directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 21:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Ernest Maragall alerta que la independència és 'plausible' si no canvia la relació Catalunya-Espanya

Veu en les relacions PSC-PSOE un motiu de la desfeta electoral i insisteix en el grup propi

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El conseller d'Educació en funcions i membre del sector catalanista del PSC, Ernest Maragall, veu les relacions amb el PSOE com 'una de les raons' que expliquen la desfeta electoral dels socialistes catalans. Maragall ha fet públic aquest dimecres un document de reflexió amb l'objectiu de contribuir al debat intern del PSC després del 28-N i insisteix en la necessitat que els socialistes catalans tinguin grup propi a Madrid, ja que ara hi ha un 'silenci absent' dels 25 diputats al Congrés. A més, adverteix que, si no canvien les relacions entre Catalunya i Espanya, la independència serà un projecte que 'mereix la consideració d'orientació estratègica plausible' per a Catalunya.
ernest maragall, conseller d'educació
Comparteix
   


Etiquetes
Aquest dimecres, Maragall ha difós, a través de Twitter, un document que va elaborar durant el mes d'agost a Olià amb l'objectiu d'obrir un debat en el si dels socialistes. 'D'acord, que comenci el debat. Mireu les notes que vaig escriure l'estiu passat, que rellegides em semblen vigents', ha piulat. Es tracta d'un document de dotze pàgines que el conseller considera vigent després dels resultats electorals. A principis de setembre el va lliurar a diversos dirigents del PSC per intentar obrir abans dels comicis.

Sobre la taula, van tenir aquest document el primer secretari i candidat a la reelecció, José Montilla, el director de campanya, Jaume Collboni, el portaveu del partit, Miquel Iceta, i tres membres que, com ell, formen part del sector catalanista: Antoni Castells, Montserrat Tura i Marina Geli. Maragall es va decidir a escriure i lliurar aquest document després de la polèmica generada arran de les seves desqualificacions al tripartit -que va titllar 'd'artefacte inestable'- i d'apostar obertament pel grup propi a Madrid. Aleshores, Maragall es va retractar i va posar el càrrec a disposició de Montilla, que no li va acceptar. Com que la direcció li va imposar silenci, va decidir escriure el document per deixar clara la seva posició.

Ja a la Comissió Executiva d'aquest dilluns, just un dia després dels resultats electorals, Maragall va fer una dura intervenció, recordant que ja feia tres mesos que havia fet un diagnòstic que s'ha acabat complint, ja que el PSC li ha faltat catalanitat i identitat.

Maragall insisteix en la seva exigència que el PSC tingui un grup propi a Madrid i remarca la 'contradicció de fons entre l'aspiració a governar Catalunya com a expressió del catalanisme progressista i la pertinença sense dret a veu i vot al projecte volgudament compartit amb el socialisme espanyol'. El dirigent socialista lamenta 'el silenci absent de la representació majoritària dels ciutadans de Catalunya, la que va atorgar 25 diputats al socialisme català'.

El conseller d'Educació en funcions desmunta un conjunt de 'tòpics imperants' per justificar la seva posició de defensa del grup propi. La formació d'aquest, segons ell, 'no és sinònim de ruptura i enfrontament amb el socialisme espanyol', sinó 'sinònim de llibertat per definir posició pròpia i per defensar-la obertament en tot allò que afecti l'interès específic de Catalunya'. A més, remarca que seria 'retornar a l'origen de la relació entre els dos partits', ja que el PSC tenia grup propi a principis dels 80.

Maragall afegeix que 'l'especulació sobre eventuals riscos de divisió interna al socialisme català resulta encara més ofensiva', i de la mateixa manera que 'és encara menys acceptable que el PSC adopti la seva posició (o la seva renúncia) en aquesta matèria sota la hipòtesi mai plantejada formalment d'una eventual presentació de candidatures pròpies per part del PSOE'. Maragall també creu 'ofensiu' l'argument de 'l'eficàcia i la capacitat d'influir en millors condicions des de l'interior del grup'.

La independència ja no és una 'aspiració utòpica'

D'altra banda, en el document Maragall també constata que l'independentisme 'creix' a Catalunya, tot i que no sembli 'trobar una expressió partidària explícita capaç de recollir aquesta onada'. Maragall creu que s'ha produït un 'canvi qualitatiu', ja que 'la independència de Catalunya ja no queda limitada a l'aspiració utòpica d'una minoria significativa', sinó que 'mereix la consideració d'orientació estratègica plausible per al nostre país si no es modifiquen apreciablement algunes pautes de comportament en la relació Catalunya-Espanya'.

Maragall afegeix que 'la presència normalitzada de l'independentisme' i 'la creixent solvència del concepte i de la seva viabilitat política, institucional i econòmica', obliga a la resta de formacions, sobretot a PSC i CiU, a 'redefinir, actualitzar i mostrar com avantatjoses comparativament les respectives ofertes'. Maragall creu que CiU està en una 'situació més favorable' per la seva 'tradicional moral d'ambigüitat' i per l'aposta pel concert econòmic 'com a esquer per a sobiranistes dubtosos i com a gest de desafiament envers Espanya'. En canvi, creu que el PSC es mou aquí en 'un espai cada cop més limitat' per les relacions amb el PSOE.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Eugeni fletxa Esplgues
2 de desembre de 2010, 19.43 h

#7 Si hagués estat catalanista, ja fa dies que hauria sortit d'aquest partit. Ara tothom té idees, però el que l'encerta és el comentari que diu que tot el que arribaran a fer són "sessions de maquillatge".


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
J. Sellés fletxa Barcelona
2 de desembre de 2010, 16.52 h

Tornem a ser on èrem , quan el Pallach ,i el Raventòs se les havien de tenir am en Triginer del PSOE.
Cadascú per la seva i a veure que passa...i prou de fantasmades..


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
catalana fletxa Sant Boi
2 de desembre de 2010, 13.30 h

El tema és complicat, pq si les esquerres no estiguessin dividides, ara, ja tindriem un futur més independent, però així no arriben a port.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Jaume fletxa Badalona
2 de desembre de 2010, 13.16 h

A mi un munt d' ex votants del PSC m' han dit que no votaven a aquest partit per que estaven farts de dependre tant del ZP i del Madrid, que l' espectacle que van donar amb l' Estatut al Parlament i a Madrid era vergonyòs... La mostra la teniu en que CiU ha guanyat a feus tradicionals socialistes i el PP nomès va pujar 50000 vots...


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Marcel Nadal fletxa Barcelona
2 de desembre de 2010, 13.14 h

Qualsevol aspecte de canvi, en les relacions entre Catalunya i Espanya, seran exclusivament sessions de maquillatge.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Santi Vidal fletxa Barcelona
2 de desembre de 2010, 11.24 h

Si per arribar a aquestes conclusions ha necessitat un mes de reflexió, ara que tindrà més temps espero que continuï reflexionant i veurà que arriba a la necessitat imperiosa de la independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Olga fletxa Arenys de Mar
2 de desembre de 2010, 11.08 h

Sr. Maragall, una afirmació que li pot costar el seu lloc dins del PSC,com ho van fer amb el seu germà. O algú pensa que va marxar? El van fer fora per ser catanista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
2 de desembre de 2010, 10.03 h

A veure Ernest,
1r: Pel que fa la relació entre Catalunya i Espanya, és Espanya la que ha de canviar d'actitud, perquè sempre ens ha volgut homogeneïtzar amb supèrbia i opressió. I com que això difícilment ho canviaran, nosaltres hem de caminar independentment.
2n: Sempre hem sabut que PSC-PSOE és exactament el mateix partit, fins i tot quan el partit semblava catalanista. Però és que amb en Montilla us heu deixar vosaltres mateixos en evidència, fotent uns lemes de campanya que sal... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ivan fletxa Avinyó
2 de desembre de 2010, 09.49 h

#2 Saps que em molesta, Quim? Que el Montilla durant els tres primers anys del seu Govern havia sabut marcar distàncies amb el PSOE i anar bastant al seu rotllo, i de fet, la reedició del tripartit s'havia fet en contra del que volia Zapatero, que preferia que Mas fos president de la Generalitat (per això va pactar amb ell la retallada de l'Estatut). Es una llàstima que arran de la sentència del Constitucional, Montilla perdés el cap i tirés per la borda tot el que havia fet bé al dista... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ivan fletxa Avinyó
2 de desembre de 2010, 09.42 h

El PSC sempre ha tret els millors resultats quant més tiraven cap al cantó catalanista, no sé com encara no veuen això. Si fan això poden perdre vots dels seus votants més espanyolistes, però en perden més si fan seguidisme del PSOE, això està més que demostrat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.