directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 3 de maig de 2024 01:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Dissabte, 21 d'abril de 2018 09:11 h

Raül Garrigasait: "En el nostre present hi ha tanta violència simbòlica com a principis del segle XIX"

El traductor debuta com a novel·lista amb 'Els estranys', un treball sobre l'enfrontament entre el món del passat i el del futur

ACN Barcelona.-El traductor Raül Garrigasait (Solsona, 1979) ha comparat la seva novel·la 'Els estranys' (Edicions de 1984) amb l'actualitat política i social catalana i ha apuntat que en el nostre present "hi ha menys violència física però tanta simbòlica com a principis del segle XIX". En el seu debut novel·lístic, Garrigasait aborda l'enfrontament entre el món del passat i el del futur a través d'un jove prussià que arriba a Solsona l'any 1837 en plena Primera Guerra Carlina i s'hi estableix fins a l'ocupació liberal. Premi Òmnium a la Millor Novel·la en català i Premi Llibreter 2017, el treball explora com el protagonista s'entreté durant dies tocant el piano i així estableix una relació amb un metge amant de la música. Entre la comèdia i el drama, el volum es fixa en personatges marginals i analitza la incomprensió que senten els protagonistes respecte el què passa en el seu voltant.

En declaracions a l'ACN, Garrigasait, ha explicat que tenia "fascinació" per fer entrar en una novel·la "certes" atmosferes, tactes, olors i de centrar-se en la història d'un estranger que travessa els Pirineus amb una idea clara del que ve a fer i a l'hora de la veritat se li enfonsa l'esquema mental amb què arribava. Així, la novel·la persegueix "la perplexitat" en la mirada d'un estranger i l'autor posa en contacte el món romàntic de l'home prussià amb la Solsona d'on és nascut Garrigasait.Garrigasait s'ha interessat per mostrar com els conflictes històrics, sovint amb arrels molt profundes, es poden afrontar amb situacions còmiques. De fet, per l'autor hi ha una barreja de tragèdia i comèdia. "Hi ha escenes que fan riure i d'altres que comences rient i t'acaben produint altres sentiments", ha manifestat. Ficció i realitat Garrigasait va començar a escriure 'Els estranys' amb la intenció de fer una novel·la amb elements d’assaig, però a poc a poc la ficció va anar guanyant importància. A la inversa que el seu assaig 'El gos cosmopolita i dos espècimens més', en què incorporava tècniques procedents de la ficció, aquesta novel·la inclou elements propis de la reflexió i de la història. "Tenia clar que volia que hi hagués elements assagistes. Volia que hi hagués la sensualitat de les idees, amb unes converses entre el protagonista i l'únic amic que fa amb un ambient molt concret i amb idees abstractes", ha apuntat. Canvi de paradigma Garrigasait fa la captura precisa d’un moment de canvi d’època, oferint una visió diferent de la història oficial de la primera guerra carlina. "No m'interessava tant fer una reconstrucció històrica de la Primera Guerra Carlina, però si dels conflictes que hi havia en aquella època. La sensació que el món del passat s'enfrontava amb el del futur", ha expressat. "Hi ha coses que deixen de tenir sentit i d'altres que agafen sentits estranys", ha concretat. Així, les accions de l’oficial prussià es combinen amb les reflexions d’aquest personatge, les quals s’afegeixen a les del metge, que proporciona amb generositat interpretacions sobre la divinitat, l’amistat i la guerra.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.