directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 12:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

PSC i PP no aclareixen el sentit del seu vot en segona volta després de topar amb Mas per la 'transició nacional'

Esquerra sospesa l'abstenció depenent de la receptivitat d'Artur Mas al discurs de Puigcercós · Aquest matí es reprèn el debat amb les intervencions d'ERC, SI i C's

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El debat d'investidura d'Artur Mas es reprèn aquest dimarts al matí al Parlament després de les intervencions del candidat, Artur Mas, i dels líders del PSC, Joaquim Nadal; PP, Alícia Sánchez-Camacho, i ICV-EUiA, Joan Herrera. Tot i que Artur Mas ha despertat algunes complicitats amb Joaquim Nadal per convocar una cimera contra la crisi i amb Sánchez-Camacho en matèria econòmica, ha topat frontalment amb socialistes i populars proclamant que després de la retallada de l'Estatut ara toca emprendre una 'transició nacional' a Catalunya basada en el dret a decidir. Justament aquest és l'únic aspecte en què podria haver-hi un acostament amb Joan Herrera, malgrat que els ecosocialistes ja han avançat el seu 'No' tant en primera com en segona volta. Així la incògnita continua planant sobre el PSC i PP, que no han aclarit encara si facilitaran la investidura d'Artur Mas abstenint-se en segona volta. Caldrà estar atents també al sentit del vot dels republicans, que iniciaran les intervencions al ple aquest dimarts, després que els diputats d'ERC hagin sorprès aplaudint el discurs d'Artur Mas.
artur mas, joaquim nadal, alicia sánchez-camacho, jose montilla
Comparteix
   


Etiquetes
El futur president, Artur Mas, ha proclamat en el seu discurs d'investidura l'inici d'una 'transició nacional' cap al dret a decidir que té com a primer objectiu el pacte fiscal. Mas ha reclamat unitat ja que el Govern sol no pot afrontar aquest 'repte de país'. La proposta no ha estat ben acollida per PSC i PPC que aquest dimarts votaran en contra de la investidura i mantenen la incògnita del seu vot en segona volta. Els socialistes defensen que el camí continua sent l'Estatut mentre que els populars alerten d'una 'fractura social'. Tot i així, CiU i PSC han coincidit en convocar una cimera per fer front a la crisi. Mentrestant, ICV-EUiA ha ofert a Mas mà estesa per avançar nacionalment.

En el seu discurs d'investidura, Mas ha fet una crida a la unitat per iniciar una 'transició nacional basada en el dret a decidir' que té com a primer objectiu i gran repte per als propers anys el pacte fiscal. Mas ha remarcat que la demanda d'un model de finançament 'més just' genera 'grans consensos en la societat catalana'. A més, ha estès la mà a la resta de partits polítics per arribar a un acord intern sobre aquest tema, tot apel·lant a PSC i PP a estendre aquest repte al Congrés dels Diputats per tenir més força davant l'Estat.

De fet, Mas ha avisat que aquest és un repte que no pot afrontar un govern en solitari i no tant sols un Parlament. 'Cal sumar-hi tots els agents socials, la societat civil organitzada i la majoria de la ciutadania al costat', ha dit, 'la força de la unitat és el nostre principal actiu davant d'una demanda que sabem justa i necessària'.

Tot i que Mas ha reclamat expressament el suport del PSC al pacte fiscal recordant que CiU va fer costat al Govern de Maragall amb l'Estatut, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha rebutjat la proposta i ha pronosticat que darrera del concert econòmic hi ha un 'camí cap a la independència a terminis' o un excusa per afavorir un pacte CiU-PP a Catalunya i a Madrid. Per la seva banda, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha augurat que la transició cap al dret a decidir d'Artur Mas condueix a 'una fractura social' i li ha reclamat que aparqui els 'debats estèrils' i se centri en fer front a la crisi.

La incògnita de la segona volta
Després d'escoltar el discurs de Mas del matí i debatre amb ell a la tarda, tant PSC com PPC han mantingut la seva posició de no donar suport a la investidura de Mas. La primera volta es votarà aquest dimarts al migdia, un cop acabin d'intervenir tots els grups. Dijous es reprendrà el debat i es farà la segona votació. A hores d'ara, ni socialistes ni populars garanteixen la investidura al candidat de CiU. Fa dies que s'especula amb què un dels dos partits, o tots dos, s'acabin abstenint, ja que Mas només necessita en una segona volta tenir més vots positius que negatius. En aquests moments, però, tots dos partits mantenen el seu no a Mas.

Nadal ha assegurat que 'perfectament possible' que el PSC voti en contra de la investidura de Mas en segona volta, tot i que també ha deixat clar que això no treu que els socialistes no ofereixin consens de cara a la legislatura.

Qui té clar el seu vot en primera i segona volta és ICV-EUiA, sobretot per les diferències amb CiU en el model econòmic i mediambiental. En canvi, Herrera ha estès la mà a Mas per avançar conjuntament en temes nacionals. Aquest dimarts serà el torn d'intervenció d'ERC, SI i C's. Tots tres partits també han anunciat el seu no d'entrada.

Cimera contra la crisi
Un dels fruits del debat ha estat la celebració d'una cimera per lluitar contra la crisi econòmica. Joaquim Nadal ha proposat a Mas que accepti fer la cimera que el candidat socialista, José Montilla, va proposar en campanya electoral. I Mas li ha respost que coincideix amb ell i que li 'recull el guant' perquè també en campanya electoral va fer aquesta mateixa proposta. D'aquesta manera, els dos principals partits han coincidit en la urgència de fer una trobada per abordar la situació econòmica del país. A la cimera s'hi ha sumat també la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que espera que la reunió 'no quedi en discursos ni propostes'.

A banda de la cimera, Mas ha anunciat que ha encarregat al president del Cercle d'Economia, Salvador Alemany, i al del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, que posin en marxa consells assessors per lluitar contra la crisi i posar al dia el sistema sanitari. Mas també ha promès un govern 'dialogant, transparent, honest, cohesionat i sense esperit de revenja'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Quim fletxa BCN
21 de desembre de 2010, 10.29 h

Es un fet que els independentistes de debò a Catalunya som pocs, i així ha estat reflectit en les darreres eleccions. Si CiU parla de "transició nacional" i a la llarga poder decidir el nostre futur, crec que cal no marejar més la perdiu i absenir-se a la primera volta per part d'ERC. Ja començo a estar tip per part dels espanyolistes que diuen que parlar del pacte fiscal crea frustació i no s'aconseguirà mai. Però es que ja som molts els catalans que ja fa temps que estem més que frus... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Matilde fletxa Mollerussa
21 de desembre de 2010, 07.50 h

És patètic com els mitjans de persuassió que formen el sometén mediàtic (amb la Masguardia, el Feliweb i una bona colla d'acòlits) fan panegírics sobre la madurea del líder autonomista. Aquest país d'opereta que hem creat per falta de valentia, ara es pensa que estrena el Liceu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marcel fletxa Barcelona
21 de desembre de 2010, 07.43 h

L'argument de CiU per insistir en l'autonomisme és que encara no hi ha prou massa crítica per anar cap a on tothom sap que no tenim més remei que anar. Si el pacte fiscal és una estratègia per estendre la frustració a nous estrats de la ciutadania, encara. Ara, si creuen que existeix la més mínima possibilitat que es faci realitat és que ens prenen per idiotes. Vegeu el bloc http://perabonspatricis.blogspot.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.