directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Les quatre barres tornen a coronar Montjuïc

Les flamants columnes de Puig i Cadafalch ja llueixen darrere la Font Màgica després que dimarts els traiessin les bastides

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 16 vots )
carregant Carregant

Vuitanta anys després, les quatre barres tornen a coronar Montjuïc. Després d'una recuperació accidentada, que s'ha allargat prop de vuit anys entre polèmiques polítiques i retards en la construcció, aquest dimarts es van retirar les bastides i les quatre columnes de Puig i Cadafalch, símbol històric del catalanisme, han tornat a presidir la muntanya. Situades just darrere la Font Màgica, les quatre columnes que ara fa 82 anys va ordenar dinamitar el dictador Primo de Rivera tornen a alçar-se imponents al capdamunt de l'avinguda de Maria Cristina, recuperant l'esperit de reivindicació catalanista originari. Ara només cal acabar de polir les bases i procedir a la inauguració d'unes columnes que representen 'la lluita dels patriotes catalans al llarg dels segles', en paraules d'un dels responsables de la recuperació, Enric Padrosa.













Comparteix
   


Etiquetes
Cal recordar que essent president de la Mancomunitat, l'arquitecte català Josep Puig i Cadafalch va aixecar un monument de caire catalanista que consistia en quatre columnes de vint metres d'alçada per dos metres de diàmetre i rematades amb capitells d'estil jònic. Construïdes l'any 1919, les grans peces, conegudes també amb el nom de Quatre Columnes, van presidir l'avinguda de Montjuïc durant vuit anys. Fou l'any 1928, durant la dictadura de Primo de Rivera, que van ser enderrocades degut a la incomoditat que li suposava al general veure un símbol catalanista. Per aquest motiu, van ser dinamitades.

Les noves columnes tindran dinou metres d'alçada, un menys que les originals de Puig i Cadafalch, són més primes i estan disposades més juntes del que ho estaven a primers del segle. El material també ha canviat, i les d'ara són de formigó prefabricat, mentre que les originals eren de maó.

Un emplaçament polèmic

L'emplaçament original de les columnes era on actualment hi ha la Font Màgica de Montjuïc, i l'actual disposició es va triar amb la voluntat que continuïn essent visibles des de la plaça Espanya, tal com passava durant els anys vint. En aquest sentit, cal recordar que el grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona pretenia alçar-les davant el pavelló italià, col·locant-les en un segon pla i negant-los la preeminència, però que les pressions d'ERC i de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans van aconseguir tornar a situar les columnes al bell mig de la plaça.

Aquests darrers mesos també han continuat les polèmiques, ja que el líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va demanar que s'aturés la construcció dins el pla d'austeritat arran de la crisi econòmica.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
10 de desembre de 2010, 00.08 h

Oh! meravellós! benvingudes de tornada a presidir la capital de la nsotra pàtria. I ara recuperem el nom de Plaça dels Països Catalans pel avui per avui és Plaça Espanya per dictat del Primo de Rivera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Titani fletxa Catalunya, proper estat d'Europa.
9 de desembre de 2010, 23.26 h

És sens dubte un gran dia que a poc a poc es vagi recuperant la normalitat i la llibertat al nostre país. Grandiós el monument de les quatre barres/columnes que simbolitzen la nostra Senyera, la nostra bandera nacional del nostre país, Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jaume Cusó fletxa Barcelona
9 de desembre de 2010, 21.43 h

He escrit quatre articles sobre aquest tema. L'últim, el més recent, el vaig escriure quan ja s'estaven aixecant les columnes. Ja era hora que ho fessin. Des de fa 30 anys que se'n parlava però hi faltava l'impuls polític de l'Ajuntament. Tot i que hi havia l'acord del ple de l'Ajuntament de reconstruir-les on no estaven d'acord els nostres "estimats" regidors era l'emplaçament. Situar-les en el seu emplaçament original es va descartar, l'altra proposta, al costat del pavelló Mies van de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
rodolinaire fletxa CH 1195 DULLY
9 de desembre de 2010, 16.36 h

El 2007 vaig escriure l'Auca de la Quatre Columnes Catalanes. Estic molt content de veure que ho hem aconseguit. Estic segur que serà un lloc emblemàtic com ho és la Sagrada Família.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
9 de desembre de 2010, 08.10 h

sort que es van començar abans de que Ciu governi perquè sinó ja podeu tenir ben segur que a hores d´ara no hi serien o serien amagades en un racó perquè a Ciu això del nacionalisme català només és per a l´intimitat. Les rebaixes són apunt de començar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.