directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 4 de maig de 2024 04:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Garraf doble fletxa Divendres, 20 d'abril de 2018 14:25 h

Vilanova inaugura un espai bibliogràfic amb el llegat de Pere Tàpias coincidint amb el primer aniversari de la seva mort

La Biblioteca Joan Oliva posa a disposició del públic més de 350 documents i objectes personals cedits per la família

ACN Vilanova i la Geltrú.-Vilanova i la Geltrú estrena aquest divendres l’’Espai Pere Tàpias’ a la Biblioteca Joan Oliva, on s’hi reuneix bona part del seu llegat cultural i bibliogràfic, que ara la família ha cedit a l’Ajuntament. A tocar de diumenge, quan farà un any de la mort de Joan Colell, conegut arreu com a Pere Tàpias, la ciutat donarà aquest vespre per inaugurat aquest nou racó amb l’objectiu de “fer visible” tot l’arxiu cultural que el popular músic i gastrònom guardava a casa. Així ho ha destacat a l’ACN la directora de la Biblioteca Joan Oliva, Teresa Forcadell, que ha recordat que Tàpias era “una persona molt estimada, volguda i respectada” a tot Vilanova. En conjunt, s’hi poden trobar més de 350 documents entorn la música, la poesia i la gastronomia, així com també la guitarra i la gorra negra que el caracteritzaven.

Forcadell assegura que, des que l’Ajuntament va rebre el llegat de Pere Tàpias per part de la família, hi va haver consens unànime conforme calia posar-lo a disposició del públic des d’una biblioteca, en comptes de destinar-lo a l’arxiu municipal per a consultes puntuals. “En Pere Tàpias era molt conegut i estimat, i ens agrada fer-lo visible per a què la seva figura es conegui i quedi palès el seu record”, apunta la directora de la Biblioteca Joan Oliva.A la vitrina anomenada ‘Espai Pere Tàpias’, ubicada a la part superior del primer pis de la biblioteca, s’hi reuneixen desenes de llibres datats des de l’any 1930 fins l’actualitat. Tots giren entorn les “passions” de Colell, com eren la música, la gastronomia i la poesia. En aquest últim àmbit, destaquen les obres de Gil de Biedma, Kavafis i Rilke. Al mateix temps, hi ha un extens recull de llibres entorn les humanitats, amb exemplars d’assaig, dietaris i també obres clàssiques d’Horaci, Sèneca i Marc Aureli.Teresa Forcadell recorda que Joan Colell “era un gran humanista” i el defineix com una persona “amb molta curiositat pel seu entorn”. És per això que el racó de Pere Tàpias també reuneix diversos llibres entorn la història de Vilanova i la Geltrú i del territori conegut com a Gran Penedès. Alhora, s’exposen alguns fotografies “entranyables” de l’artista, al costat de la seva gorra, la guitarra i algun disc.La inauguració d’aquest divendres serà a les 20 h i comptarà amb el xef Xavier Mestres, que glossarà la figura del Pere Tàpias, l’escriptora Teresa Costa-Gramunt, que llegirà uns poemes de l’artista, i el músic Marc Bala, que acompanyarà melòdicament l’acte.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.