directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 05:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 3 d'abril de 2018 18:05 h

El Comitè d’Ètica Assistencial d’Atenció Primària recull més d’un centenar de dubtes professionals de bioètica

El final de la vida dels pacients, els tractaments indicats o la confidencialitat de dades són els dilemes ètics més comuns

ACN Barcelona.-El Comitè d’Ètica Assistencial d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (CEAAPICS), l’òrgan consultiu que replega les inquietuds dels professionals sanitaris amb conflicte o dilemes ètics, ha atès 109 consultes de l’àmbit de la bioètica des de la seva creació, el 2003. Per tant, se n'han rebut l'equivalent a una cada mes. Els dubtes versen al voltant de les decisions que prenen els professionals durant la seva tasca diària. Així doncs, el Comitè els posa en comú per tal d’establir unes línies d’actuació per a cadascun dels casos. Els dilemes ètics més comuns que han arribat al comitè d'ètica fan referència al final de la vida dels pacients, el seguiment dels tractaments indicats o la confidencialitat de les dades.

La confidencialitat al registre de dades o les conseqüències que tenen els canvis organitzatius en la tasca diària són altres de les qüestions que plantegen els professionals. També s’hi tracten casos que requereixen una visió més enllà de la clínica oferint un servei integral de suport al professional sanitari. La presidenta del CEAAPICS, Monserrat Espuga, explica que cada vegada que es rep una consulta, es fa arribar a cada membre del comitè i tothom pot afegir comentaris. A partir d’aquest moment, la preparació de la resposta la lidera un membre o un altre, d’acord amb la seva formació i amb la temàtica del cas. És a dir, si es tracta d’una consulta sobre menors, la lidera el pediatre, que aportarà el seu coneixement i documentació per consensuar la resposta a donar. El grup CEAAPICS està format per onze professionals sanitaris amb una visió més clínica, docents a l’àrea de l’ètica i altres especialistes jurídics. Se segueix una metodologia deliberativa en grup per ajustar en cada cas una resposta més concreta.. D’aquesta forma, algunes conclusions es publiquen al blog del Comitè perquè qualsevol professional pugui trobar solució a un dubte ètic durant la seua tasca.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.