directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 11:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La incertesa pel futur d'ERC encén el debat intern

Diverses veus republicanes demanen 'unitat' i 'humilitat' alhora que es qüestionen les causes de l'ensorrament electoral

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) viu moments convulsos. Després dels dramàtics resultats que va obtenir en els comicis de diumenge, han aparegut ja veus que demanen un canvi de rumb en la manera de gestionar el partit que ha desembocat en el rebuig que els ha mostrat l’electorat. Amb Benach fora i Puigcercós en mans del Consell Nacional que se celebrarà el 18 de desembre, pesos pesants republicans com Joan Ridao, Joan Tardà, Carme Capdevila o Bernat Joan, han reclamat més ‘humilitat’ alhora que s’han preguntat per les causes que van desencadenar el fracàs a les urnes. En un article al seu blog, Bernat Joan posa en dubte que el traspàs de poders entre Carod i Puigcercós es fes correctament, alhora que es pregunta si ERC pot prescindir d’algú. Tardà, per la seva banda, ha demanat que cessin les ‘lluites d’egos’ i que es supeditin els ‘interessos personals als del projecte polític'.


Comparteix
   


Etiquetes
Les eleccions del diumenge han marcat un abans i un després en el si d’ERC. La davallada d’11 escons han fet aparèixer els nervis als republicans, que veuen el futur amb incertesa i preocupació. Un cop sabuda la retirada d’Ernest Benach de la ‘primera línia política’ i de la decisió de Puigcercós de posar el seu càrrec a disposició del Consell Nacional, diverses veus han aparegut aquest dimarts per demanar que es fixin les bases per començar a caminar de nou.

'S'ha fet bé la transició de lideratges?'
El secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha qüestionat aquest dimarts la transició de lideratges a ERC després de la decisió del president republicà, Joan Puigcercós, de posar el seu càrrec a disposició del consell nacional del partit. En un apunt en el seu bloc, Joan ha considerat que ara és el moment de fer-se preguntes després dels resultats electorals del 28-N. 'S'ha fet bé la transició entre lideratges? Qui s'ha equivocat i en què? Podem prescindir d'algú? Podem prescindir d'independentistes destacats dins del nostre propi partit? Podem prescindir dels que s'han escindit? Podem prescindir dels independentistes que han format un altre partit?', es pregunta Joan.

'Els egos a la butxaca i ha treballar'
El diputat Joan Tardà, per la seva banda, ha demanat als dirigents del seu partit que no prenguin 'decisions personals', que pensin en el 'projecte col·lectiu' i que actuïn 'amb responsabilitat' perquè el seu partit no cometi 'els mateixos errors que s'han comès anys enrere'. Tardà ha dit també que 'les qüestions s'han de resoldre 'supeditant l'interès personal al bé del projecte polític'. Per això ha reclamat 'que tothom deixi els orgulls personals, els egos a la butxaca i es posi a treballar' perquè 'tots els dirigents del partit pensin que es deuen al projecte, a les bases i als electors'.

'Hem de deixar que surti el blau del cop'
La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, també es mostra partidària d'encetar un diàleg calmat però de fons, i 'de fer la bugada dins de casa'. Creu que ERC 'ha de deixar que surti el blau del cop que el poble de Catalunya ens ha donat', parlant amb la militància, 'amb la gent del nostre entorn, d’acostar-nos a aquelles i aquells que un dia ens van votar i que avui no ho han fet'. 'I si fem bé aquesta feina, no tinc cap dubte que serem capaços d’aixecar-nos amb força per tornar a il·lusionar a la gent que ens ha fet confiança en altres ocasions', rebla.

'Puigcercós ha de marxar'
El senador i membre de l'Executiva d'ERC Carles Bonet, home de la màxima confiança de Carod-Rovira, ha demanat aquest dimarts la dimissió de Joan Puigcercós com a president del partit. Segons Bonet, el lideratge de Puigcercós ha estat 'un fracàs' que s'ha traduït en la pèrdua de la meitat dels vots de la formació, i per tant hauria d'haver presentat la dimissió de mutu propi a l'Executiva del partit d'aquest dilluns en comptes de 'fer-ho de falset' i posar el càrrec a disposició del Consell Nacional 'per ser aclamat com a líder'.

'Tsunami de dretes'
Contràriament a totes aquestes veus, el secretari general republicà, Joan Ridao, atribueix la pèrdua d'onze escons al fet que 'la crisi econòmica ha permès a tota Europa la irrupció d'un populisme de dretes amb eslògans fàcils per plantejar respostes inviables a temes complexos', situació que s'ha traduït en un 'tsunami de dretes que ha provocat que les forces d'esquerra al Parlament de Catalunya tinguin la representació més dèbil dels darrers trenta anys.'

També reconeix que les eleccions eren un plebiscit al Govern catalanista i d'esquerres, 'que no ha estat entès per bona part de l'electorat i que va propiciar ja un agre Congrés Nacional que ha acabat per passar factura i que ha projectat una imatge de picabaralla i de divisió interna'.

Com a tercer punt, també assenyala 'la diversificació de l'oferta independentista, fet que ha contribuït a accentuar la reculada electoral', però a l'hora de parlar del futur, ho limita tot a 'continuar en la mateixa línia política però modificant alguns elements'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Ricard fletxa Sant Fost
1 de desembre de 2010, 17.28 h

Sé que dient això tota la colla d'aplaudidors 'putxis' em linxaran, però el que ha de fer Puigcercós és dimitir. No cal que li ho suggereixi ningú, no cal que passi per un Consell Nacional ple de consellers encadenats als favors deguts, no cal que segueixi fent teatre mediàtic ni donant peu a que altres demanin el seu cap.

Cal ventilar la derrota en dos mesos i que sorgeixi un equip nou d'un Congrés Nacional on les idees, i no les corrents o les famílies, siguin protagonistes. No podr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.