentes tergiversar. En cap moment els he relacionat, al contrari, textualment i explícitament, els he reconegut bona fe en els plantejaments, però he alertat de que el discurs antisistema recurrent i la crítica sistemàtica a tot (sistema, polítics, sistema educatiu, economia, etc...) és el caldo de cultiu ideal dels discursos populistes, simples i buits d'aquells que, sabent que -com a mínim de moment- no hauran de governar, prometen solu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
10 de novembre de 2010, 14.44 h

Quimix
#5 No entenc com pots assimilar pirata.cat amb partits feixistes quan el partit pirata.cat es basa en la democracia directa junt amb la limitació dels drets humans. Hem sembla que no has entès gaire de què tracta el partit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
QuimX fletxa Barcelona
10 de novembre de 2010, 13.56 h

Abans que m'aniquileu per haver citat Hitler (potser és el cas més extrem), rumieu en els Berlusconi, Le Pen, Haider, Putin, l'extrema dreta holandesa, anglesa o flamenca, etc... tots afavorits per un ambient ultraantisistema que acaba petant cap a la dreta o l'extremadreta. I tampoc cal anar gaire enllà, penseu en exemples més "nostrats": Lerroux, Ruiz-Mateos, Gil, etc... Potser és molt divertit i original brandar una ensenya pirata, o dir que no s'ocuparan els escons, o disfressar-se d'E... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
QuimX fletxa Barcelona
10 de novembre de 2010, 13.38 h

Escolteu, la democràcia directa és bona i desitjable i tot allò que ajudi a millorar el sistema també, però que sigui bo no vol dir que tothom que en parli tingui raó o ho faci seriosament. El PP també parla de la llibertat com a bé absolut i ja veiem com va. Jo tinc fills i no espero que l'escola (o el sistema educatiu, com volgueu dir-li) em resolgui els "meus" problemes, jo ja procuro que entenguin el que llegeixen i que pugin amb esperit crític i, sobretot, constructiu (que em semb... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
10 de novembre de 2010, 13.24 h

Quim,

la democràcia directa s'aplica a Suïssa des de fa més de cent anys.
La transparència s'aplica a Finlandia i Noruega per exemple (http://www.elsentidodelavida.com/2010/11/asi-lucha-finlandia-contra-la.html)

Si creus que això és demagògia i creus que no són un model a seguir...mal vamos.

Seguirem lluitant, som molts pirates ja!

Ferdinand.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
jomateix fletxa Barcelona
10 de novembre de 2010, 13.15 h

#1 Entre els 7 primers candidats hi ha 3 mestres, em penso que d'educació en saben una mica....

Sembla que creguis que tenim el millor model de govern possible, be, ets una minoría respectable.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QuimX fletxa Barcelona
10 de novembre de 2010, 12.48 h

Què voleu que us digui, un col·lectiu de gent al que només mou poder-se baixar coses gratis d'internet (així va començar) i quatre "creadors" amb voluntat de cobrar més per allò que fan (com tots, no?), que ara vesteixin aquest discurs amb frases rimbombants i demagògiques sobre al democràcia representativa, la veritat no em sembla massa seriós. Sobretot em semblen molt poc informats, perquè dir que a l'escola cal fomentar la comprensió lectora i l'esperit crític com si això no ho... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.