directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 22:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 25 d'agost de 2015 08:25 h

Barcelona capta l'interès dels hotels de luxe, tot i tenir més places de 5 estrelles que París i Londres

El 13% de l'oferta top hotelera de la capital catalana supera amb escreix el 10% i el 7,5% que registren les capitals del Regne Unit i de França, respectivament

Barcelona (ACN).- Barcelona és ''l'objecte del desig'' dels hotelers més prestigiosos del món que encara no estan a la ciutat, segons Alejandro Coll, cap d'hotels d'Aguirre Newman. La moratòria d'establiments hotelers d'Ada Colau del 2 de juliol passat ha afectat a una quarantena d'hotels de diferents categories i en concret a 8 dels 11 projectes de Gran Luxe i de 5 estrelles que hi havia programats a Barcelona abans de la decisió del nou equip municipal. Coll assegura que hi ha un gran potencial d'hotels de 5 estrelles a Barcelona tot i que la seva oferta és superior a la de Londres i París. El 13% de places d'hotels a Barcelona són de 5 estrelles, mentre que a Londres el percentatge és del 10% i a París del 7,5%.


Un estudi d'Aguirre Newman amb dades de finals del 2014 i basades amb l'Institut d'Estadística espanyol assegura que de les prop de les 70.000 places hoteleres que oferien els 578 hotels que hi ha a la capital catalana, el 13%, unes 9.150 places, corresponien a hotels de 5 estrelles o de Gran Luxe. La fotografia de Londres indica que té 11.869 places de luxe, el 10,2% del total, i París amb 5.963 places ofereix el 7,5% de l'oferta total agregada.

La inversió del sector hoteler en establiments de gran luxe està en alça en el conjunt del sector turístic espanyol i especialment a Barcelona que és la única ciutat espanyola que ha aconseguit no només recuperar sinó superar hores d'ara la ràtio de rendibilitat que es registrava en els moments previs de la crisi. Aquesta ràtio ara a Barcelona està 0,7 punts percentuals de la ràtio de rendibilitat d'abans de l'esclat de la crisi.

Tot i això, en els últims quatre anys, l'oferta d'habitacions hoteleres de cinc estrelles ha experimentat a Barcelona ciutat un creixement de l'1% mentre que els establiments de quatre estrelles ho han fet en un 12%, segons record Joan Gallardo, de BRIC Consulting, especialitzada en establiments hotelers.

Amb aquestes dades que indiquen que en aquest últim període s'han construït pocs hotels de Gran Luxe i de 5 estrelles, les fonts consultades per l'ACN coincideixen en afirmar que l'atractiu de la ciutat apunta sens dubte que ''hi ha un gran recorregut'' per l'arribada d'hotels de luxe i de 5 estrelles.

La moratòria atura la diversificació i el turisme de qualitat

Les mateixes fonts consultades també destaquen que els 8 hotels de gran luxe i de cinc estrelles que han quedat afectats per la moratòria de l'Ajuntament de Barcelona eren projectes d'establiments que trencaven amb la concentració del turisme en el centre de la ciutat i potenciaven el turisme de qualitat en front del turisme sorollós de borratxera, objectius que coincideixen amb l'equip municipal de l'alcaldessa Ada Colau.

Un dels que trencava la concentració d'hotels al centre de la ciutat era el de la plaça de les Glòries que ajudava a la diversificació geogràfica de la implantació d'actius turístics i que ara està pendent d'un informe que haurà de fer l'Ajuntament.

La capital catalana és el tercer destí més atractiu per invertir per part dels grans fons internacionals després de Londres i París, que s'han convertit en els principals competidors de la ciutat de Barcelona, tot i que encara la diferència de visitants entre aquestes ciutats és molt elevada en quan a nombre de pernoctacions a l'any: 57 milions de pernoctacions a Londres, 36 milions a París i 17,1 milions a Barcelona, sempre amb dades del 2014. El creixement de pernoctacions a Barcelona ha estat del 42% des de l'any 2009 fins els 31 de desembre del 2014.

Sent Barcelona un ciutat amb una oferta percentual d'hotels de 5 estrelles per sobre de Londres i París hi ha recorregut inversor i de rendibilitat per construir més hotels d'aquestes característiques? Coll respon que encara hi ha molt de recorregut perquè en aquests moments Barcelona ''és objecte de desig'' dels hotelers més prestigiosos del món que encara no estan a la capital catalana i volen ser-hi.

Jordi Castiñeira, soci de Deal Advisory de la consultora KPMG a Espanya, coincideix amb aquesta opinió i assegura que els establiments hotelers a Barcelona, especialment els de luxe, s'han convertit en un sector ''molt atractiu'' per als inversors internacionals per l'alta rendibilitat que s'acumula a Barcelona en aquests actius immobiliàries.

El consultor de KPMG explica que els ''últims mesos s'ha vist molt d'interès per operacions amb hotels de cinc estrelles i cadenes de luxe'' protagonitzats per inversors interessats majoritàriament en establiments de gran luxe construïts en edifici emblemàtics, com seria el cas de la Torre Agbar on la cadena Hyatt vol aixecar un hotel de luxe o el que intenta aixecar el grup KKH a l'antic edifici de Deutsche Bank, a la cruïlla entre passeig de Gràcia i la Diagonal, per construir un hotel per la cadena de luxe Four Seasons.

Castiñeira creu que tot i que el sector hoteler a Barcelona ha crescut molt aquests últims anys, la ciutat ''encara té potencial per continuar creixent'' perquè la demanda no para de créixer perquè la ciutat es consolida com una plaça ''molt atractiva per a qualsevol turista''.

La llista d'hotels pendents d'obertura abans de la moratòria d'establiments hotelers decretada per l'Ajuntament de Barcelona el 2 de juliol passat era d'uns 41 hotels, segons BRIC Consulting. D'aquests, alguns no estan afectats per la moratòria perquè ja disposen de la llicencia o perquè es tracta d'una rehabilitació d'un edifici que anteriorment era un hotel.

En la categoria de Gran Luxe i de 5 estrelles, el nombre d'hotels que estaven pendents d'obertura eren 11 establiments, entre els que es compten el del grup inversor KKH a l'antic edifici del Deutsche Bank, que ha quedat paralitzat per la moratòria al no tenir llicència.

Altres no estan afectats per la resolució de l'Ajuntament, com el del mateix grup inversor KKH al costat del mercat de Santa Caterina, que està en construcció però que ja té totes els autoritzacions pertinents; el del grup 'Soho House' que està construint un club-hotel de molt alta gamma a la plaça del Duc de Medinaceli ja present en altres ciutats del món (Londres, Berlin, Chicago o Nova York) amb menys de 100 habitacions; i el del grup The Wittmore, amb menys de 50 habitacions a l'entorn de la Via Laietana.

Les diferents fonts consultades consideren que la decisió de l'Ajuntament és positiva per posar ordre a un creixement desbocat del sector del turisme a la ciutat de Barcelona, però es pregunten si calia una moratòria tant radical que deixes aparcats 'sine die' grans projectes d'inversió en establiments hotelers i especialment els protagonitzats per les gran cadenes de luxes internacionals que aposten per estar presents a la capital catalana.


]]>



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.