directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 15:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Muriel Casals: 'La manifestació del 10J va dir clarament que no volíem el que va dir el TC'

La societat civil rebutja la sentència · Ens trobem en un 'estat d'emergència i urgència', diu la presidenta d'Òmnium Cultural · L'USTEC, la FAPAC i la Plataforma per la Llengua rebutgen la decisió

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

A l'espera de les reaccions per part dels partits polítics que es pronunciaran formalment en roda de premsa al llarg de la tarda, algunes entitats de la societat civil ja han fet sentir la seva veu. Des d'Òmnium Cultural la seva presidenta, Muriel Casals, ha recordat que aquesta sentència 'no té en compte la realitat', i ha assenyalat que alguns elements 'estan fent una batalla per tal de menystenir el català'. En aquest sentit, Casals ha brandat la força de la manifestació del 10J, on un milió de persones 'va dir clarament que no volíem el que va dir el TC'. Per altra banda, el sindicat de mestres USTEC, l'associació de pares FAPAC o la Plataforma per la Llengua han coincidit en rebutjar la sentència del Suprem que suposa una 'agressió' a la llengua. Tant Rosa Cañadell (USTEC), Imma Fulla (FAPAC) i Teresa Casal (Plataforma per la Llengua) han coincidit a apel·lar als resultats de l'informe PISA que demostren que els alumnes catalans obtenen millors resultats en llengua castellana que no pas els que estudien només en castellà.
muriel casals òmnium
Comparteix
   

'Aquesta sentència no té en compte la realitat i és que en primer lloc la llengua és un element de cohesió, no de separació', ha assegurat Muriel Casals en declaracions a RAC1, on ha reiterat que 'el català és la llengua comuna i vehicular a l'escola i és irrenunciable segons el nostre parer'.  Casals ha recordat que el model d'immersió lingüística 'ha estat reconegut per diverses institucions europees', i ha sentenciat que 'estan fent una batalla per tal de menystenir el català i posar en qüestió el nostre model de país i convivència'.

Casals ha reconegut que 'ara mateix ens trobem en un estat d'emergència i urgència', i ha assegurat que properament hi haurà una resposta 'coordinada' entre les principals entitats catalanes. 'Tindrem una reacció serena i ferma', ha explicat Casals, que ha recordat que 'la manifestació del 10 de juliol va dir clarament que no volíem el que va dir el TC'. En aquest sentit, ha avançat que 'farem valdre la memòria recent del que es deriva d'aquella manifestació del 10J'.

Una barbaritat que no té motius pedagògics
Des del sindicat de mestres USTEC, la portaveu Rosa Cañadell, rebutjava en declaracions a RAC1 que es prenguin aquest tipus de decisions sense atendre a motius 'pedagògics' sinó 'polítics'. Recorda que el català 'com a llengua vehicular ha funcionat, està funcionant i no s'ha de canviar'. Considera que la sentència és 'una autèntica animalada' tenint en compte la gran quantitat d'alumnat immigrant que té com a primera llengua el castellà i que si no hi ha immersió lingüística en català quedarà 'marginat' de la societat'.

La CAL crida a la desobediència
Per la seva banda, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) ha fet una 'crida a la desobediència' per defensar la immersió lingüística a les escoles després de la sentència del Tribunal Suprem espanyol. L'entitat considera que la decisió de l'òrgan judicial espanyol d'obligar la Generalitat a modificar el sistema d'immersió lingüística per equiparar el castellà amb el català és un 'nou atemptat a la llengua que trenca els fonaments de Catalunya com un sol poble i que posa les bases per separar els nens en funció de la llengua dels seus pares'. A més, recorden que han estat menys d'una desena de pares a tot el país els que han reclamat acabar amb la immersió lingüística, una xifra que qualifica d''irrisòria' davant la gran majoria de pares i mares d'origen i idioma divers que defensen sense ambigüitats el dret dels seus fills a aprendre el català.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Pep fletxa La Seu
23 de desembre de 2010, 07.32 h

A veure si ciu sap estar a l'altura i declara la independència de Catalunya de forma unilateral!

Srs i Sres. que estaveu a la manifestació del 10J: què collons heu votat?... la mare que us va parir!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
22 de desembre de 2010, 20.33 h

Noves eleccions i ha votar independència de veritat! SI?
Aquests independentistes que han votat CiU, que nois?


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
DIGNITAT NACIONAL CATALANA fletxa JA NI HA PROU...!!!
22 de desembre de 2010, 19.47 h

MENYS MANIFESTACIONS i SOROLLS als carrers i places i mes VOTS INDEPENDENTISTES a les URNES de la nostra nació. Front Nacional per l'Alliberament de Catalunya...


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
anonim fletxa PROVENÇA
22 de desembre de 2010, 18.47 h

HI HA PERSONES INSOPORTABLES!
VISCA CATALUNYA I EL CATALÀ!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.