directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 12:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Primera multa a les Balears per no retolar en català

L'entitat Círculo Balear, marcadament espanyolista, ha explicat en un comunicat que no 'tolerarà' les sancions

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Un restaurant de Palma ha estat multat a les Balears per retolar només en castellà, i per no tenir els cartells de la zona de fumadors en les dues llengües oficials a les Illes. Segons publiquen els diaris locals, una inspectora de Consum del govern balear va imposar una sanció de 100 euros al propietari del local per no retolar els cartells en català. L'amo del restaurant va pagar la multa i va canviar tota la senyalització. Aquesta és la primera multa arriba després que el passat divendres, el consell de govern posés en marxa el Pla General de Normalització Lingüística, que consta de 900 propostes per millorar la situació del català a les Illes. Círculo Balear ja ha anunciat que no 'tolerarà' aquestes multes a les Balears.
restaurant click
Comparteix
   


Etiquetes
Un restaurant del centre de Palma ha rebut una multa per no retolar els cartells de la zona de fumadors en català. La multa explica que la senyalització del local és insuficient, ja que els cartells de l'interior només estan en castellà, i per tant, hi falta l'altra llengua cooficial a les Balears, el català. De fet, aquestes directrius són les que marquen la llei del govern central que regula la venta del tabac, i que estableix que els cartells de prohibició de fumar han d'estar en les dues llengües cooficials de les Balears.

Així, les illes Balears s'equiparen a Catalunya i poden multar aquells establiments que no tinguin els cartells també en català. De fet, aquesta actuació arriba uns dies després que el consell de govern aprovés el passat divendres la posada en marxa del Pla General de Normalització Lingüística que té per objectiu supervisar el procés de normalització de la llengua catalana. En conjunt, aquest pla proposa unes 900 actuacions per millorar la situació del català les Balears, no només a les administracions i institucions públiques, sinó també en l'àmbit privat, com seria el cas d'aquest restaurant palmesà.

L'entitat Círculo Balear, caracteritzada pel seu marcat to espanyolista, ha emès un comunicat en el que han anunciat que no es 'tolerarà' cap multa per raons lingüístiques a les Balears. 'No tolerarem aquestes ingerències totalitàries en la vida privada per afectar els drets individuals i laborals dels ciutadans', explica el comunicat. L'entitat Círculo Balear fa una crida als empresaris que es puguin veure afectats per aquestes sancions per tal que no paguin les multin, sinó que les recorrin. De fet, Círculo Balear posa a disposició dels afectats els seus serveis jurídics per assessorar-los.

El comunicat també avisa que si el govern balear no rectifica la seva política lingüística sancionadora, Círculo Balear no dubtarà en organitzar concentracions de protesta. També demanen al PP que presenti a la cambra balear una proposta de modificació de la llei de comerç de 2001, que permet multar als comerç que no retolin en català. Sol·liciten també que deroguin la llei de normalització lingüística.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
J.S.G fletxa Sant Boi
14 de desembre de 2010, 21.29 h

Si treballes,i vius a catalunya balears o valència la lògica és que parlis la llengua, però si a més tens un negoci i has de viure del poble raó de més!
POSEU ELS TITOLS EN CATALÀ, PARLEU CATALÀ, I SI HEU DE VENDRE UN PRODUCTE PER TELÈFON MIREU HA ON TRUQUEU PQ SI ENTREU A CASA MEVA A TRAVÈS DEL TELÈFON I US ENTESTEU A PARLAR ESPANYOL ÉS PROBABLE QUE NO US ATENGUI. SIGUEU EDUCATS, SI VOLEU VENDRE EN AQUEST MERCAT DE MÉS DE 8 MILIONS DE CONSUMIDORS CATALANS... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
14 de desembre de 2010, 19.20 h

#4 Jo fa temps que en faig boicot.
||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
14 de desembre de 2010, 11.06 h

#3 Marcel, molt d'acord amb tú però jo hi afegiría que hem de començar per casa nostra. Cap euro per les empreses ep.panyoles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Marcel fletxa Barcelona
14 de desembre de 2010, 09.37 h

Caldria que algú informi de quines empreses establertes a les Illes menystenen la llengua pròpia i impulsen la susbtitució lingüística, alhora que no tenen cap problema per retolar, per exemple, en alemany. Som molts els catalanoparlants que hi viatgem (o que hi viuen) i que potser caldrà a partir d'ara que ho tinguem en compte. Ni un euro nacional català cap a empresaris feixistes espanyols.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Mengano fletxa Barcelona
14 de desembre de 2010, 08.14 h

El títol hauria de dir: "Primera mulat a les Balears per no retolar en CRISTIÀ" ja que catalans, valencians i mallorquins parlem en CRISTIÀ. Així acabem ràpid amb el dilema català-valencià, nosltres parlem i pensem en CRISTIÀ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
14 de desembre de 2010, 07.00 h

Haurien de tancar aquestes empreses de feixistes i no només multar. Que serveis la gent que no respecta els catalans ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.