directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 20:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Dijous, 28 de juny de 2018 10:31 h

L'Hospital del Mar tracta el càncer de mama amb radioteràpia intraoperatòria al quiròfan per irradiar només el tumor

Aquesta tecnologia permet a les malaltes estalviar-se sis setmanes de tractament

ACN Barcelona.-L'Hospital del Mar de Barcelona ha incorporat recentment un nou equip de radioteràpia intraoperatòria que permet irradiar només la zona del tumor. Segons un comunicat del centre difós aquest centre, es tracta d'un equip portàtil que es fa servir al quiròfan, durant la intervenció quirúrgica per extreure el tumor. Aquesta tècnica permet a les malaltes estalviar-se sis setmanes de tractament amb radioteràpia i evita irradiar altres zones del cos no afectades. L'equip, INTRABEAM de ZEISS es va utilitzar per primera vegada el passat 7 de juny i ja se n'han beneficiat 5 pacients. El cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica, el doctor Manel Algara, ha explicat que la incorporació d'aquesta tecnologia permetrà "tractar un 20% de les malaltes en 45 minuts de quiròfan".L'Hospital del Mar ha destinat mig milió d'euros per posar en marxa el nou equip.

El centre hospitalari estudia aplicar la radioteràpia intraoperatòria per tractar altres tumors, com ara de cervell i de pelvis. Abans de la incorporació d'aquesta tècnica, la pacient després del seu pas per quiròfan, havia d'esperar tres setmanes per començar el tractament radioteràpic, que podia durar sis setmanes i consistia en sessions de 20 minuts.Ara, en total, només ha de passar 12 hores a l'hospital abans de marxar a casa. De fet, la incorporació dels nous equips de radioteràpia només allarga el temps d'intervenció uns 45 minuts, necessaris per preparar l'equip i irradiar la zona afectada. Segons la doctora. Mar Vernet, coordinadora de la Unitat Funcional de Patologia Mamària i cap de secció del Servei de Ginecologia, "l'Hospital del Mar aposta per estar al capdavant del tractament del càncer de mama, i aconseguir així el màxim benefici per a les nostres pacients, en termes de curació i qualitat de vida. "La radioteràpia intraoperatòria és una estratègia important en aquesta aposta", ha destacat.El nou equip que utilitza l'Hospital del Mar genera rajos X de baixa energia (50 kV com a màxim), que s'emeten de forma uniforme i que, gràcies a una sonda adaptable a la zona que cal irradiar, es pot utilitzar a diverses parts del cos. Permet un tractament selectiu i precís del tumor, ja que els oncòlegs radioteràpics, treballant de forma conjunta amb els cirurgians de mama, poden dirigir el feix de radiació de forma precisa a la zona diana. S'evita així afectar els teixits sans propers.Les pacients que se'n poden beneficiar són aquelles que presentin tumors de menys de 2 centímetres, amb receptors hormonals positius i una cirurgia amb marges negatius -nets de cèl·lules tumorals-. L'Hospital del Mar realitza cada any unes 200 cirurgies per tractar el càncer de mama.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.