directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 11:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Divendres, 17 de desembre de 2010 05:00 h

El català de Núria de Gispert

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant


Comparteix
   


El discurs de la flamant presidenta del Parlament de Catalunya, la Molt Honorable senyora Núria de Gispert, ha servit perquè molts tornessin a recordar l'estranya manera de parlar de la política d'Unió Democràtica, nascuda a Barcelona i amb cognoms tan catalans com 'Gispert' i 'Català'.

Tant és que des de 1995 estigués nou anys al capdavant de diverses conselleries -Justícia, Governació o Interior- dels governs de Jordi Pujol; De Gispert continua expressant-se amb el català d'algú que pensa i parla quotidianament en castellà.

Després de la sessió de constitució del Parlament de Catalunya, diputats de signe divers han confirmat a directe!cat aquest fet: De Gispert s'expressa en un català precari, sense esses sonores i caient constantment en el ieisme en no saber pronunciar les elles [ll] ni les jotes [j], que sistemàticament transforma en is [i], fins al punt de pronunciar 'projecte de llei' com 'proiecte de iei'. Tot i que el discurs d'aquest dijous no era espontani, també hi hem detectat diversos errors de pronominalització.

Els darrers quatre anys era el president del Parlament qui lluïa un català més correcte, mentre que la majoria de problemes lingüístics els acusava José Montilla. Sembla que aquests papers s'invertiran aquesta legislatura.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#29
J.S.G fletxa Sant Boi
19 de desembre de 2010, 13.57 h

Esperem que aquesta senyora no ens enfonsi encara més, com fan fins ara els polítics que es venen als espanyols.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
19 de desembre de 2010, 11.26 h

#20 Molt correcte el què Vostè diu. Només em permeti afegir-hi unes coses: Heu escoltat mai per ventura algun polític, fins i tot el de més baixa categoria parlant un castellà farcit de modismes estranys i més a més de paraules inventades, i de preposicions repetidíssimes, com solen fer aquí els catalans quan enraonen ???. Fins i tot en termes mediàtics, qualsevol corresponsal de ràdio i televisió, parlen un castellà perfecte. Però nois, es veu que amb el català tot s'hi val, pe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
19 de desembre de 2010, 11.14 h

#26 Té tota la raó del món. Els convergents són la gent més camaleònica que trepiìtja la faç de la terra. Són falsos i hipòcrites, almenys políticament. No sóc del PSC, Déu me'n guardi, però ara veient el què veig, només a quatre dies de les eleccions, se m'ocorre pensar: Pobre Sr. Montilla, que en va haver d'aguantar de coses per part d'aquesta societat de mentiders i falsaris !!!!! I és clar, de retruc, ERC en va rebre la pitjor part, . Ja veieu quin tripartit de conya ens h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Matilde fletxa Mollerussa
19 de desembre de 2010, 09.22 h

Convers: us he passat quatre anys desprestiginat el president Montilla perquè no era catalanoparlant de soca-arrel. Ara us toca entomar que la vostra flamant presidenta, tot i ser d'una de les famílies més acomodades de Catalunya i de la classe benestant, en sa vida ha parlat català i no té do de llengües. Apa: tal faràs, tal trobaràs.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
19 de desembre de 2010, 05.33 h

Quan el Montilla era president els convergents i unionistes us veu posar les mans al cap i veu fer tota la demagògia del món perquè el seu català era el d´un xarnego i ara que la Gispert ens ha demostrat que no sap parlar català ho trobeu el més normal del món perquè com és nascuda a Catalunya i de cognom català tot s´hi val, és sabut per tothom que entre la classe benestant barcelonina "pijotera" molts es van passar al castellà i van deixar de banda el català perquè no volien e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Miqueló fletxa Siscases
19 de desembre de 2010, 02.14 h

Que la Núria de Gispert sigui castellanoparlant i no parli bé el català no és el problema, el problema és que és fatxa, espanyola i regionalista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
18 de desembre de 2010, 16.07 h

#21 Qui ha dit que és un delicte? Tu? Senzillament és una opinió, no s'està jutjant ni llençant a la foguera a ningú. Opino que la presidenta del parlament d'un país, hauria de parlar amb correcció la llengua del país en qüestió. No és demanar massa, o potser sí?


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
J.S.G fletxa Sant Boi
18 de desembre de 2010, 14.03 h

Mira Ricard, aquesta senyora no té problemes de dicció, el seu problema és que no parla bé el nostre idioma, i per tenir un càrreg públic tan important és hauria de saber espresar-se en la llengua que representa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Ricard fletxa Sabadell
18 de desembre de 2010, 13.56 h

es una subnormalit, jo era petit quasi be fins als 20 i escaig tambe feia "lleisme" i el meu idioma sempre ha estat el catala, a casa meva la meva familia i els meus amics. Te collons que ara aixo sigui un delicte.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
18 de desembre de 2010, 11.56 h

#19 Xavier, no és pas de purista demanar que algú parli amb un mínim de correcció qualsevol llengua... també la catalana. Creus que si el president del Parlament espanyol parlés un castellà ple de catalanades i amb accent català ningú en diria res?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.