directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El '.cat' continua sent un fenomen únic al món després de cinc anys

La Fundació puntCAT ha estat present en la reunió en què s'ha decidit congelar l'aprovació de nous dominis dedicats a comunitats culturals, com el d'Escòcia o el del Quebec

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El '.cat' encara és l'únic domini d'Internet dedicat a una cultura i a una nació sense estat 5 anys després de la seva aprovació. És un dels 20 dominis d'àmbit global que existeixen, al mateix nivell que el '.net' i el '.com'. Tot un privilegi, tenint en compte que s'acaba de decidir congelar l'aprovació de nous dominis, entre els quals hi ha els que aspiren a seguir les seves passes, com '.quebec' o '.scot'. La Fundació puntCAT ha viscut aquesta decisió a Cartagena d'Índies en l'última reunió de l'entitat que aprova els registres, l'ICANN. El director de la fundació, Jordi Iparraguirre, ha manifestat que el procés s'ha complicat per voler estandarditzar el procés de sol·licitud de nous dominis.

Comparteix
   


Etiquetes
Fa mitja dècada que des de la societat civil, amb l'impuls de la Fundació puntCAT, es va aconseguir registrar el domini '.cat', dedicat a la comunitat cultural i lingüística catalana. Sense fronteres, ja que es va proposar com a domini genèric i no territorial com els que tenen els estats, que són de dues xifres com, per exemple, el '.es'.

Totes les entitats que gestionen dominis genèrics tenen veu i vot a la Corporació per a l'Assignació de Noms i Nombres, ICANN per les seves sigles en anglès, i a les organitzacions que l'envolten com, per exemple, l'Organització de Suport als Noms Genèrics (GNSO), que vindria a ser el parlament d'Internet .És per aquest motiu que la Fundació puntCAT va estar present la setmana passada a la trobada de l'ICANN que es va fer a Cartagena d'Índies (Colòmbia) per abordar, entre d'altres coses, l'aprovació de noves extensions per a les adreces de la gran xarxa.

Entre d'altres punts, en aquest esdeveniment es va decidir congelar, de moment, l'aprovació de nous dominis de caràcter genèric, com són alguns que vindrien a ser els homòlegs al '.cat' en altres comunitats. A nivell europeu s'ha constituit l'associació Dominis d'Internet Lingüístics i Culturals Europeus (ECLID), formada pels futurs .bzh (bretó), .cym (gal·lès), .eus (basc), .gal (gallec) i .scot (escocès).

Objecció dels Estats Units
El motiu principal pel qual s'ha paralitzat el procés ha estat per l'objecció dels Estats Units, que consideren que l'ICANN no ha examinat prou a fons les conseqüències econòmiques que es derivarien d'un increment de dominis genèrics. L'entitat que controla les adreces d'Internet va acordar a Cartagena d'Índies crear un comitè consultiu amb representants de 100 governs abans de permetre que cap a les prop de 500 ciutats, comunitats i marques que volen tenir domini propi a Internet es puguin afegir a les 20 existents.

Què n'opina puntCAT?
'Es vol definir un procés que serveixi per qualsevol tipus de domini', ha explicat Iparraguirre en una entrevista a l'ACN, al mateix temps que ha afegit que 'definir un procés que sigui vàlid per tots no és simple'. A parer seu, aquesta no és la millor opció perquè suposa 'complicar-se molt la vida'. El director de la Fundació puntCAT opina que els dominis de caire cultural i lingüístic com el '.cat' podrien ser 'aprovats fàcilment i ràpidament'.

El referent català, al món
Per a totes aquestes comunitats, el domini català és un referent. Iparraguirre ha explicat que els donen 'suport estratègic' i que puntCAT està oberta a 'col·laborar amb ells' i a establir 'acords de cooperació' una vegada aquests dominis siguin realitat. En aquest punt de la conversa, Iparraguirre ha precisat que aquestes candidatures encara no s'han pogut presentar formalment perquè ICANN no ha obert convocatòria. Tot i això, ha afirmat que moltes d'elles porten molt temps treballant en el projecte i, en alguns casos, amb capitals considerables invertits.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
.cat fletxa BCN
19 de desembre de 2010, 23.27 h

Felicitats a PuntCAT!

Orgullosos de tenir un domini català la punta de llança de la nació a la xarxa,...fins a tenir el .cat i el .ct

Gracies puntCAT


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.