directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 09:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC, Solidaritat i la CUP intensifiquen les negociacions per arribar a un acord per les municipals de Barcelona

SI es reunirà dimecres amb ERC per avaluar la conveniència d'un front comú · La CUP celebra demà una assemblea que avaluarà si enceta negociacions o no

Comentaris 20  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Després que s'hagi constituït el Parlament aquest dijous, i un cop ERC hagi superat aquest dissabte el seu Consell Nacional, els representants de Solidaritat Catalana i ERC de Barcelona iniciaran una setmana de negociacions per tal d'arribar a un acord per presentar-se conjuntament a les eleccions municipals. Demà mateix, la CUP de Barcelona també celebrarà una assemblea en què, entre d'altres punts, valorarà un possible pacte amb les altres formacions independentistes. Segons ha pogut saber directe!cat, Solidaritat Catalana va proposar a la CUP barcelonina de reunir-se dilluns mateix per parlar-ne, però la formació revolucionària ho ha descartat. En el cas que l'assemblea doni el vist-i-plau a començar les reunions, aquestes no se celebraran fins després de Nadal. La reunió que sí que celebraran els solidaris serà amb la federació de Barcelona d'ERC, dimecres. Les tres formacions juguen una partida a tres bandes per trobar fórmules per enfrontar-se amb èxit a les eleccions municipals de la capital del país, tenint en compte que s'hi necessita un 5% dels vots per aconseguir representació al consistori, i evitar així que les múltiples ofertes electorals de l'independentisme l'acabin deixant sense cap regidor.

Comparteix
   


Etiquetes
Portabella, un any cridant a la unitat
Ja des del mes de febrer Jordi Portabella preveia que la situació a les portes de les municipals podia ser complicada i en una entrevista a directe!cat començava a plantejar a la resta de formacions independentistes una aliança per tal de concórrer plegats a les municipals. En aquells moments la CUP sospesava la possibilitat de presentar-se a les eleccions i el republicà els recordava l'extrema dificultat per obtenir representació electoral a Barcelona, on són necessaris prop de 45.000 vots per obtenir un regidor al Govern municipal. Portabella raonava que les noves alternatives independentistes podrien tenir poques possibilitats d'èxit als comicis de l'any vinent i podrien acabar restant vots a Esquerra, l'única formació independentista amb regidors a l'Ajuntament. És en aquest context que demanava responsabilitat a la CUP amb qui volia asseure's a parlar per tal de traçar 'una estratègia que no afavoreixi la diversificació, sinó que afavoreixi la concentració' de cara a les municipals del 2011 a Barcelona.

Tot i això la CUP va respondre la invitació dels republicans de forma bel·ligerant. El portaveu de la CUP, Xavier Monge, es mostrava taxatiu afirmant: 'La Barcelona de Portabella no és la nostra'. Monge veia ERC còmplice de l'actual model de ciutat, que promou 'Fòrums, hotels Vela i Jocs Olímpics'. Uns mesos més tard, la CUP anunciava formalment que presentarien candidatura per a les municipals de Barcelona. En paral·lel, la CUP descartava presentar-se a les eleccions al Parlament o donar suport a alguna altra formació.

Solidaritat entra en escena
L'entrada de quatre diputats de Solidaritat Catalana per la Independència al Parlament ha posat damunt la taula un nou actor polític que s'haurà de disputar l'espai electoral de l'independentisme barceloní. El daltabaix electoral d'ERC i la incògnita del suport que pugui obtenir la CUP en el seu primer assalt a la capital del país sumada a una modesta però no menyspreable capacitat d'atracció del votant independentista per part de Solidaritat, podria desembocar en una divisió excessiva per tal que alguna de les tres formacions, per separat, puguin obtenir el 5% dels vots necessaris per obtenir un regidor.

De fet, fonts de Solidaritat recorden que el seu projecte polític va néixer justament com una crida a aglutinar les forces independentistes al Parlament, i que la seva voluntat és prioritzar la unitat. Així, són conscients que amb un partit acabat de crear la seva implantació municipal no és tant sòlida com la d'ERC o la CUP i el seu objectiu és sumar esforços allà on sigui possible. En aquest mateix sentit es manifestava el diputat per Girona, Toni Strubell, apostant per fer llistes de qualitat més que no primar la quantitat. La condició indispensable per arribar a acords és que els vots de les candidatures unitàries no computin per a cap dels partits que les integrin a l'hora de formar els Consells Comarcals i les Diputacions, així és com s'ha pactat la llista conjunta a La Garriga (Vallès Oriental) on ERC, Solidaritat i Reagrupament han arribat a una entesa. Partint d'aquesta premissa, asseguren tenir la voluntat de facilitar l'entesa respectant a l'hora de confeccionar unes possibles llistes de consens els llocs que ja tinguin consolidades altres formacions.

Tot i això, recorden als republicans que tradicionalment ERC perd a les municipals un 40% dels vots que obté a les eleccions al Parlament, amb la qual cosa creuen que podrien arribar a quedar-se sense cap regidor. Actualment els republicans són la cinquena força al consistori barceloní amb quatre representants.

Els responsables de negociar la possible llista unitària seran Alfons López Tena, Uriel Bertran, per part de Solidaritat, i Oriol Amorós, Ester Capella i Carles Macian, per part republicana.

La incògnita de la CUP
Si bé la CUP va anunciar que concorreria per primer cop a les eleccions municipals de Barcelona, en aquell moment potser no comptava amb la competència que tindrà per part de Solidaritat Catalana, una opció que podria captar un votant més preocupat per l'eix independentisme-unionisme que no pas pel dreta-esquerra. La CUP de Barcelona celebrarà demà una assemble en què, entre d'altres punts, sospesarà la possibilitat d'aliar-se amb la formació liderada per Joan Laporta, que es plantejaria encapçalar ell mateix la candidatura.

A nivell nacional, la CUP ha convocat una assemblea el 9 de gener per debatre la seva política d'aliances, tot i que la decisió final es prendrà a nivell local. De fet, la CUP de Lleida s'ha avançat al debat i ha anunciat aquesta setmana que concorrerà en solitari a les eleccions després de descartar un pacte amb qualsevol de les 'altres formacions independentistes' en considerar que el seu 'és un projecte propi i irrenunciable i des dels valors de l'esquerra' i en el qual 'altres partits no coincideixen'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#20 Virginia Vallejo Mingot
Virginia Vallejo Mingot fletxa [object Object]
19 de desembre de 2010, 10.39 h

Jo sóc de tota la vida d'esquerres. Sempre he intentat votar el candidat d'esquerres més ben posicionat a totes les eleccions, però després de la sentència del TC crec que els que són independentistes de debó, han de fer una reflexió molt profunda: Som independentistes per damunt de tot? Quan Catalunya sigui un estat ja votarem esquerres i/o dretes però catalanes. Cal que la IDENTITAT passi per sobre d'afiliacions polítiques. És més important i la independència no ha d'estar en con... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Brauli fletxa Barcelona
18 de desembre de 2010, 02.03 h

Us recordo que, a Barcelona fa uns anys, Els Verds de la Roser Veciana vam anar en coal·lició amb ERC, junts vam obtindre 3 escons, i la Roser va entrar a l'Ajuntament i dins l'equip de govern, gestionant la regidoria de Drets Civils. Crec que la seva gestió dins d'aquesta regidoria va ser molt valenta i encomiable, tot i que ERC va trencar el pacte amb Els Verds abans de finalitzar la mateixa campanya electoral, cosa facilitada degut a que no havien protocolitzat l'acord. Per la qual cosa s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
catlliure fletxa paisos catalans
18 de desembre de 2010, 00.06 h

#6 Podeu ficar negatius fins a cansar-vos. La desqualificacio sistematica i l'insult entre nosaltres no ens portara enlloc. Fins que no comenceu a respectar.nos i acceptar.nos entre nosaltres no farem res.
Jo no estic embadalat per en Laporta, si ho estic per algu en tot cas, es per la meva dona. Crec en la força d'un grup de persones (entre elles Laporta) que tenen clar el que volen, es a dir, el mateix que jo, i que lluiten per assolir-ho. Jo no entenc que aquells que es diuen independe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Josep Maria fletxa Bellpuig
17 de desembre de 2010, 18.57 h

La veritat , no se si hi ha contactes o no entre les tres formacions, però en el cas que hi fossin crec de debò, que no es una solució, no tenen res en comú entre elles, uns perquè imposaran el passat històric, que es només això passat, i que venen d’una desfeta electoral molt important, i això els tindrà condicionats per a pactar, altres que sorgeixen del anterior i tenen una premissa única i molt clara” independència”, i poc de política municipal per no dir res, i els altr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Joan Besora fletxa LLORET DE MAR
17 de desembre de 2010, 18.29 h

Suposo que soc un cas especial, però no crec pas que unic, ja que soc militant d'ERC i del SI. Tinc 61 anys i he militat sempre al partit republicà, però a les últimes eleccions no el vaig votar disgustat per la manera tan roí que va utilitzar el Puigcercos per neutralitzar al Carod, i en conseqüencia vaig optar per el SI. Com us podeu imaginar ningú desitja més que jo que els 2 partis presentin candidatures unitaries a la propera contesa electoral optant per el candidat amb més "pedig... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Jordi-80 fletxa València
17 de desembre de 2010, 18.10 h

Quina bufonada de Portabella. O és un pardillo innocent que no veu més enllà o vol acabar de rematar ERC. Unitat amb els que han intentat acabar amb ERC? Unitat amb els que l'han abandonada? Portabella, plega, que entre els favors que li estàs fent al PSC i a Solidarnosc i les hòsties que et tornaran com a recompensa, d'ERC en quedarà ben poc a Barcelona.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Albert fletxa Barcelona
17 de desembre de 2010, 17.12 h

No té cap sentit una coalició de tots els independentistes. Jo votaré a la CUP si es presenta en solitari. Si es presenten amb ERC i Solidaritat que no comptin amb el meu vot


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
DR.No fletxa St Ilari
17 de desembre de 2010, 16.46 h

Hola quim crec que no tens raó el Joan Laporta és una persona molt vàlida i encara ens té d'ensenyar qui és Laporta President de Catalunya i jo crec que està a d'ordre del dia!I que tota frase que diu és clara i precisa!Som-hi!
Crec que és molt bona persona, i et diria més ,crec que és el millor polític que hi ha en l'actualitat a Catalunya!
A més a més l'equip que té redera em sembla que és de qualitat i els quatre diputats diria que son de primera linea!
Això és qualitat i no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Pep fletxa Alt Empordà
17 de desembre de 2010, 15.32 h

Dons molt bé, s'ha de provar...de fet veurém llavors quin és realment el suport a les urnes a l'unió de totes les forçes independentistes amb representació al parlament o als municipis.
Si el suport a l'unió de l'independentime és modesta o baixeta, potser llavors els de SCI començarán a trepitjar de peus a terra.
Crec que en el futur el periode de temps del 2010 al 2020 serà recordat com una taca negra en l'independentisme Català, per l'autocàstic i la satisfacció que sembla que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Ferran fletxa Barcelona
17 de desembre de 2010, 14.13 h

Després de veure els espanyolistes del PP treient el cap pel Parlament,

és el moment per la unió dels patriotes. Hem de ser forts al cap i casal de la nació.

Sobren personalismes, capelletes i rancúnies estúpides.

Quan siguem independents ja podrem discutir si volem ser socialistes, capitalistes, lliberals o dalinians.

Ara, Catalunya!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.