directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 01:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 5 d'octubre de 2017 21:20 h

CaixaBank, creat en el marc de la reorganització d'entitats financeres de l’Estat arran de la crisi econòmica

El banc presidit per Jordi Gual ha adquirit des del 2011 Bankpyme, Banc de València, la filial espanyola de Barclays i gairebé la totalitat del portuguès BPI

ACN Barcelona.-CaixaBank es va constituir el 2011 en el marc de la reorganització del sistema d’entitats financeres de l’Estat arran de la crisi econòmica. L'accionista de referència del banc, amb una participació del 40% del capital social, és CriteriaCaixa, una societat d'inversions controlada al 100% per la Fundació Bancària 'la Caixa'. El seu capital circulant es divideix entre més de 682.000 accionistes i més de la meitat d'aquest està en mans d''inversors institucionals. CaixaBank ha assumit de forma gradual les funcions de banca minorista i internacional i va transferir les participacions industrials i els actius immobiliaris a CriteriaCaixa.

En l'etapa inicial de l'entitat el president va ser Isidre Fainé, que el 2016 va ser substituït per Jordi Gual. Durant els anys 2012, 2013 i 20165 va ser elegit com el millor banc espanyol per la revista 'Euromoney'.El banc va començar a cotitzar a borsa, en substitució de CriteriaCaixa, l'1 de juliol del 2011. Part de les participacions de Criteria es van traspassar a CaixaBank i d'altres com Gas Natural Fenosa (35%), Abertis (24,6%), Aigües de Barcelona (24%), BME (5%) o Port Aventura (100%) van quedar a mans d'un grup no cotitzat per poder mantenir l'obra social.El 2011 CaixaBank va arribar a un acord amb Bankpyme per comprar tot el seu negoci bancari, valorat en uns 1.200 milions d’euros, que incloïa la cartera d’inversió creditícia, la gestora de fons i els dipòsits dels clients, i també la xarxa d’oficines. Posteriorment, el 2013 va adquirir el Banc de València i, amb Telefónica, va constituir la societat conjunta Telefónica Consumer Finance per finançar la compra de terminals i dispositius mòbils per als clients d’aquesta companyia. A partir del 2014, va ser juntament amb Criteria Caixa, una de les entitats bancàries sorgides de la reestructuració de 'la Caixa', que va donar lloc a la Fundació Bancària 'la Caixa', de la qual depèn. L'entitat, coneguda formalment amb el nom de 'La Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona' va ser formalment dissolta al juliol del 2014.El 2015 va culminar la integració de la filial espanyola de Barclays amb l'adquisició del seu negoci minorista per 800 milions d'euros. CaixaBank també controla des del febrer d'aquest 2017 el 85% del Banco Português de Investimento (BPI), el tercer banc de Portugal.CaixaBank destaca que és el banc minorista líder a l'Estat i que compta amb 13,8 milions de clients. Així mateix, ofereix finançament i serveis financers a empreses de Catalunya i l'Estat amb interessos i activitats a l'exterior. El grup CaixaBank va obtenir al primer semestre d'aquest 2017 un benefici atribuït de 839 milions d'euros, cosa que suposa el 31,6% més que el mateix període de l'any passat. Els comptes de l'entitat presidida per Jordi Gual en aquest període estan molt ''marcats'' per la integració del capital de BPI. Així mateix, la inversió creditícia de CaixaBank se situa en 228.435 milions d'euros, l'11,5% més després d'incorporar el BPI.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.