directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 00:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Uriel Bertran i López Tena presentaran la seva proposta d'IP el 25 de maig

Durant la setmana vinent s'habilitaran punts per a la recollida de signatures

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Tot i la sorpresa en veure que tres persones ja han registrat una Iniciativa Popular per convocar un referèndum d'independència, la proposta presentada el passat divendres per Alfons López Tena i Uriel Bertran seguirà endavant amb la seva proposta que registrarà al Parlament el proper dilluns, 24 de maig. Només cinc dies després de l'obertura de la recollida d'adhesions a la comissió promotora -un cop presentat l'informe jurídic (pdf) que avala la viabilitat de la proposta- ja hi ha més de 4.000 persones disposades a recollir les 220.000 signatures necessàries perquè la IP prosperi. Durant la setmana vinent, sobretot el cap de setmana, s'habilitaran punts de recollida de signatures arreu del Principat.
En els propers dies es recolliran les signatures, dades personals i fotocòpies de DNI de totes les persones que vulguin integrar la Comissió Promotora, que exerceix la representació de les persones signants de la proposta. Tothom que vulgui i compleixi els requisits legals pot ser membre de la Comissió Promotora, i signant de la proposta de Referèndum d’Iniciativa Popular sobre la Independència. Al llarg de la propera setmana, especialment el dissabte 22 i diumenge 23, s’habilitaran arreu de Catalunya els punts de recollida de signatures, dades i fotocòpies de DNI.

Per a poder signar
S'ha de ser major de divuit anys i estar inscrit en el padró de qualsevol municipi del Principat. A més, s'ha de tenir la condició política de català, ser ciutadaà dels estats membres de la Unió Europea o d’altres estats que tinguin reconegut per tractat o llei el dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions municipals i residir legalment a l’Estat espanyol, d’acord amb la normativa en matèria d’estrangeria.

Per a formar part de la comissió promotora
La comissió exerceix la representació de les persones signants de la proposta i és formada per un mínim de tres persones majors d’edat que tenen la condició política de catalans d’acord amb l’Estatut d’Autonomia i que no estan privades dels drets polítics. Els membres de la comissió promotora no poden ser membres del Govern, diputats del Parlament de Catalunya, membres d’ens locals, diputats del Congrés, del Senat o del Parlament Europeu. Els membres de la comissió promotora no poden incórrer en cap de les causes d’inelegibilitat o d’incompatibilitat que la legislació estableix per als diputats del Parlament de Catalunya.

Viabilitat
L'informe jurídic (pdf) sosté que la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya compleix els cinc requisits plantejats a la Llei de Consultes Populars per via de Referèndum: que sigui una qüestió política de transcendència especial per a la ciutadania, que no sigui matèria tributària o pressupostària, que no vagi en contra de les facultats que la Constitució i l'Estatut reconeixen a les institucions de la Generalitat i que estigui en l'àmbit de les competències de la Generalitat. Segons López Tena, aquest darrer punt que és el 'punt clau', queda superat pel fet que d'una banda Catalunya té dret a l'autodeterminació i que la Generalitat té competències per promoure reformes constitucionals. Així, determina que es podria presentar la mateixa pregunta que es formula en les consultes sobre la independència simplement afegint-hi un text introductori que donés com a resultat: 'Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿Està d'acord que la Nació Catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?''.

El procés
# 3. Una vegada presentada, la mesa del Parlament haurà de decidir si l’admet a tràmit (només ha de valorar si s’ajusta a la Llei de Consultes Populars, l’admissió a tràmit no és una decisió política sinó tècnica).
# 4. Des del moment que s’admeti a tràmit, la mesa del Parlament haurà d’entregar a la Comissió Promotora els plecs amb els fulls de signatures. Encara que el Parlament es dissolgui per la convocatòria de les eleccions la recollida de signatures continuarà.
# 5. S’han de recollir unes 220.000 signatures (3% de la població) en el termini de sis mesos (ampliables a vuit). S’aprofitarà la Consulta de Barcelona per fer una gran recollida de signatures.
# 6. Una vegada es presenten les signatures al Parlament i s’autentifiquen, el Parlament de Catalunya ha de convocar un Ple per tal de votar (es necessita majoria absoluta) la convocatòria del referèndum. Aquest Ple se celebraria en la propera legislatura.
# 7. Finalment, l’Estat ha de decidir si l’autoritza o no el referèndum. En el cas que no ho faci la Coordinadora creu que s’obrirà un conflicte polític internacional.







Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.