directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 10:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

La tarda dels blogs republicans

Benach i Puigcercós mouen fitxa dins d'ERC després d'un dilluns d'aparent tranquil·litat · Cap de les 'famílies' republicanes desitja una lluita com la del 2008 però es reclamen canvis a la direcció · directe!cat ho analitza

Comentaris 23  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El sotrac electoral d'ERC de diumenge, passant de 21 a 10 diputats i de 416.355 vots a 218.046 en quatre anys, no es van traduir dilluns en cap dels habituals gestos dràstics de la direcció republicana després de situacions de crisi. L’aparent tranquil·litat de dilluns a Calàbria 166 va començar a trontollar ahir, dimarts, quan els blogs de l'eurodiputat Oriol Junqueras a les 16:45, el del líder del partit, Joan Puigcercós a les 17:15 i el de l'encara president del Parlament, Ernest Benach tres minuts més tard van començar a expressar-se. De moment, cap de les 'famílies' republicanes preveu que aquest primer sisme desemboqui en una nou enfrontament a camp obert com sí que va ocórrer al congrés de l’estiu de 2008, però s'estén la sensació que són necessaris més moviments per traslladar una imatge de canvi i renovació que porti implícita una comprensió i acceptació del missatge de les urnes.
Joan Puigcercós, Ernest Benach, ERC
Comparteix
   


Etiquetes
Fonts properes tant al tàndem Puigcercós-Ridao com a Carod-Benach consultades per directe!cat coincideixen en afirmar que l'executiva de dilluns va mantenir un to positiu i fins i tot optimista, amb lloances d’alguns membres de la direcció a la campanya efectuada i l’obra de govern. Tothom va plantejar els seus punts de vista i es va deixar implícit que ningú no desitjava una nova guerra -de conseqüències previsiblement fatídiques-, si bé el sector carodista esperava un gest de la direcció republicana que no va arribar. Tot i passar de 21 a 10 diputats, no van haver-hi dimissions ni assumpcions de responsabilitats de caràcter simbòlic, com podria haver estat la del director de campanya.

Sense Tresserras ni Benach
En la roda de premsa posterior a l'executiva, Puigcercós va proclamar la necessitat que ERC s'obrís a 'persones noves' amb l'ànim 'de sumar i no restar com hem fet fins ara', i va esmentar expressament la incorporació de Joan Manuel Tresserras a les files republicanes com a exemple d'aquesta suma. Si bé és cert que Tresserras pilotarà el document estratègic que s’ha de presentar al Consell Nacional del 18 de desembre per redefinir el rumb del partit en els propers temps, l’encara conseller de Cultura es reincorporarà a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) quan cessi en el càrrec i no es vincularà a cap òrgan directiu dels republicans.

De la mateixa manera, tot apunta a què Ernest Benach no podrà ser present en l’esmentat Consell Nacional, perquè ell en forma part com a càrrec electe que és, no pas com a membre nat, i possiblement en aquella data ja no ostentarà el càrrec de president del Parlament. Benach passarà a ser un militant de base de la formació i, ara per ara, es descarta que vulgui plantejar un pols a Puigcercós.

Consell Nacional plàcid
Davant d'aquesta situació, aquest Consell Nacional es preveu plàcid, atès que els afins a Puigcercós són majoria. 'Si el consell el ratifica, guanya credibilitat. Si el tomba, s'obre un meló que ningú no sap com acabarà', exposa un destacat dirigent proper a la direcció. De fet, els propers a Puigcercós no li qüestionen el lideratge i coincideixen en assenyalar que mereix una segona oportunitat, però sí que es plantegen la necessitat de canvis en el model organitzatiu del partit i en l’estructura de comandament del carrer Calàbria, que asseguren que ‘fa temps i temps que ha quedat obsoleta i ancorada en actituds i models del passat provocant fatiga a molta militància’.

Amb tot aquest panorama, Benach va decidir ahir moure fitxa i va anunciar que renunciava a l'acta de diputat. En paral·lel, Puigcercós també va posar el càrrec a disposició del Consell a l’espera de la seva ratificació. El sentiment que es respira a les files postcarodistes ara properes a Ernest Benach és d'incomoditat. Incomoditat per com s'ha gestionat el partit després de la guerra fratricida del 2008 i incomoditat per com sembla que es gestionarà el post-28N. Però de moment prefereixen deixar passar les municipals -i potser les espanyoles del 2012- abans de reobrir una guerra interna que, en paraules del mateix Benach, és en bona mesura causant de la davallada electoral de diumenge.

Altres que també mouen fitxa
La incògnita és si Jordi Portabella estarà disposat a moure fitxa i postular-se per entrar en la disputa de les posicions d’alta direcció d’ERC. El candidat republicà al consistori barceloní intentarà per tots els mitjans sumar Solidaritat Catalana -la CUP sap que serà impossible- en una candidatura transversal independentista a l’ajuntament que li permetés de recuperar l’esperit d'Esquerra com a casa gran de l’independentisme.

D'altres veus autoritzades en el si dels republicans, com la de la consellera Carme Capdevila; el secretari general, Joan Ridao; el diputat a Madrid Joan Tardà o l'exeurodiputat Bernat Joan també s'han sumat a aquest debat intern des dels seus blogs.

Tots plegats són conscients que les urnes els han donat un toc d'atenció d'allò més seriós. Si dilluns semblava que no hi hauria interpretació d'aquest sotrac, ahir ja es va començar a veure que el debat serà necessari. A priori sense estridències i amb la vista posada al 22 de maig de l'any vinent, cita clau perquè els republicans mantinguin el seu coixí electoral municipalista, potser el més solvent i important per garantir el futur del seu projecte.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#23
3 de desembre de 2010, 09.51 h

-com sí que va passa al congrés. No 'ocòrrer'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Tomàs fletxa Valldeoriolf
1 de desembre de 2010, 22.22 h

Puigcercós, plega ja i l'altre, el Benach, no caldrà que torni a fer de jardiner. De fet ningú s'esperava que renuciés a la pensió. Que jo recordi des de la segona República només Carretero ha renunciat al sou assignat. Ni Solís Ruiz, ni Fraga, ni Suàrez, ni Felipe, ni Pujol, ni Aznar, ni Maragall, ni Rodriuguez Ibarra ni su puta madre....


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
jubilat fletxa Barcelona
1 de desembre de 2010, 21.47 h

#20
Ja hem vist l'èxit de les JERC per guanyar vot jove en aquestes eleccions i sumar militants. Una gran contribució. La manera de fer les coses a Esquerra la va inaugurar Puigcercós quan era un jerki amb aspiracions de trepa, i d'aquí nasqueren Uriels i Aragonesos.

El gran problema d'ERC és tota aquesta colla de gent dedicada a viure de la política. Sense estudis ni una mínima experiència laboral no s'hauria d'acceptar cap quota de participació a les llistes ni cap contractació o ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
1 de desembre de 2010, 20.43 h

resulta que jo també soc militant d'ERC i de JERC i com amínim a les JERC no es toleren aquestes bravates entre militants en mitjans públics. utilitzem i participem dels organs interns que per això els tenim i només així es manté l'assemblearisme intern,amb responsabilitat i disciplina, unitat interna i quan faci falta debat intern, ( no confondre debat amb guerres personalistes de destrucciió de les cupules sorgides de congressos com van fer alguns que per sort ja no hi son)


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Josep anton fletxa Barcelona
1 de desembre de 2010, 20.14 h

#18
El debat intern només és possible quan hi ha pluralitat interna, quan no hi ha llistes negres i quan no es té por de parlar clar. Si l'executiva no estigués dominada per la secta de ja-sabem-qui, possiblement li haguéssin demanat, com a mínim, un gest de disculpa. De la mateixa manera, el Consell Nacional del dia 18 serà una bassa d'oli, una batalla final en la guerra interna per expulsar (per esgotament) tot el que no pensa com Puigcercós.

Si Puigcercós tingués contacte amb el ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
euro fletxa Catalunya
1 de desembre de 2010, 20.08 h

Jo també soc militant de base de ERC i no m'agrada gens que siguem l'unic partit que ensenya les vergonyes al carrer, en lloc parlar dintre del partit. Els altres partits no ho fan aixó, sempre fan pinya en les verdes i en les madures. Som l'unic partit que ens fem l'harakiri en lloc de denunciar la corrupció dels altres. Estic fins els collons de la gent que es díuen companys i son enemics, que en lloc de construir, destrueixen el que s'ha fet bé.
En quan a dimissions, no hi estic d'acord... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Josep anton fletxa Barcelona
1 de desembre de 2010, 19.42 h

#15
Sí senyor, militant de fa més de deu anys. Quan amb en Carod érem una pinya, el discurs era integrador, la direcció no forçava discursos erràtics i tothom treballava pel projecte comú. Enyoro aquells temps en que el partit no era una sola persona, com desgraciadament passa ara.

La meva opinió la dic on em dona la gana, agradi o no agradi al qua mena. Estic fart de callar. Estic fart d'estar ammordassat. Estic fart de que ELL estigui tan envoltat de llepaculs i professionals del no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Josep Maria fletxa Bellpuig
1 de desembre de 2010, 19.40 h

#13 En primer lloc, jo no m’amago sota pseudònims, com feu molts, en segon lloc, nomes dono opinions que “ELS TEUS; ESTAN DONAN A MITJANS DE COMUNICACIÖ, no rento cap roba, ni dins ni fora, son “ELS TEUS, els que estan fen el ridícul, demanant caps i criticant-se uns als altres, això de rentar la roba dins, el si dius a ells, en tercer, el comentari del pare assembleari, es per que aquí molts dels “TEUS”, n’han presumit, si no saps que fan els teus, jo no tinc cap culpa, en qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
ORGULL DE SER DE fletxa ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA
1 de desembre de 2010, 19.36 h

#14
Ets militant d'ERC ???????????????????????????
Si ho ets, digues la teva opinió al partit, perqué els draps bruts es renten a casa, la teva opinió val com la de qualsevól company i entre tots treballarem per el bé del partit i del Païs. Entre tots hem de fer una majoría social per aconsseguir la Independència.
D'acord ??? Peró.....
Si NO ho ets.... a tú que t'importa el que facin a casa d'un altre, si es assambleari o no, o com es porten les cosses, si som mes macos o mes alts.
Q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Josep anton fletxa Barcelona
1 de desembre de 2010, 19.32 h

Puigcercós, dimissió! Prou covardia i més dignitat electoral!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.