directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 12 de maig de 2024 15:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Diumenge, 22 d'abril de 2018 23:33 h

Barcelona renova el seu homenatge als grans noms de les lletres catalanes en la segona 'Nit del Drac'

Enguany s'ha recordat les figures de Joan Brossa, Maria Aurèlia Capmany, Manuel de Pedrolo, Montserrat Abelló, Vincent Andrés Estellés i Maria-Mercè Marçal

ACN Barcelona.-Per segon any consecutiu, Barcelona ha organitzat per la vigília de la diada de Sant Jordi 'La Nit del Drac', cita literària que vol recordar els grans noms de les lletres catalanes dels qual es commemora alguna efemèride. La plaça del Rei ha pres el relleu de la plaça Comercial del Born com a escenari de l'acte; una dramatúrgia que en aquesta edició ha ideat el director teatral Marc Rosich. L'actriu Victòria Pagès, els poetes Josep Pedrals i Maria Sevilla, els cantants Anna Ferrer i Alessio Arena i la pianista Clara Peya han acostat al públic els mots pensats, escrits i dedicats dels homenatjats d'enguany: Joan Brossa, Manuel de Pedrolo, Montserrat Abelló, Vincent Andrés Estellés, Maria Aurèlia Capmany i Maria Mercè Marçal.

Amb aquesta nit literària, l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Institut de Cultura (ICUB) vol implicar-se més en el món de les lletres després que la capital catalana fos designada, l'any 2015, Ciutat de la Literatura dins la xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco.L'estrena de 'La Nit del Drac', al 2017, va retre tribut fa tot just un any a Josep Palau i Fabre, Joan Fuster, Prudenci i Aurora Bertrana, Màrius Torres, Carles Soldevila i Josep Vicenç Foix. Enguany la llista d'homenatjats ha estat igual d'eclèctica i distingida. Tres d'ells haguessin fet enguany 100 anys: Manuel de Pedrolo, Maria Aurèlia Capmany (molt estimada a Barcelona, ciutat on va ser regidora de l'Ajuntament entre 1983 i 1991), Montserrat Abelló, i, per molt poc Joan Brossa, nascut al gener de 2019 però aquest 2018 s'acompleixen 20 anys de la seva mort, els mateixos que Maria-Mercè Marçal, qui va morir prematurament amb només 46 anys. De fet, uns versos seus han servit de fil argumental de la dramatúrgia proposada per Marc Rosich: "És en la sang del drac que es nodreixen les roses de Sant Jordi. És en la sang del drac on beu la paraula viva de qui escriu", deia en el pregó que va llegir l'any 1995 a l'Ateneu Barcelonès, en recollir el premi Crexells. I la silueta d'un drac, fet amb una mena d'enfiladisses, presidia l'escenografia, que també aprofitava la ja imponent plaça del Rei, i s'enriquia amb una joc de llums que anava canviant a mesura que avançava l'espectacle. L'objectiu del muntatge era que els sis autors, tots ells molt diferents entre sí pel que fa a estil i contingut, es trobessin en un vincle invisible en que s'encadenaven les lectures del seus textos. Tots tenien un denominador comú: la seva vigència i actualitat. Entre els exemples, la ironia de Capmany cap a les dones que no volen avançar en els seus drets i que resulten ser, fins i tot, més masclistes que els homes: "Jo fer una regla? Jo fer una llei? M'estàs incitant a la revolució! Molt mal fet! La revolució és de molt mala educació!", ha llegit enèrgicament i amb indignació simulada Victòria Pagès, qui precisament ha repetit enguany a la Nit del Drac.Les veus d'Anna Ferrer i Alessio Arena i la virtuositat d'una descalça Clara Peya qui, tocant el piano, ha impressionat al públic assistent amb la seva mestria i sentiment, han posat la nota musical a la vetllada poètica.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.