directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 4 de maig de 2024 16:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 25 d'abril de 2018 13:58 h

El PSC denuncia que l'extracció de corall vermell a la costa catalana contradiu la Generalitat i el criteri d'experts

Lamuà pregunta al Ministeri per què ha aprovat dotze llicències per aquesta activitat al tram entre Arenys de Munt i Begur

ACN Madrid.-El diputat del PSC al Congrés i membre de la Comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Marc Lamuà, ha denunciat aquest dimecres que els permisos que ha concedit el Ministeri a dotze empreses per a l'extracció de corall vermell al tram costaner que va des d'Arenys de Mar a Begur “entra en conflicte amb les decisions preses per a les aigües interiors per part de la Generalitat" i a més, segons ha dit, "contravé el criteri de tots els experts", així com l'informe del CSIC de l'any passat sobre la degradació de les colònies de corall vermell en tota la zona. En aquest sentit, Lamuà ha registrat una bateria de preguntes escrites al Congrés per conèixer per què el govern del PP ha atorgat aquests permisos.

Lamuà qüestiona si el Ministeri “és conscient” del que suposa permetre l’extracció del corall vermell en aquesta zona i, per aquest motiu, vol saber si canviarà d’opinió i revocarà la seva decisió d'aixecar la veda sobre el corall vermell en aigües exteriors, una decisió, ha recordat, que entra en contradicció “amb la necessària coordinació de vedes entre aigües interiors i exteriors, tal com estava previst en el Reial decret de 2013”.El diputat socialista assegura que, segons tots els experts, la decisió del ministeri pot causar l’espoli dels últims reductes de corall d’aquesta part de la Costa Brava. “És una decisió realment desafortunada que no obeeix a cap criteri racional o de respecte del medi. El ministeri està legalitzant l’extinció del corall”, ha lamentat Lamuà. “El Ministeri i la Secretaria General de Pesca coneixen les alertes dels científics i es fan l’orni. És molt lamentable que, a més de no fer cas dels experts, incrementi les llicències”, ha criticat Lamuà, que ha posat èmfasi en el fet que la decisió del govern de Madrid posa en perill el projecte de conversió de les illes Formigues en àrea marina protegida. El PSC ha recordat que la llicència del Ministeri permetrà que els corallers explotin les Formigues entre 2018 i 2020 sense limitacions de manera que, probablement, extingiran totalment el corall que hi queda.Els socialistes consideren que la decisió de la Secretaria General de Pesca contradiu també els criteris de la FAO i apunten que aquest organisme va acordar al mes d’octubre del 2017 que quan més del 25% del corall vermell que s’extreu tingui mesures il·legals (menys de 7 mil·límetres de diàmetre) l’Estat estarà obligat a fer un tancament preventiu de les zones sobreexplotades.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.