directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 22:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

Collboni: 'Hem redibuixat les fronteres, després de l'aliança amb ERC bona part del nostre electorat estava confós'

Creu que el cara a cara hagués desfet l''ambigüitat' de CiU

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Les enquestes auguren una pèrdua important de vots per PSC i ERC, ja que la seva presència al Govern en companyia l'un de l'altre no ha acabat de convèncer l'electorat. El director de campanya del PSC, Jaume Collboni, admet a directe!cat que durant aquests quinze dies han hagut de 'redibuixar' les fronteres ideològiques del partit: 'Una bona part del nostre electorat estava confós per la nostra aliança amb ERC i s'havia desmobilitzat'. Per mobilitzar-lo van llançar l'eslògan Ni independentistes, ni de dretes, que fins i tot ha aconseguit incomodar a la número dos del partit, Montserrat Tura. Amb la prohibició del cara a cara fumejant, Collboni explica que els interessava fer-lo per 'confrontar models' i forçar CiU a sortir de l''ambigüitat' en polítiques socials i en les relacions Catalunya-Espanya.
A mesura que ha anat avançant la campanya electoral, s'ha pogut veure com el PSC ha anat accentuant el seu missatge contrari al dret a decidir de Catalunya. Collboni admet que el que s'ha intentat fer és 'redibuixar quines són les nostres fronteres', perquè després de dues legislatures governant amb ERC 'una bona part de l'electorat estava confós i s'havia desmobilitzat'. I conclou: 'Teníem la necessitat de tornar a perfilar les nostres senyes d'identitat i tornar a sortir a jugar amb els nostres colors.'

Entén que els eslògans en negatiu sempre desperten més crítiques que els positius, però ho atribueix simplement a una tècnica de comunicació, un recurs per fer el missatge més efectiu: 'El missatge que hem donat és que som federalistes i progressistes, però a l'hora de comunicar-ho, vam optar per aquesta altra via', exposa.

Però aquesta voluntat de deixar clares les fronteres de manera tant explícita podria acabar perjudicant un determinat electorat del PSC, l'anomenat sector catalanista o maragallista. Collboni no ho veu així i afirma que les diferents 'ànimes o sensibilitats' de la formació poden veure's reflectides en la candidatura que es presenta a aquestes eleccions i que les contradiccions i tendències diferents 'formen part de la normalitat d'un partit gran'. La 'síntesi d'aquestes dues ànimes és el federalisme, que és la via que propugnem per a Catalunya', assegura.

El cara a cara frustrat
Collboni, que s'ha estrenat com a director de campanya en substitució de José Zaragoza, defensa l'oportunitat d'un cara a cara entre José Montilla i Artur Mas. Sobre la prohibició de celebrar-se per part de la Junta Electoral Central espanyola, s'aferra a què la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ja havia comunicat a tots els partits la previsió que se celebrés el cara a cara fins i tot abans de començar la campanya, per bé que sense especificar el dia, i que llavors cap formació no es va queixar.

Troba que la Junta sosté un 'argument esotèric', elevant a rang de llei una instrucció, i anuncia que presentaran un recurs contenciós-administratiu contra la decisió perquè pensen que 'ha establert un precedent molt perillós'.

Confessa que electoralment els interessava fer-lo per tenir la possibilitat de 'confrontar models' amb CiU en un espai amb més temps per a debatre entre les dues opcions majoritàries. El PSC acusa els nacionalistes de mantenir una posició d''ambigüitat i indefinició' respecte si creuen en la via autonomista o la donen per liquidada, i també sobre quines són les polítiques socials que vol aplicar en cas que governi. 'Han jugat a una ambigüitat que és preocupant i pensàvem que el nostre candidat tindria una oportunitat per aclarir aquests aspectes', raona. Reconeix que al partit 'li interessava electoralment', defensa que la indefinició contribueix a 'enganyar' l'electorat i considera que convenia aclarir aquestes qüestions a la ciutadania.

El vot del PSC es queda a casa
Davant les previsions de davallada electoral, Collboni aclareix que si bé es preveu que el PSC perdrà votants, aquests no aniran a parar a d'altres partits, sinó que optaran per quedar-se a casa. Després que tants representants de l'arc parlamentari s'hagin proposat seduir el votant socialista -des de CiU al PP, passant per ERC i Ciutadans-, Collboni els respon: 'Si diuen que van a buscar el nostre electorat és que no saben ben bé a quin electorat s'estan adreçant.'

Des del seu punt de vista, aconseguir mobilitzar el votant de l'àrea metropolitana que tradicionalment s'absté a les eleccions a la Generalitat 'és bo tant per al PSC com per a Catalunya, perquè voldrà dir que aquests votants també veuen la Generalitat com una administració important per al seu dia a dia'. Ara per ara, hi ha molt votant socialista que es mobilitza només per les municipals i per les espanyoles. Si també es mobilitza per les catalanes, voldrà dir que també assumeix la institució com a pròpia i que la veu útil per a resoldre els seus problemes, raona Collboni.

Amb les fronteres ideològiques ben perfilades, depèn només del PSC mobilitzar els 1.689.911 electors que el 2008 van votar Carme Chacón a les eleccions espanyoles, xifra que dista molt dels 796.173 electors que van fer confiança a Montilla ara fa quatre anys. El PSC, doncs, s'enfronta diumenge a si mateix.


Maite Aguilera i Bernat Ferrer




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
Marta fletxa Tarragona
26 de novembre de 2010, 08.44 h

Sr. Bertran,
Si, la independència és possible i es pot ajustar a la legalitat europea, sempre i quan sigui es demostri que l'accepta la majoria del poble. Això, en democràcia, només es pot aconseguir d'una manera. CONSULTANT-LO!
Bé, conseguint una majoria absoluta a les eleccions seria també una forma lícita, suposo. Entretrant, Sr. Bertran, us passareu uns quants anys difonen, proposant i promovent moltes coses, com fan els altres. L'única diferència per a nosaltres, els electors, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
25 de novembre de 2010, 23.53 h

- Els compromisos de Solidaritat:

1. Proclamarem la independència durant la propera legislatura (2010-2014). I si no obtenim prou diputats, farem oposició al govern autonomista que es formi.

2. Difondrem i farem pedagogia dels avantatges de l'estat propi fins a assolir la majoria parlamentària.

3. Proposarem una llei que limiti l'acumulació de càrrecs, les dietes i els encàrrecs a dit fets pel govern.

4. Promourem la regeneració democràtica tot proposant una llei electoral amb llist... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Núria Colom fletxa Barcelona
25 de novembre de 2010, 19.39 h

Notícia:
"24.11.2010 - 19:11 - Països Catalans
The New York Times explica detalladament la situació política a Catalunya. I no s'està d'explicar que hi ha partits que volen la independència de Catalunya i convertir-a en un nou Estat de la Unió Europea. Malauradament, explica el text, que les rivalitats i la fragmentació entre les diferents formacions independentistes “ha afeblit el moviment”.

L'article es fa ressò que el 25% dels catalans voldrien la independència demà mateix... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
25 de novembre de 2010, 19.35 h

I tant! Jo també seré valenta. ;-D


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Roger Martí fletxa Barcelona
25 de novembre de 2010, 19.24 h

Totalment, d'acord Marta!

Si volem que res vagi enrere... gent valenta per Esquerra!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Marta fletxa Tarragona
25 de novembre de 2010, 19.22 h

"Si us estimeu la llibertat, si us estimeu Catalunya, ajudeu-nos a que res vagi enrere. A que seguim avançant com a país. Ajudeu-nos a Esquerra Republicana de Catalunya, ...ajudeu la gent d'Esquerra!. Joan Puigcercós"

Endavant valents i valentes! Endavant Esquerra!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
25 de novembre de 2010, 19.03 h

Ànims Collboni, que si ERC rep prous vots, encara podreu reeditar el tripartit.

No, jo no votare pas tripartit, només faltaria!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
25 de novembre de 2010, 18.17 h

Collboni: Ja, ara redibuixeu les fronteres. Però abans d'això, ERC us ha fotut alguns gols durant els set anys anteriors. Potser aquests gols no serviran de res, preveient que qui ocuparà la poltrona de la generalitat a partir de diumenge, ens ho fotrà tot per terra, per alguna cosa són els màxims traïdors de Catalunya. Però bé, sigui com sigui, ERC us els ha fotut i ben marcats, encara que n'hi hagi molts que diuen que no ha fet feina durant aquests set anys últims.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
25 de novembre de 2010, 16.04 h

Pregunta a directe.cat : és normal que notícies com la del collboni o en mas encapçalin sempre aquesta plana ? La llegeixo perquè sóc independentista si heu de donar prioritat a les news de psc i ciu ja n' hi han d'altres i n' estic fins allà de mas i monti !...de debò : lavanguardiaejpañola, elperiodico, el singular..MAI , MAI POSEN ERC ENCAPÇALAN LA PLANA..I AQUÍ, COLLONS, TAMPOC ! SOU L' OSTIA DE PROVINCIANS!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Pau fletxa Cardedeu
25 de novembre de 2010, 15.06 h

#3 vosaltres sí que sou uns traidors! BOTIFLERS!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.