directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 21:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Dijous, 26 d'abril de 2018 18:21 h

La UPC, primera universitat en posicionar-se a favor de la llibertat dels polítics presos

Els exrectors de la universitat han presentat un manifest, que té el suport de l'actual rector, on reclamen el respecte dels drets civils a Catalunya

ACN Barcelona.-La Universitat Politècnica de Catalunya s’ha convertit en la primera entitat educativa en posicionar-se a favor de la llibertat dels líders polítics catalans presos i del respecte dels drets civils a Catalunya. Cinc exrectors de la universitat han presentat un manifest amb el suport de l’ANC, Òmnium, CCOO i UGT, en un acte a l’Escola d’Enginyeria Industrial (ETSEIB) on han reivindicat la necessitat que la judicatura i el govern espanyol garanteixin la llibertat d’expressió i els drets de manifestació, reunió i participació política. Josep Ferrer, president de l'Associació Col·lectiu Laude que agrupa exrectors de Catalunya, ha explicat que el manifest s'ha aprovat al consell de govern de la UPC i que, per tant, compta amb el suport de l'actual rector, Francesc Torres. Segons Ferrer, Torres no ha assistit a l'acte perquè "segurament hauria estat compromès per a ell". A més, els exrectors han denunciat que les universitats han rebut pressions per part d’alguns partits polítics per tal d’evitar el posicionament del món acadèmic en el cas català.

El manifest presentat per l’agrupació d’exrectors denuncia interferències entre el poder judicial i legislatiu espanyol que impossibiliten la formació de Govern a Catalunya. A més, advoca per la llibertat dels polítics presos: “L’estat espanyol manté en presó preventiva sense judici persones amb acusacions que són insostenibles davant de tribunals d’altres països i persegueix aquells que han decidit exiliar-se per evitar la mateixa sort”. Casos com els joves d’Altsasu acusats de terrorisme o l’empresonament de cantants i tuitaires són alguns dels exemples que els exrectors han exposat com a “signes d’involució democràtica”. “Tenim el compromís social des d’aquesta associació. Podem i hem de prendre iniciativa en temes com aquests perquè tenim el paper social de defensar els drets humans i civils”, ha explicat el president de l'Associació Col·lectiu Laude, Josep Ferrer.Els exrectors han aprofitat l’ocasió per denunciar pressions d’alguns partits polítics per silenciar el posicionament de les universitats en el cas català. “Aquesta ofensiva judicial, policial o pressupostària de ben segur s’utilitza també per coaccionar i limitar la capacitat d’acció i opinió dels càrrecs públics”, ha assegurat Ferrer.Per la seva banda, Antoni Giró, rector entre el 2006 i 2013, ha reclamat que “les universitats haurien d’exigir que es prenguin les mesures necessàries a aquelles universitats que regalen títols”, en referència a l’escàndol pel màster de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.