directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 17:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

Catalunya s'encomana a Mas perquè enceti la via del dret a decidir

El tripartit passa factura als socis · El PSC s'enfonsa fins a 28 escons · ERC perd la meitat dels diputats de 2006

Comentaris 55  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Després de dues legislatures de tripartit i amb un 2010 marcat per les consultes sobre la independència i la retallada de l'Estatut, els catalans han votat aquest 28-N de forma aclaparadora a favor del 'canvi' que proposava Artur Mas per tal d'encetar la via del dret a decidir. Amb el 99,8% escrutat, CiU ha obtingut una 'majoria àmplia' tal i com ha demanat durant la campanya electoral amb 62 diputats, doblant en nombre d'escons un PSC que s'ensorra electoralment amb 28 escons, els pitjors resultats de la història. Les forces del tripartit que al 2006 sumaven 70 escons, n'han perdut fins a 22. Tal i com preveien les enquestes, ERC ha estat la força del tripartit que més ha patit aquest càstig al Govern, els republicans reculen fins a ser la quarta o cinquena força política, empatats amb ICV a 10 escons. El PP se situaria així com a tercera força amb 18 diputats, els millors resultats de la història. Solidaritat Catalana entra amb força al Parlament amb quatre diputats, Ciutadans només aconsegueix revalidar els tres escons actuals i RCat es queda fora de la cambra catalana. Amb aquests resultats, el Parlament de la novena legislatura comptarà amb una majoria nacionalista amb 76 dels 135 diputats. Després de la victòria d'Artur Mas caldrà veure com la federació nacionalista entoma el repte d'avançar en el dret a decidir amb la reclamació del concert econòmic com a primera, però no última, estació.   

Comparteix
   


Etiquetes
Catalunya diu adéu al tripartit
El principal missatge que han llençat els electors aquest diumenge ha estat un 'no' categòric a la reedició d'un tercer tripartit. Per molt que PSC i ERC hagin descartat tornar a pactar després del 28-N, els votants que al 2006 van fer confiança a socialistes i republicans possiblement no han entès l'aliança i han optat per altres opcions. Durant la campanya electoral la majoria d'enquestes ja recollien que la majoria de la ciutadania estava descontenta amb el tripartit amb un percentatge preocupantment elevat entre els votants de PSC i ERC.

Els setanta escons que van aconseguir sumar PSC, ERC i ICV l'any 2006 s'han desplomat fins a sumar-ne tan sols 22, pràcticament una tercera part. Els principals perjudicats han estat PSC i ERC que han perdut nou i onze escons respectivament. La força minoritària del Govern, ICV-EUiA, ha estat la menys castigada pel seu electorat que, tot i perdre dos escons, aconsegueixen situar-se com a quarta força política al Parlament. Els ecosocialistes empaten a 10 diputats amb ERC, però per pocs vots els passen al davant en l'ordre a la cambra catalana.

L'independentisme castiga ERC relegant-la a la cinquena força política
La tensió en les relacions Catalunya-Espanya ha acabat relegant ERC fins a la cinquena força política tot i l'augment del suport social a la independència de Catalunya. Les pugnes internes al partit han acabat propiciant d'una manera o d'una altra l'aparició de dues noves formacions independentistes: Solidaritat Catalana i Reagrupament amb resultats molt desiguals en la nit electoral.

Mentre que el partit de Joan Carretero ha acabat en no-res, obtenint un trist 1,2% dels vots, el projecte de Solidaritat Catalana encetat fa només quatre mesos per Joan Laporta, Alfons López Tena i Uriel Bertran s'ha guanyat la confiança dels votants independentistes. Els tres impulsors del partit -Laporta, Tena i Bertran- han aconseguit entrar com a diputats al Parlament acompanyats del candidat per Girona, Toni Strubell, que s'ha imposat al líder de Reagrupament, Joan Carretero, que es presentava per aquesta demarcació.

El PSC s'ensorra després del pacte amb ERC mentre el PP aconsegueix els millors resultats de la història
Alícia Sánchez Camacho ha aconseguit millorar amb un diputat més els millors resultats que havia aconseguit Alejo Vidal-Quadras. El resultat històric del PP ha anat acompanyat del pitjor resultat per al PSC que després de dues legislatures governant amb ERC ha intentat, aparentment sense èxit, tornar a dibuixar les fronteres ideològiques dels socialistes catalans. En la seva compareixença des de la seu del partit, José Montilla ha anunciat que ni tornarà a ser candidat del PSC a la presidència de la Generalitat ni tampoc es presentarà a la reelecció com a secretari general del partit. Montilla ha admès que el PSC haurà de 'replantejar' el seu projecte polític a Catalunya. El 28-N donarà inici a la cursa per a la successió al capdavant del PSC que haurà d'enfrontar-se amb una contesa electoral complicada en les eleccions municipals del proper mes de maig. El Congrés per escollir el nou secretari general del partit està previst -si no hi ha canvis- per a la propera tardor justament per por a empitjorar la situació de la formació a l'Ajuntament de Barcelona.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#55
Ex-convergent fletxa L'Escala
30 de novembre de 2010, 02.37 h

Hem passat del Tripartit al Tè_Party. Catalunya, no et reconec.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#54
Jo fletxa catalunya
29 de novembre de 2010, 23.10 h

A qui l'importa ara l'independencia, des de fa un parell d'hores ja ningu s'en recorda ni interesen les eleccions d'ahir.
Algu ho tenia de dir


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#53
Anónim. fletxa Comunitat autónoma independentista de Catalunya
29 de novembre de 2010, 20.36 h

No podia pas fallar el retrassat mental d`en Xavier! la veritat es que ja trobava a faltar les seves parides pròpies d`un orangutà. Pobret... i a sobre encara va de intel.lectual per la vida... ai senyor.
A qui has votat, al Rivera? o al Cori? Hahahaha! cada dia ets més pallasso.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#52
ferran fletxa sant just desvern
29 de novembre de 2010, 16.21 h

#51 qui més qui menys, tothom n'ha de fer d'autocritica, ....perqué de lliçons d'independentisme tronat o friki n'estem una mica farts


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51
jomateix fletxa la meva
29 de novembre de 2010, 15.49 h

#50 res home, seguiu així, amb aquesta autocrítica que us caracteriza...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
ferran fletxa sant just desvern
29 de novembre de 2010, 15.17 h

#48 ...amb 68 diputats al parlament proclamem la independència, amb 4 ....al Luz de Gas a proclamar què? ....A viure de la sopaboba com l'Uriel ha fet tota la vida


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
OTGER fletxa Reiklavik
29 de novembre de 2010, 15.13 h

#39 Si sabéssis sumar veuries que que el soberanisme te la majoria absoluta,el fet que alguns inadaptats més hagin donat suport a la camatxeitor només vol dir que la cabana porcina a Catalunya és més gran del que pensavem,a part d'això,la teva alegria només pot tenir com a causa els efectes secundaris de la medicació que et donen a Sant Boi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
jomateix fletxa la meva
29 de novembre de 2010, 14.42 h

No us enganyeu... si SCI i Rcat haguessin anat junt haguessin tret 7 diputats... i a mes, ara es tractava només d'entrar... d'aquí 4 anyets en tornem a parlar...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
Ivan fletxa Avinyó
29 de novembre de 2010, 14.29 h

#42 Així que els que tenieu pressa heu votat a SCI o RCAT, oi? Doncs, mira, CIU (partit no independentista) té quasi majoria absoluta, el PP puja a tercera força política al Parlament i els "solidaris" amb quatre diputats ridículs que a ningú els hi fa falta per pactar, i en total, menys diputats independentistes que fa quatre anys. A veure ara les vostres presses a on ens porten, a la independència aquesta legislatura, segur que no, però almenys Laporta ja pot viure del "cuento" uns an... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
ferran fletxa sant just desvern
29 de novembre de 2010, 14.27 h

els que tenen pressa , ja han votat SI o Rcat, per això han quedat aquest vespre per proclamar la independència, ai, perdoneu per proclamar a en Mas


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.